Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C24.6°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.7°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.4°C23.0°C
4 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.8°C23.8°C
3 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.9°C21.3°C
2 BF 52%
3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Οι εργασίες της τρίτης ημέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Οι εργασίες της τρίτης ημέρας

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκε στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το Σάββατο συνεχίστηκε ο γόνιμος διάλογος και η ανταλλαγή θέσεων και απόψεων μεταξύ των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με παρεμβάσεις που διήρκησαν όλη την ημέρα.

Ευκ. Τσακαλώτος: Δεν είμαστε συστημικό κόμμα - Το μαξιλάρι των 37 δισ. το αφήσαμε στον ελληνικό λαό

Απάντηση στην κριτική που δέχεται για την υπουργική του θητεία στο υπουργείο Οικονομικών -με αναφορά στον Παύλο Πολάκη- και το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε στη σημερινή του ομιλία στο 3ο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αρχικά, απαντώντας στην τοποθέτηση του Γιάννη Μουζάλα, ότι «δεν επενδύουμε στην αριστερά με τις ηρωικές ήττες αλλά είμαστε με τη αριστερά που νικά» σημείωσε «είμαι περήφανος για όλα αυτά που κάναμε σαν κυβέρνηση».

Τσακαλώτος
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑPΙΝΗΣ

«Είπε ο Παύλος Πολάκης ότι μέσα στην κυβέρνηση ήταν οι δημοσιονομικά συντηρητικοί και οι αριστεροί. Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπήρχε μέρα που η διαπραγματευτική ομάδα δεν πάλευε με γνώμονα τον κόσμο της εργασίας. Ξυπνάγαμε και κοιμόμασταν με αυτή την έγνοια. Από τον Αλέξη και εμένα και την διαπραγματευτική ομάδα δουλέψαμε όλοι γι΄ αυτό το αποτέλεσμα που είχαμε», σημείωσε ο Ευ. Τσακαλώτος.

«Δεν μου έδωσε εντολή ο σύντροφος πρόεδρος για να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ ή να κατηγορώ από το FB ανθρώπους ότι δεν έχουν αριστερή άποψη» σημείωσε αφήνοντας αιχμές. Όσο για το μαξιλάρι των 37 δισ. που δέχθηκε ξανά κριτική χθες από τον Παύλο Πολάκη, είπε: «Άκουσα ότι δεν θα έπρεπε να αφήσουμε 37 δισ. αλλά 30 δισ. Μόνο που δεν θα μπορούσαμε γιατί είχαμε δημοσιονομικούς στόχους. Δεν είμαστε συστημικό κόμμα, δεν είμαστε σαν τον Καραμανλή που το 2009 μοίρασε λεφτά για τις εκλογές ή σαν τον Σαμαρά. Το μαξιλάρι δεν το αφήσαμε στη ΝΔ αλλά στον ελληνικό λαό».

Απαντώντας σε άλλες αιτιάσεις συνέδρων είπε: «Άκουσα ότι πρέπει να είμαστε με την κεντροαριστερά: αλλά ποιος είχε δίκιο στα πέντε χρόνια, αυτοί που λέγανε ότι θα πρέπει να είμαστε με την ελαστική αγορά εργασίας, το flexicurity για την ανάπτυξη ή εκείνοι που έλεγαν για τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα; Ήταν ο Μανιτάκης που έλεγε ότι το κράτος δεν πρέπει να κάνει παρεμβάσεις ή εμείς που λέμε ότι το κράτος πρέπει να είναι με την υγεία και με την ανάπτυξη; Άκουσα ότι πρέπει να επεκταθούμε μέχρι τις παρυφές της δεξιάς. Το θέμα δεν είναι που απευθύνεσαι αλλά ποιος είσαι εσύ και πώς απευθύνεσαι. Η αριστερά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις για να κερδίσει την εξουσία, ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο».

Ακολούθως ξεκαθάρισε: «Δεν κάνουμε εκπτώσεις για τους μετανάστες, δεν κάνουμε εκπτώσεις για τους ΛΟΑΤΚΙ, δεν κάνουμε εκπτώσεις για τον διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους». Επέμεινε ότι «η αλληλεγγύη με τους ΛΟΑΤΚΙ, με τις γυναίκες, με τους μετανάστες είναι απαραίτητη αλλά όχι εξωτερική αλλά εσωτερική που σημαίνει να τους  ενσωματώσουμε».

Συνεχίζοντας είπε: «Υπάρχει το ερώτημα τι κόμμα θέλουμε; Υπάρχουν στιγμές που οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν, η πλειοψηφία μπορεί να προχωρήσει αλλά με αλληλεγγύη και με την άλλη άποψη. Είπε ο Γιάννης Ραγκούσης ότι υπάρχουν δυο αρχές της αριστεράς η ισότητα και η δημοκρατία. Υπάρχει και η διαβούλευση. Θέλουμε μέλη με ενεργό ρόλο και στελέχη που λογοδοτούν σε κομματικά όργανα που έχουν ρόλο».

Αναφέρθηκε στη διάκριση του Αντόνιο Γκράμσι για «κίνηση θέσεων και κίνηση πολέμου» και εξήγησε: «Υπάρχουν στιγμές που απαιτούνται εντυπωσιακές κινήσεις, και αυτό το έχει ο Αλέξης και άλλες στιγμές που πρέπει να κάνεις δουλειά μυρμηγκιού. Από το 2009 δεν κάναμε δουλειά μυρμηγκιού και δεν είχαμε σχέδιο για κατηγορίες εργαζομένων. Είναι απαραίτητο όμως να είσαι ανοιχτός στην κοινωνία, να μιλάς στην κοινωνία, να τους μαθαίνεις και να μαθαίνεις από τη κοινωνία. Το κόμμα έχει έναν διδακτικό ρόλο να αλλάξει τον κόσμο αλλά δεν μπορεί να είναι αρεστό σε όλους».

«Θέλουμε ένα κόμμα που απευθύνεται σε πάρα πολλούς και πάρα πολλές αλλά ως κόμμα με συγκεκριμένη ταυτότητα, αξίες, προτάσεις και ιδεολογία. Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό και αλληλέγγυο στη νέα γενιά που εργάζεται στην επισφάλεια, στους μετανάστες και τους πρόσφυγες τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τα άτομα με αναπηρία. Θέλουμε ένα κόμμα που θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ένα χρήσιμο κόμμα. Εμείς πρέπει να πούμε ότι αυτοί είμαστε. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις ιδέες μας και στις αρχές μας. Δεν θα καλύψουμε τους πάντες στα πάντα αλλά για όλους και για όλες θα υπάρχει κάτι, γιατί εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για να αρχίσει η κοινωνία να πορεύεται σε άλλη κατεύθυνση» τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Γ. Μουζάλας: Να υπάρξει αποτύπωμα των ΛΟΑΤΚΙ και του κινήματος των αναπήρων στην ΚΕ

Ανεπιφύλακτα υπέρ των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στο κόμμα, τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας.

«Η αλλαγή που προτείνει ο πρόεδρος είναι βαθιά πολιτική αλλαγή και όχι μόνο οργανωτική. Διαμορφώνουν το οργανωτικό σχήμα που όμως υποστηρίζεται από τις πολύ προοδευτικές και ρηξικέλευθες προτάσεις και θέσεις στις οποίες έχουμε καταλήξει».

Μουζάλας
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

Από το 2014 συνέχισε, έχουν συντελεστεί δύο αλλαγές, που οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στον Αλέξη Τσίπρα: ο μετασχηματισμός της Αριστεράς και η δραπέτευσή της από την φιλοσοφία της ήττας στην φιλοδοξία της νίκης. Μέχρι τότε ήμασταν περήφανοι που ήμασταν ηττημένοι, φτωχοί αλλά τίμιοι, από εδώ και μπρος θα είμαστε νικητές και τίμιοι. Είναι μία αλλαγή από το 1945 που θα καταγραφεί στην ιστορία της αριστεράς», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η δεύτερη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από κόμμα των εργαζομένων είναι και κόμμα των μικρομεσαίων και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αυτή είναι μία βαθύτατη πολιτική αλλαγή στην Αριστερά. Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν το άνοιγμα του κόμματος σε κάθε προοδευτική φωνή. Ο μετασχηματισμός δεν είναι οργανωτικός, είμαστε η αριστερά της νίκης όχι της ήττας, είμαστε η αριστερά των εργαζομένων αλλά και της μεσαίας τάξης».

Τέλος, ο Γ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι στην νέα ΚΕ επιτροπή θα πρέπει να υπάρξει το αποτύπωμα των ΛΟΑΤΚΙ, του κινήματος της αναπηρίας και των Αλβανών ομογενών. Θα είναι τεράστιο το αποτύπωμα στη κοινωνία αν μέσα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ και των ανάπηρων».

Αν. Ξανθός: Η στάση μας στην πανδημία ήταν συλλογική υπόθεση και όχι προσωπική

«Έχουμε μπει σε φάση ραγδαίας επιδείνωσης της καθημερινότητας των ανθρώπων και μη αναστρέψιμης πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο διότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς δεν είναι ένα συνηθισμένο κόμμα, συστημικό, εναλλαγής στην εξουσία, αλλά κόμμα που έχει ανοίξει κόντρες με εδραιωμένα συμφέροντα στον τόπο και γι' αυτό δεν θα υποδεχθεί αυτόματα τη φθορά Μητσοτάκη».

Συνεπώς, υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε κινηματική και πολιτική αντεπίθεση με αιχμή ένα κατανοητό αιχμηρό ριζοσπαστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης…».

Ξανθός
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑPΙΝΗΣ

Ο τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια «οφειλόμενη», όπως είπε, απάντηση, σε εκείνο που «ειπώθηκε εδώ ότι η γραμμή μας απέναντι στην πανδημία και την υγειονομική διαχείριση ήταν προβληματική, δεν ήταν αιχμηρή, ήταν χλιαρή».

Απαντώντας ξεκαθάρισε ότι «η στάση μας και η προβολή ενός εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης δεν ήταν προσωπική υπόθεση κανενός, αλλά συλλογική υπόθεση».

Τόνισε ότι αυτή συζητήθηκε κατ' επανάληψη, υπήρξε διαβούλευση με επιστήμονες, φτιάχτηκε παρατηρητήριο, έφτιαξε ο πρόεδρος think tank, συζητήθηκε στα όργανα του κόμματος «και υπήρχε απόλυτη πολιτική συμφωνία για τις αιχμές, την κριτική και την αντιπρόταση». «Όποιος επιμένει να θέτει σήμερα θέμα γραμμής απέναντι στην πανδημία, το λέω ευθέως, βάλει ανοικτά εναντίον των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος και του προέδρου».

Ο Αν. Ξανθός χαρακτήρισε προσχηματική την αντιπαράθεση μεταξύ «"προεδρικών" και "αντιπροεδρικών"», τονίζοντας: «Ας σταματήσουμε τις απλοϊκότητες και τις αχρείαστες πολώσεις. Ας σταματήσουμε να αναζητούμε εσωτερικούς εχθρούς. Όλοι μαζί με συλλογικότητα και αλληλεγγύη, με δημοκρατική λειτουργία και σεβασμό των συλλογικών αποφάσεων να δώσουμε τη μάχη της ανατροπής της νεοδεξιάς του Μητσοτάκη, με όρους αριστερού ριζοσπαστικού προγράμματος, με σεβασμό και προσήλωση στις αξίες της αριστεράς», είπε ο ίδιος.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Εκτός από κυβερνώσα, να ξαναγίνουμε και κινηματική αριστερά

«Το μεγαλύτερο στοίχημα του νεοφιλελευθερισμού και η πιο σκληρή επίθεση έγινε στον πολιτισμό» υπογράμμισε η Σία Αναγνωστόπουλου η οποία άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τις αποφάσεις της για τα «μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς», όπως η τσιμεντόστρωση στην Ακρόπολη και την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων από το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Η ίδια δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που αναλάβει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νόμο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τα μουσεία και «καταργεί» όπως είπε, όλη τη «μουσειακή πολιτική», «την κάνουν απολύτως νεοφιλελεύθερη και τα χαρίζουν στους ιδιώτες».

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι μέσα από τον πολιτισμό να συνδιαμορφώσουμε το κίνημα. Να ξαναγίνουμε και κινηματική αριστερά εκτός από κυβερνώσα», τόνισε η Σ. Αναγνωστόπουλου.

Κλείνοντας, εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρόταση του Αλ. Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση και έστειλε ενωτικό μήνυμα σε «όλους του συντρόφους, είτε συμφωνούν είτε όχι» πως θα βρεθούν «στα ίδια μετερίζια κατά του εθνικισμού, υπέρ των δικαιωμάτων, υπέρ των κοινωνικών αγώνων, πάντα στο δρόμο με προοπτική τον σοσιαλισμό και την αριστερά στην κυβέρνηση».

Γ. Μπουρνούς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευνοεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα

«Η κρίση Μητσοτάκη ήταν εδώ πολύ πριν την διεθνή κρίση της ενέργειας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την ταχεία απολιγνιτοποίηση ευνοεί οικονομικά συμφέροντα.

Μπουρνούς
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

«Ο κ. Μαρινάκης αγοράζει πλοία μεταφοράς LNG», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μπουρνούς και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλασιέ συμφερόντων στην υγεία».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά, λέγοντας ότι «η πρόταση Τσίπρα είναι θετικό σοκ για το κομματικό μας σώμα. Η δομή και η διαδικασία λήψης αποφάσεων έχουν φθάσει στα όριά τους τελματώνοντας την καθημερινή λειτουργία του κόμματος». Κλείνοντας «καλωσόριζε τα χιλιάδες νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ως συγκάτοικους στο νέο μας σπίτι».

Στ. Καλπάκης: Να κάνουμε το θυμό και την ανασφάλεια προοδευτική και δημοκρατική αλλαγή

Τον κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής ως συνέπεια της κρίσης βασικών αναγκών της καθημερινότητας των ανθρώπων τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καλπάκης, σημειώνοντας ότι αυτές τις καταστάσεις προσπαθούν πάντα να τις εκμεταλλευτούν οι εχθροί της δημοκρατίας.

Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο ίδιος είναι να διοχετεύσει αυτό το ολοένα διογκούμενο κύμα θυμού και ανασφάλειας σε μια κατεύθυνση δημοκρατική και προοδευτική. Αυτό, πρόσθεσε, θα επιτευχθεί με «ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο όπως αυτό που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, απέναντι στους μηχανισμούς της άγριας κερδοσκοπίας που έστησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις πλάτες του λαού».

Ο ίδιος σημείωσε ότι το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής είναι μάχη για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων και την ίδια τη δημοκρατία. Ανέφερε ότι το 2019 με την Προοδευτική Συμμαχία έσπασε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και πως τρία χρόνια μετά «οφείλουμε πάλι να κάνουμε βήματα μπροστά».

Παράλληλα ο Στ. Καλπάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλειοψηφούσα δύναμη στη νέα γενιά και η πολιτική επιρροή του κόμματος πρέπει να αποκτήσει πιο στενή σχέση μαζί της. «Να τολμήσουμε μεγάλες αλλαγές και τομές», είπε, σημειώνοντας ότι σύμμαχοι στην προσπάθεια του κόμματος είναι το πνεύμα και η λαϊκότητα.

Υπογράμμισε ότι οι πολιτικές θέσεις μας, οι προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού και οι προτάσεις του προέδρου για την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από τη βάση «συνθέτουν αυτό που έχει ανάγκη σήμερα το κόμμα μας». «Δεν υπάρχουν μέλη μιας χρήσης, γιατί δεν υπάρχουν και πολίτες μιας χρήσης», υπογράμμισε ο κ. Καλπάκης, τονίζοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι με τα ζόρια και τις δυσκολίες τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ο καθένας και είμαστε υποχρεωμένοι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τα πράγματα».

Π. Λάμπρου: Πήγαμε ψηλά με τη ριζοσπαστική, κινηματική γραμμή - Σήμερα το ξεχνάμε

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 3% στο 36% με τη ριζοσπαστική, κινηματική γραμμή, με τις πλατείες, τις διαμαρτυρίες, τις προτάσεις, υπογράμμισε ο Πάνος Λάμπρου. «Αλλά το ξεχνάμε», σχολίασε. Είπε ότι «υπάρχει μια αγωνία του "μεγάλου κόμματος"».  «Κι εγώ την είχα και την έχω και σήμερα, ξεκίνησα από πολύ χαμηλά, πήγαμε στο 3%, στο 3,5%, στο 4%, δώσαμε σκληρή μάχη, στην οποία έπαιξαν ρόλο πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες και ασφαλώς και ο σύντροφος Τσίπρας και άλλοι και πήγαμε με αυτή τη γραμμή, τη ριζοσπαστική, την κινηματική, με τις πλατείες, τις διαμαρτυρίες, με τις προτάσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πήγαμε από το 3% στο 27% και μετά στο 35-36%. Με αυτή τη γραμμή όμως πήγαμε. Αλλά σήμερα το ξεχνάμε και λέμε θέλουμε ένα πλατύ κόμμα, να βγούμε στον ήλιο και στα ουράνια. Να πάμε στα ουράνια, άρα να σπάσουμε το κέλυφος».

Λάμπρου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑPΙΝΗΣ

Σε αυτό το σημείο σχολίασε ότι το ίδιο έπαθε το ιταλικό ΚΚ που έσπασε το κέλυφος του Κ και έβαλαν το Α και μετά δεν τους έκανε κι αυτό γιατί είπαν ότι τους περιόριζε και έβαλαν το Δ και μετά κάποιοι διαφωτισμένοι μεταδημοκράτες είπαν το Δ τι το θέλεις, ας πάμε στο Ρ. «Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή», τόνισε.

Ο Π. Λάμπρου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι άκουσε πολλή κουβέντα περί δημοκρατίας μέσα στο κόμμα και πως «τώρα γίνεται μια αποθέωση στα μέλη, αυτά που βλέπουμε και δεν βλέπουμε, σε αυτά που ψήφισαν τώρα και σε αυτά που δεν ψήφισαν ούτε τώρα».

«Η ίδια ευαισθησία υπήρχε όταν ένα όργανο κατά το μισό διορισμένο αποφάσισε ερήμην, όχι των μελών αλλά του συνεδρίου, την αλλαγή του ονόματος μας;», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Π. Λάμπρου σχολίασε ακόμη ότι του κάνει εντύπωση πως «τον τελευταίο μήνα γίνεται ένας φοβερός διαχωρισμός μεταξύ μας, ξεχάσαμε τα ρεύματα ιδεών, τις απόψεις και ξαφνικά έγιναν όλοι "προεδρικοί" και από την άλλη μεριά η "oμπρέλα". Καταργούνται τα ιδεολογικά ρεύματα στην πράξη, καταργούνται οι προβληματισμοί».

Φ. Κουβέλης: Από τη Δευτέρα το συνέδριο θα καθοδηγεί αποφασιστικά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αφού εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται σε αυτό το συνέδριο ως σύνεδρος, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι το συνέδριο «διεξάγεται σε πολιτική συγκυρία που προσδιορίζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο εξαιρετικά ανησυχητικό με μια κοινωνία πιεσμένη με φοβερές ανακατατάξεις στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο και έξω από τη χώρα».

Ο ίδιος υποστήριξε πως «η κυβέρνηση αυτή δεν αστοχεί σε αυτά που επιλέγει να προωθήσει και να εγκαταστήσει», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για επιλογή απόλυτης εγκαθίδρυσης του νεοφιλελευθερισμού, με καινούριες δομές που θα ανατρέπουν ακόμα κι εκείνα που είναι αποτέλεσμα δημοκρατικής κατάκτησης μέσα στη διαδρομή του χρόνου».

Κουβέλης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑPΙΝΗΣ

Είπε πως η παρουσία και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται αποφασιστικός παράγοντας στην εξέλιξη των κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων στη χώρα, ότι έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που τίθεται στην κρίση του συνεδρίου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για επιλογές που μπορούν να εφαρμοστούν «από τη δική μας κυβερνώσα αριστερά».

Πρόσθεσε ότι τα κόμματα τα προσδιορίζουν το πολιτικό πρόγραμμα και ο ιδεολογικός άξονας και ότι δεν κινδυνεύει το κόμμα από άλλα πράγματα όταν η συμμετοχή σε αυτό γίνεται στη βάση πολιτικής συμφωνίας, όπως αυτή καταγράφεται με συγκεκριμένο προγραμματικό τρόπο.

Σχολίασε ότι κανείς, απ' όπου κι αν προέρχεται, δεν έχει αντίρρηση ότι ο τελικός στόχος που καθορίζει την πορεία μέχρι την επίτευξη του, είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συνέδριο, από τη Δευτέρα και μετά θα καθοδηγεί αποφασιστικά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα στην κοινωνία.

Ν. Μπίστης: Θέλουμε ένα κόμμα στο οποίο εύκολα μπαίνεις και δύσκολα βγαίνεις

«Την κυβέρνηση δεν τη θέλουμε ως αυτοσκοπό αλλά ως μέσο, θέλουμε κυβερνώσα όχι κυβερνητική αριστερά», είπε ο Νίκος Μπίστης και πρόσθεσε ότι ο Νίκος Βούτσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπαν ότι ορισμένοι όταν ακούν για ιδεολογία πιάνουν πιστόλι.

«Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί, αλλά εγώ δεν είμαι ανάμεσα τους», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι δεν ορματίζεται ένα κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας, αλλά προγραμματικής ενότητας πάνω στις αρχές και τις αξίες της αριστεράς.

Μπίστης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑPΙΝΗΣ

«Είμαστε στην εποχή της πληθυντικής αριστεράς που ψάχνεται. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταματήσει να ψάχνεται, πάψει δηλαδή να είναι ένα κόμμα εν κινήσει, αν προσευχόμαστε στα Ταλμούδ, τα Ευαγγελία και τα Κοράνια της ιδεολογικής καθαρότητας, τότε θα γίνουμε σαν πέτρα, σκληροί και καθόλου απορροφητικοί. Εμείς χρειαζόμαστε ένα κόμμα σφουγγάρι», πρόσθεσε και σολίασε ότι «κανείς δεν είναι μουσαφίρης, είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες» και πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αποκοπεί κάποια από τις ταυτότητες και παραδόσεις στο όνομα μιας επιζήμιας ιδεολογικής καθαρότητας».

«Θέλουμε ένα κόμμα στο οποίο εύκολα μπαίνεις και δύσκολα βγαίνεις. Όχι το αντίστροφο», τόνισε, προσθέτοντας ότι «μόνο αν γίνουμε ανοικτό κόμμα θα δίνουμε κάποια στιγμή και κόμμα των μελών, γιατί αυτό που είμαστε σήμερα δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο» και πως «οι κίνδυνοι της ακινησίας είναι αυτοί που δεν αντιμετωπίζονται».

Μ. Χρυσοβελώνη: Κόμμα ανοικτό σε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει και μπορεί να επαναφέρει τη γνήσια πολιτική στο προσκήνιο, είναι ανοικτό σε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες της χώρας ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή πολιτικής διαδρομής», είπε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή όλων στις γραμμές, τις αρχές και τις αξίες του, για να τονίσει πως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογική της συλλογικής ηγεσίας από τη βάση «ασφαλώς και με βρίσκει απολύτως σύμφωνη». Είπε ότι θεωρεί πως αποτελεί μια δημοκρατική αλλαγή που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ένα δημοκρατικό κόμμα, επιταχύνει τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος.

«Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και αγώνας για να πετύχουμε να φύγει η άγρια κυβέρνηση της ΝΔ που έχει εξαντλήσει, εξαθλιώσει και εξοντώσει την κοινωνία», πρόσθεσε.

Η Μ. Χρυσοβελώνη τόνισε ότι το συνέδριο «πρέπει να είναι συνέδριο προωθητικών συνθέσεων και να απέχουμε από άγονες αντιπαραθέσεις που αφήνουν απολύτως αδιάφορη την κοινωνία» και είπε ότι «επιβάλλεται να γίνει κόμμα μαζικό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό, με ενεργά μέλη, κόμμα συλλογικής ευθύνης».

Π. Παναγιώτου: Πολιτικό σχέδιο με θετικό πρόσημο και όραμα

«Άμεσος πολιτικός στόχος είναι η νίκη στις εκλογές και η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με βάση μία προοδευτική προγραμματική συμφωνία» ανέφερε ο Παναγιώτης Παναγιώτου.

«Χρειάζονται κρίσιμες επιλογές: η αντιπολίτευσή μας εκτός από την αποδόμηση του σχεδίου της κυβέρνησης, απαιτεί προώθηση του δικού μας σχεδίου, με θετικό πρόσημο, με όραμα και επιχειρήματα. Οι εκλογές κερδίζονται από την επιρροή στα μεσαία στρώματα, όχι με κεντρώες πολιτικές, αλλά με ρεαλιστικές ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Η νίκη θα κερδηθεί μέσω της διαμόρφωσης μία νέας κοινωνικής συμμαχίας με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας και της οικονομίας, με κοινό παρονομαστή τη νεολαία και τα κινήματα. Είναι αναγκαία μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων. Προφανώς θα κριθεί όταν θα διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά αναδεικνύοντας τις συμπτώσεις και τις συγκλίσεις δημιουργούμε κρίκους στην συνεργασία».

Κλείνοντας υποστήριξε: «Η διευκόλυνση της ένταξης νέων μελών είναι αναγκαία όπως και η καταστατική αναβάθμιση των μελών. Η πρόταση του προέδρου είναι στοιχείο προωθητικό. Απαραίτητα για την πολιτική και εκλογική μάχη είναι η νίκη της Προοδευτικής Συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Όλγα Γεροβασίλη: Η κοινωνία μετά από τρία χρόνια ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει

«Το κλίμα στην κοινωνία μεταβάλλεται ραγδαία. Όλο και πιο πολύ, οι πολίτες μάς ζητούν να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Φόβος και ανασφάλεια, τα κύρια συναισθήματα που καταγράφονται. Η Αριστερά, ο προοδευτικός χώρος καλούμαστε να μετατρέψουμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα σε ελπίδα για το παρόν και το μέλλον, αλλά με ρεαλισμό, με αξιοπιστία και απτά αποτελέσματα», σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη. Επισήμανε ότι την επόμενη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πήρε την απόφαση για διεύρυνση και μετασχηματισμό, για να προσθέσει ότι «η κοινωνία μετά από τρία χρόνια ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει». «Ο Αλ. Τσίπρας εμφάνισε τους πέντε άξονες των άμεσων προτεραιοτήτων, το απηύθυνε ανοικτά σε όλους. Απαραίτητο για να διαχυθούν αυτά στην κοινωνία είναι να διατυπωθούν από ένα ελκυστικό, φρέσκο, ανανεωμένο κόμμα, σε κάθε τοπική κοινωνία, σε κάθε τομέα της ζωής, σε κάθε κλάδο της οικονομίας», τόνισε. Σημείωσε ότι «για να γίνουν αυτά πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Το κόμμα μας έχει συγκεκριμένες αδυναμίες, για να ξεπεραστούν χρειάζονται και οι απαραίτητες καταστατικές αλλαγές», είπε. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «το συνέδριο μας είναι η τελευταία αλλά και πρώτη στάση μας στη διαδρομή που ξεκινά απ' τη Δευτέρα, τη διαδρομή μας στην κοινωνική και πολιτική πρωτοπορία για την Αριστερά, την πρόοδο, την αλλαγή στον τόπο». Είπε ότι «αυτή η διαδρομή έχει ενδιάμεσο σταθμό που είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές, το σχηματισμό προοδευτικές κυβέρνησης με κορμό το δυνατό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και ενωτικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η νίκη μας θα είναι μια πρώτη νίκη και της κοινωνίας, αλλά θα είναι νίκη και της λογικής και του δικαίου».

Θ. Μωραΐτης: Ριζοσπαστικό κόμμα είναι το μεγάλο κόμμα που δεν φοβάται να συγκρουστεί

Κάλεσμα να ψηφίσουν μαζικά υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, απηύθυνε ο Θάνος Μωραΐτης μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως είπε, «μεγάλο στοίχημα της Αριστεράς» είναι «τι κόμμα θέλουμε» και εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται για θέμα οργανωτικό, αλλά βαθιά πολιτικό. «Θέλουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτό, φιλόξενο σπίτι σε κάθε αριστερό, δημοκράτη, προοδευτικό πολίτη ή θέλουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ κλειστό, κόμμα στελεχών;», διερωτήθηκε και τόνισε πως «ριζοσπαστικό κόμμα είναι το μεγάλο κόμμα που δε φοβάται να συγκρουστεί». Εξάλλου, ο Θ. Μωραΐτης υπογράμμισε την ανάγκη να χτιστεί μια «νέα παραγωγική συμφωνία» που θα «συγκρουστεί με την παλιά και τη νέα διαπλοκή».

Ο Θάνος Μωραΐτης
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑPΙΝΗΣ)

Έφη Αχτσιόγλου: «Οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες τους είναι οι πρωταγωνιστές»

«Το 3ο Συνέδριο διεξάγεται σε μια στιγμή που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά από την οικονομική πολιτική αλλά και από τον αυταρχισμό του οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου που της λέει ότι δεν ζει αυτά που ζει και ότι θα πρέπει για άλλη μία φορά να βάλει πλάτη».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Μας παρακολουθεί η κοινωνία με αγωνία και επιφυλακτικότητα, αλλά και με ελπίδα για διέξοδο, και οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι της αγωνίας της. Πρέπει να έχουμε σχέδιο και έχουμε σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας στις νέες συνθήκες, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για τη μόνιμη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας για την αντιμετώπιση των αναγκών της νέας γενιάς. Οφείλουμε να δεσμευτούμε ότι αυτό το σχέδιο θα το υλοποιήσουμε. Είμαστε αξιόπιστοι, γιατί δεν είμαστε εγκλωβισμένοι στην αυτοδικαίωση της κυβερνητικής μας θητείας. Γνωρίζουμε τους καταναγκασμούς που υποστήκαμε και τους περιορισμούς που είχαμε και ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, πιο ριζοσπαστικές ενέργειες στην εργασία και στην οικονομία. Αυτό  δεν σημαίνει ότι θα κρύβουμε τις αγωνίες μας κάτω από το χαλί. Η κοινωνία μάς παρακολουθεί και γι' αυτό πρέπει να κάνουμε ένα συνέδριο αξιών και όχι αξιωμάτων».  

Αναφερόμενη και στο θέμα της διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Οφείλουμε να διευρυνθούμε, να συναντηθούμε με τον εργαζόμενο που ο Χατζηδάκης τον ονόμασε επιχειρηματία, με τον άνεργο πτυχιούχο που το κατεστημένο δεν τον θεωρεί ανταγωνιστικό, με τον εργολαβικό εργαζόμενο στις τράπεζες, με την μητέρα που δεν μπορεί να αφήσει το παιδί στο σπίτι, με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού που πτωχεύει γιατί δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από την τράπεζα, με την ηθοποιό που για δύο χρόνια δεν δούλεψε λόγω πανδημίας, αλλά δεν της έδωσε κάτι η κυβέρνηση γιατί τις είπε ότι είναι χομπίστρια. Αυτοί και οι ανάγκες τους πρέπει να γίνουν διά του ΣΥΡΙΖΑ οι πρωταγωνιστές του δικού τους και του δικού μας μέλλοντος».

Η Έφη Αχτσιόγλου
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑPΙΝΗΣ)

Θ. Δρίτσας: «Δίνουμε μάχη για να ζωντανέψει το κόμμα»

«Λάθος» χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου για εκλογές από τη βάση ο Θοδωρής Δρίτσας στην παρέμβαση του στο Συνέδριο. «Η πρόταση του προέδρου είναι λάθος. Με καλές προθέσεις, αλλά είναι λάθος. Λάθος σύλληψη, λάθος συγκυρία, είναι λάθος στον τρόπο, λάθος στο χρόνο», τόνισε ο ίδιος, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η εν λόγω πρόταση «δίχασε» τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ προσυνεδριακά και τώρα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Όπως σημείωσε, «χρειαζόμαστε ένα κόμμα ενεργών μελών και όχι εικονικών μελών στο όνομα ότι έτσι είναι πια η κοινωνία», κάτι που αποκάλεσε την «πιο στέρεη βάση για να αναπτυχθεί ο παραγοντισμός και ο καριερισμός». «Πρέπει να αλλάξουμε το κόμμα, να το κάνουμε κόμμα μυρμηγκιών, εργατών. Δεν αποκλείει κανέναν και καμία, ούτε από προέλευση ούτε από απόψεις», συνέχισε ο Θ. Δρίτσας και παρέπεμψε στις παρεμβάσεις των Ν. Φίλη, Ν. Βούτση, Ευκλ. Τσακαλώτου, Π. Σκουρλέτη λέγοντας πως μαζί με τον ίδιο είναι από αυτούς που θεωρούνται «τα βαρίδια του κόμματος». «Δίνουμε μάχη για να ζωντανέψει το κόμμα, να αποκτήσουν τα μέλη δικαιώματα, γνώση, να ψηφίζουν και να αποφασίζουν. Και μέσα από διάφορες διαρροές στημένου μηχανισμού κατηγορούμαστε ότι είμαστε βαρίδια κατα του προέδρου, ότι φροντίζουμε για τις θεσούλες μας», κατέληξε.

Α. Καββαδία: Δικαίωμα στη συμφωνία, τη διαφωνία, τη σύνθεση

Η Αννέτα Καββαδία άσκησε κριτική για «αποδοκιμασίες» που υπήρξαν από συνέδρους προς ομιλητές που εκφράζουν άλλη άποψη και εκτίμησε πως «κάτι πολύ στραβό συμβαίνει στο κόμμα». Είχε προηγηθεί περιστατικό κατά το οποίο σύνεδρος καταφέρθηκε κατά του Θ. Δρίτσα και αποπέμφθηκε από το Σώμα. Η κ. Καββαδία έκανε λόγο για «φωνές» και «τραμπουκισμούς» που «θυμίζουν άλλους χώρους και άλλες εποχές» και «δεν έχουν σχέση με τη ριζοσπαστική αριστερά». «Αν έχει καταφέρει το κόμμα μας κάτι είναι ο σεβασμός και η ανεκτικότητα στην άλλη άποψη, το δικαίωμα στη συμφωνία, τη διαφωνία, τη σύνθεση», τόνισε.

Χρ. Σπίρτζης: Συντροφικότητα, αλληλεγγύη, καθαρές σχέσεις

«Συντροφικότητα, αλληλεγγύη, καθαρές σχέσεις» είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο του κόμματος. Ο Χρ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στο θέμα διεύρυνσης κατά 20% υπενθυμίζοντας ότι ψηφίστηκε «ομόφωνα». «Οι αρχές και οι αξίες της Αριστεράς δεν είναι να αλλάζουν τα συμφωνηθέντα κάθε εξάμηνο. Διέπονται από αλληλεγγύη και συντροφικότητα παντού», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι περισσότεροι από μας, απ' όπου κι αν προερχόμαστε, γνωρίζουμε πώς μπορεί να κάνει κάποιος τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που χρειάζεται η χώρα», συνέχισε και αναφέρθηκε στις πολιτικές καταβολές των νέων μελών από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το ΚΚΕ Εσωτερικού, όπου διαμόρφωναν τις «κοινωνικές και πολιτικές νίκες του ελληνικού λαού». «Εμείς που βρεθήκαμε στο ΣΥΡΙΖΑ από τους τρεις αυτούς χώρους και άλλους, επιλέξαμε να μην παραδοθούμε ούτε προσωπικά ούτε πολιτικά», υπογράμμισε.

Γ. Μπαλάφας: Να εμπνεύσουμε, να πείσουμε ότι θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε

«Η χώρα μας βιώνει την κρίση και τις συνέπειες του πολέμου σε αυξημένο βαθμό εξαιτίας της επιθετικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Η αντεπίθεση της Αριστεράς, των προοδευτικών δυνάμεων ειναι αναγκαία και παίρνει τη μορφή της ανατροπής των σημερινών συσχετισμών και της ανάδειξης μιας κυβέρνησης των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων», είπε ο Γ. Μπαλάφας. Σημείωσε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων υπάρχει ανάγκη να καλύπτονται κάποιες προϋποθέσεις, «να εμπνεύσουμε, να πείσουμε ότι θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε». «Χρειαζόμαστε κόμμα σύγχρονο, αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό και ισχυρό». Τόνισε ότι η πρόταση Τσίπρα για εκλογή συλλογικής ηγεσίας από τη βάση εκφράζει εμπιστοσύνη σε όλα τα μέλη. Στο ζήτημα των συμμαχιών είπε ότι η πρωτόγνωρα δύσκολη φάση που περνάει η κοινωνία απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων, την ουσιαστική βελτίωση των συσχετισμών. «Απαιτεί συμμαχίες κοινωνικές και πολιτικές, μόνο με αυτές διαμορφώνεται με σταθερότητα ο προοδευτικός πόλος στο διαχρονικά παρόντα συντηρητικό πόλο», είπε. Σημείωσε ότι «το προσκλητήριο μας είναι προς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες πέρα και πάνω από προηγούμενες εκλογικές εντάξεις, είναι προσκλητήριο δημοκρατικό και πατριωτικό».

Σ. Αλεξίου: Όλες οι δυνάμεις σε θέση μάχης

«Οφείλουμε να συζητήσουμε για το κόμμα μας με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Κεντρικός στόχος πρέπει να ειναι να μπουν όλες οι δυνάμεις μας σε θέσεις μάχης για να πετύχουμε την ανατροπή του καθεστώτος Μητσοτάκη», είπε ο Σωτήρης Αλεξίου. Ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ανέφερε ότι «όλα αυτά τα χρόνια οι νέοι και οι νέες δεν είναι διατεθειμένοι να τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί, ότι δεν συμβιβάζονται με λιγότερο ουρανό». Εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο νέος γραμματέας Κωνσταντίνος Βλαχάκης «θα καταφέρει να πάει την οργάνωση που στήσαμε με κόπο και αγώνες, πολλά βήματα μπροστά». Υπογράμμισε ότι «η πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος δεν μπορεί να οριοθετείται από τα οργανωτικά μοντέλα αλλά από το πολιτικό σχέδιο» και πως η πρόταση για την εκλογή προέδρου και ΚΕ δεν μπορεί να είναι το κυρίαρχο επίδικο, «χάνουμε το δάσος όταν βάζουμε αυτό το επίδικο ανάμεσα μας και στοιχιζόμαστε γύρω απ' αυτό». Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να σταματήσουμε εδώ και τώρα να αντιλαμβανόμαστε το κόμμα μας ως χώρο παρέμβασης», καθώς το κόμμα «είναι εργαλείο για την παρέμβαση μας στην κοινωνία».

Κ. Βλαχάκης: Να μετατρέψουμε την αγανάκτηση των νέων σε προοδευτική πρόταση

«Χρέος μας να μετατρέψουμε την οργή και αγανάκτηση των νέων σε μια νέα προοδευτική πρόταση, να τους πείσουμε ότι πρέπει να συστρατευθούμε στην προσπάθεια για πολιτική αλλαγή. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν αρκεί μόνο να αποδομούμε τις ασκούμενες πολιτικές, χρειάζεται να οικοδομήσουμε εναλλακτικό πλαίσιο με αλλαγές που θα πείθουν τη νέα γενιά να αγωνίζεται για την αλλαγή και την ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών», τόνισε ο γραμματέας της Νεολαίας, Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι την επομένη του Συνεδρίου η δουλειά δεν τελειώνει και είναι κρίσιμο καθένας να θέσει εαυτόν σε θέση μάχης, στους χώρους δουλειάς, στα αμφιθέατρα και παντού.

Π. Ρήγας: Εμπιστοσύνη στον ιδεολογικό μας προσανατολισμό, ισχυροποίηση του ριζοσπαστικού και προοδευτικού σχεδίου μας

«Το αίτημα της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, πρόσβαση στα επιτεύγματα της νέας εποχής συγκρούονται ευθέως με τις ρατσιστικές ξενοφοβικές και ομοφοβικές ιδέες της συντήρησης», επισήμανε ο Πάνος Ρήγας. Τόνισε ότι οι εξελίξεις καθιστούν αναγκαίο ότι ο προοδευτικός κόσμος δεν μπορεί να περιοριστεί σε ρόλο υπερασπιστή των κατακτήσεων του παρελθόντος, αλλά οφείλει να καταθέτει σύγχρονη εναλλακτική προοδευτική πλατφόρμα. Υποστήριξε ότι οι προτάσεις Τσίπρα είναι το πρώτο βήμα για αντιστοίχιση με τις αλλαγές που έχουν επισυμβεί στην κοινωνία και πως η εκλογή προέδρου και ΚΕ από καθολική ψηφοφορία των μελών σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στις αποφάσεις ενισχύει την ενεργή κομματική συμμετοχή και το ρόλο των μελών. Τόνισε ότι αν έχουμε εμπιστοσύνη στον ιδεολογικό μας προσανατολισμό μπορεί να ισχυροποιηθεί το ριζοσπαστικό και προοδευτικό σχέδιο του κόμματος. Υπογράμμισε ότι το 3ο Συνέδριο μπορεί και πρέπει να είναι συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης και «οφείλουμε να παραμείνουμε καταλύτης ριζοσπαστικών αλλαγών».

Πάνος Ρήγας
(INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ)

Δ. Παπαδημούλης: Ενότητα και συσπείρωση για τη νίκη στις εκλογές

Την ανάγκη ενότητας και συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον δρόμο προς τις εκλογές υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την Κεντρική Επιτροπή ή για την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Αυτό που ζητά ο κόσμος και περιμένει από εμάς στο Συνέδριο είναι τι πρέπει να κάνουμε από την Δευτέρα για να ηττηθεί και να φύγει η αποτυχημένη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ελάχιστα απασχολεί την κοινωνία από πού θα εκλεγεί ο πρόεδρος και η ΚΕ του κόμματος. Έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στον κόσμο που υποφέρει από την πανδημία, από τον πόλεμο, την ακρίβεια, στις επόμενες εκλογές να νικήσουμε, όχι απλώς να μειώσουμε τη διαφορά από τη ΝΔ. Ενότητα και συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η κοινωνία, πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση, σύγχρονη αριστερή ταυτότητα, καθαρή φυσιογνωμία, όραμα για το μέλλον και τολμηρό πρόγραμμα τετραετίας. Ένα ενωμένο κόμμα με τον Τσίπρα επικεφαλής, αλλά δεν φθάνει μόνο ο Τσίπρας». Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε σε «γιουχαΐσματα και επεισόδιο τραμπουκισμού» κατά τη διάρκεια των εργασιών και σημείωσε «δίχως ενωμένο κόμμα, με σεβασμό της άλλης άποψης και συλλογικότητα δεν κερδίζονται εκλογές.

Μ. Κάτσης: «Να απαλλάξουμε τη χώρα από το καθεστώς Μητσοτάκη»

«Η μεγαλύτερη μάχη μας είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από το καθεστώς Μητσοτάκη», ανέφερε στην ομιλία του ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Μάριος Κάτσης και πρόσθεσε: «Η κοινωνία περιμένει από εμάς να δώσουμε όλες τις μεγάλες μάχες για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις για το οικονομικό τους επίπεδο, για την υπεράσπιση της δημοκρατία». Συνεχίζοντας υποστήριξε: «Το σύστημα μετά τις εκλογές του 2019 προσπάθησε να περιθωριοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ -παρότι παρέδωσε μία χώρα σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι παρέλαβε κάτι που πρέπει να θυμίζουμε-, προσπάθησαν την  ήττα του ΣΥΡΙΖΑ να την εκμεταλλευτούν για να μετατρέψουν το πολιτικό σύστημα σε σύστημα του ενάμισι κόμματος. Τώρα ίδιο το σύστημα ποντάρει να μην επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας στο τιμόνι. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενέβη λέγοντας ότι δεν προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας τους μύχιους πόθους του. Οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι έρχεται η πολιτική αλλαγή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και ο Τσίπρας πρωθυπουργός. Θέλουμε ένα κόμμα ανοικτό και σύγχρονο, ένα κόμμα των μελών. Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα και της επιτροπής καταστατικού, σε μία εποχή που το κομματικό φαινόμενο περνά κρίση, υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο για την χώρα και την ελληνική κοινωνία. Δεν περισσεύει κανείς και καμία».

Θ. Φωτίου: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε

«Όλοι συνομολογούμε ότι πρέπει να φύγει ο Μητσοτάκης και οι ολιγάρχες που τον κρατούν στην εξουσία. Αυτοί περιμένουν τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και γι' αυτό δεν τον αφήνουν να κάνει εκλογές. Γι' αυτό πρέπει να τον αναγκάσουμε εμείς», είπε η Θεανώ Φωτίου. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Συνέδριο φέρνει την ελπίδα για την πολιτική αλλαγή, ότι «το κόμμα μας πρωτοστατεί στα κινήματα ειρήνης» και πως με τη συναυλία αλληλεγγύης έστειλε το μήνυμα ειρήνης σε όλη την Ευρώπη. Σημείωσε ότι «έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», σχολιάζοντας πως «όταν μειώσαμε τις ανισότητες (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) δεν περιμέναμε ότι θα ξαναβλέπαμε αυτή την κατάσταση». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανος για τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έλαβε και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό σύστημα για δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας για το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο». «Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να κυβερνήσουμε, με σοβαρότητα, κοστολογημένο πρόγραμμα, ναι, αλλά με ανθρωπιά, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη».

Η Θεανώ Φωτίου
(INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ)

Κ. Ζαχαριάδης: «Να φέρουμε τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στον κομματικό»

Για ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στη χώρα έκανε λόγο ο Κώστας Ζαχαριάδης, χαρακτηρίζοντας το συνέδριο αυτό ως «απαρχή της πολιτικής αντεπίθεσης» του κόμματος. «Θέλουμε να κυβερνήσουμε ξανά, όχι γιατι έχουμε  εξουσιομανία, αλλά γιατί θέλουμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων», είπε και πρόσθεσε: «Χωρίς εμάς δεν υπάρχει δημοκρατική και προοδευτική διέξοδος. Χωρίς εμάς όχι μόνο η Αριστερά αλλά και η χώρα πάει χρόνια πίσω».

Ο Κ. Ζαχαριάδης τάχθηκε υπέρ ενός κόμματος «ανοιχτού», «χωρίς ναι, μεν, αλλά», «χωρίς νέους και παλιούς», είπε και τόνισε πως τα νέα μέλη αποτελούν το 1/5 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. «Αν ήθελαν καρέκλες θα απευθυνόντουσαν αλλού», σχολίασε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να έρθει ο «κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στον κομματικό».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης
(INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ)

Ρ. Δούρου: «Θέλουμε κόμμα μελών ή κόμμα παραγόντων και στελεχών;»

«Συναντιόμαστε στο πιο κρίσιμο Συνέδριο για τον ΣΥΡΙΖΑ, έτοιμες και έτοιμοι από καιρό για το μεγάλο βήμα, να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑΣ το μεγάλο προοδευτικό αριστερό κόμμα που θα βάλλει την χώρα στη ρότα της δημοκρατίας και της προόδου», ανέφερε στην τοποθέτησή της η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Πρέπει να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα καθοριστικό και κρίσιμο που προκύπτει αυτές τις δύο ημέρες του Συνεδρίου: θα έχουμε κόμμα των μελών ή ένα κόμμα των παραγόντων και στελεχών. Ποιος θα είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης του κόμματος, θα είναι ο πρόεδρος, θα είναι οι παράγοντες ή τα μέλη; Τους παλαιούς που δώσαμε την ψυχή μας, μας κάνει περισσότερο ιδιοκτήτες; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει σε κάποιους λίγους και εκλεκτούς, ανήκει σε όλους που πλήττονται από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα». Αναφερόμενη στις απαραίτητες καταστατικές αλλαγές, σημείωσε ότι «ένα κόμμα που βρίσκεται στον 19ο αιώνα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της εποχής και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Δεν θα γίνουμε φόλοουερς, θα εκμεταλλευτούμε όμως τις νέες τεχνολογίες για να χτίσουμε ένα κόμμα άμεσης και αδιαμεσολάβητης δημοκρατίας των μελών. Μπορούμε να εκλέγουμε απευθείας τον πρόεδρο; Μπορούμε με ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα να αποφασίζουμε τα μέλη του; Η απάντηση είναι ναι μπορούμε». Κλείνοντας απευθύνθηκε σε προσωπικό τόνο λέγοντας: «βλέπω να μετέχουν σύνεδροι που πριν από μερικά χρόνια χρησιμοποιώντας ανοίκειους χαρακτηρισμούς στρέφονταν εναντίον μου. Πρέπει να διατηρήσω την πικρία μου ή να τους αποδεχθώ σαν συντρόφους και συναγωνιστές στον κοινό αγώνα για να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση; Όταν απαντάς στο ερώτημα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" με σοσιαλισμό, τότε βάζεις το εμείς πάνω από το εγώ. Παλαιότερα θέταμε το ερώτημα αν όχι τώρα πότε, αν όχι εμείς ποιοι; Η απάντηση και τότε και τώρα είναι η ίδια: εμείς».

Η Ρένα Δούρου
(INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ)

Σπ. Δανέλλης: Ισχυρό κόμμα, ανοιχτό στην κοινωνία, δημοκρατικό, συμμετοχικό, κόμμα των αρχών και των μελών του

Ως «μείζονα κίνδυνο» χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση της ΝΔ «στην εποχή της αβεβαιότητας» ο Σπύρος Δανέλλης, υποστηρίζοντας πως είναι «χρέος και καθήκον» του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει. «Μια προοδευτική κυβέρνηση Τσίπρα, σοφότερη, με σχέδιο προβάλλει ως προϋπόθεση επιτυχούς μετάβασης της κοινωνίας στην εξαιρετικά απρόβλεπτη επόμενη μέρα» δήλωσε και υπογράμμισε πως «όχημα» για να επιτευχθεί ο στόχος είναι ένα «ισχυρό κόμμα, ανοιχτό στην κοινωνία, δημοκρατικό, συμμετοχικό, κόμμα των αρχών και των μελών του». «Η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά για να είναι αποτελεσματική η Αριστερά πρέπει να είναι κυβερνώσα και για να αποβεί χρήσιμη για την κοινωνία, πρέπει να παραμείνει αριστερά», τόνισε.

Ο Σπύρος Δανέλλης
(INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ)

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL