Ήταν Ιούνιος του 2019 όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έλεγε ενόψει εκλογών ότι ως «οδοστρωτήρας» θα σάρωνε τα εμπόδια της επιχειρηματικότητας, σε βάρος φυσικά των εργαζομένων. Ένα μότο, το οποίο έκανε πράξη από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του.
Τώρα, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του ίδιου αλλά και τις διαρροές του υπουργείου Εργασίας, ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα. Κατάργηση της αμοιβής στις υπερωρίες και θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας. Άλλωστε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «μόρφωση, εργασία και σύνταξη είναι παρωχημένες ιδέες».
Σύμφωνα με πληροφορίες του avgi.gr, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, εισάγει πληρωμή υπερωριών με τη μορφή επιπλέον άδειας και 8ωρο «α λα καρτ»,
Συγκεκριμένα, στο νέο ν/σ προβλέπεται ένα από τα πλέον βασικά αιτήματα του ΣΕΒ. Η παράταση του 8ωρου κατά 1 ή 2 ώρες σε ημερήσια βάση και την επιστροφή του χρόνου εργασίας μετά από 4 ή 6 μήνες με την μορφή επιπλέον άδειας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το νομοσχέδιο θα εισάγει το 8ωρο "α λα καρτ", καθώς προβλέπεται ότι ο χρόνος εργασίας να μπορεί να αλλάζει εντός της ημέρας μετά από συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου. Η τροποποίηση του ωραρίου θα γίνεται (και) με πρόταση του ίδιου του εργαζομένου.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο υπερδιπλασιάζει το ανώτατο όριο υπερωριών, φτάνοντας σε 6μηνιαία βάση στις 120 ώρες.
«Ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά μίλησε για οδοστρωτήρα στα εργασιακά και το κάνει πράξη από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης του. Τώρα ετοιμάζουν το επόμενο βήμα, την κατάργηση της αμοιβής στις υπερωρίες και τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας», σχολίασε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η ίδια, προειδοποίησε «να μην τολμήσουν να φέρουν, ένα τέτοιο αντιδραστικό νομοσχέδιο στη Βουλή», καθώς «θα μας βρουν απέναντι, όπως και όλο τον ελληνικό λαό».
Η δήλωση που «κόπηκε»
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως ανέδειξε το avgi.gr, στο δελτίο Τύπου της κυβέρνησης, ουδεμία αναφορά υπήρξε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την συζήτηση του με τον ιστορικό και συγγραφέα Γιουβάλ Νώε Χαράρι στο Athens Democracy Forum 2020, όπου αποτυπώθηκε το ακραίο νεοφιλελεύθερο όραμά πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση προφανώς θεώρησε πιο σημαντικές τις ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ντόναλντ Τραμπ, από το «παρωχημένο» τρίπτυχο πανεπιστήμιο, εργασία, σύνταξη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει μεταξύ άλλων:
«...Δεν είναι απλώς ότι εμείς προφέρουμε οικονομικά κίνητρα σε ανθρώπους για να επανεκπαιδευτούν. Αυτό ίσως δεν είναι αρκετό από μόνο του αν οι άνθρωποι δεν καταλάβουν ότι η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη είναι ίσως ήδη παρωχημένη».
«Μέσα σε μια πρόταση ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε το κοινωνικό όραμα που διαθέτει για την Ελλάδα του 2020. Οι αναφορές αυτές έρχονται σε πλήρη αρμονία με τις ταξικές επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη, που προεκλογικά μας μιλούσε για «τους ψυκτικούς από το Περιστέρι» και τα παρωχημένα οκτάωρα» σχολίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Νικολαΐδης.
«Τη δε αναφορά του στα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης ως μια καλή μεταρρύθμιση που «μας ανάγκασε η κρίση να κάνουμε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν προχωρήσει καν σε αυτή», την αφήνουμε στην κρίση των συνταξιούχων που κοροϊδεύει ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τους ένα ελάχιστο ποσό εκ των δεδικασμένων αναδρομικών αποζημιώσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο θα φορολογηθεί» τονίζει ο Αλ. Νικολαΐδης.

