Live τώρα    
Κυβέρνηση / Εκτός πραγματικότητας το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Εκτός πραγματικότητας το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΒΟΥΛΗ
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Εκτός πραγματικότητας είναι οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης, το έλλειμμα, το μέγεθος της ανεργίας, τα έσοδα και τις δαπάνες  έτσι όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμό που κατατέθηκε σήμερα, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Έξω από κάθε ρεαλιστική πρόβλεψη το προσχέδιο «βλέπει» για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 7,5% το 2021 και ύφεση 8,2%, προφανώς μη λαμβάνοντας υπ.όψη τις καταλυτικές επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία και το lockdown των προηγούμενων μηνών λόγω του κορωνοιού.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «το εισόδημα των Ελλήνων θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο», ισχυριζόμενος ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020 εκτιμάται στο 8,2%, και ότι είναι σε καλύτερο επίπεδο συγκριτικά με τη θερινή εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωζώνη που ήταν στο 8,7%.

Όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών «το προσχέδιο αποτυπώνει το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία εφέτος, αλλά και τις προβλέψεις για επαναφορά της σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας,  στο ξεκίνημα της πανδημίας, υποστήριζε ότι δεν θα έχουμε ύφεση. «Θα είμαστε στο μηδέν», έλεγε. Μετά είπε ότι θα έχουμε ύφεση στο 4%, μετά είπε ότι μπορεί και να ανέβει, μετά είπε ότι τελικά μπορεί να είναι κοντά στο 10% αλλά τελικά σήμερα η ύφεση έφτασε το 8,2%.

Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης,  το ΑΕΠ προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 185,215 δισ. ευρώ το 2021 από170,721 δισ. ευρώ το 2020.

Το επόμενο έτος προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 6,3% του ΑΕΠ εφέτος..

Το επίπεδο της ανεργίας (με βάση την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού) προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 18,6% εφέτος για να υποχωρήσει το 2021 στο 16,5%».

Το ύψος των καθαρών εσόδων, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών, του προσχεδίου του προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 53,705 δισ. ευρώ έναντι 50,147 δισ. ευρώ εφέτος, ενώ το σύνολο των φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 49,546 δισ. ευρώ από 44,594 δισ. ευρώ το 2020 λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης που αναμένεται να παρουσιάσει η ελληνική οικονομία, παρά τις φοροελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για το 2021. Το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2021 στα 63,884 δισ. ευρώ έναντι 68,528 δισ. ευρώ εφέτος.

Να σημειωθεί ότι θεωρείται περισσότερο από βέβαιο το ενδεχόμενο αλλαγών στο προσχέδιο, εξαιτίας και της επιρροής του τρίτου «κακού» τριμήνου του 2020.  Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φετινές εισπράξεις από τον τουρισμό θα είναι κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο είναι το χειρότερο σενάριο και δεν το είχε προβλέψει η κυβέρνηση.

«Προϋπολογισμός ανεδαφικών προβλέψεων και επιδεικτικής αδιαφορίας για τις κοινωνικές ανάγκες»

«Οι προβλέψεις του προσχεδίου για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 είναι ανεδαφικές. Προβλέποντας ύφεση φέτος 8,2% και ανάκαμψη 7,5% το 2021 η κυβέρνηση επιμένει σε μία ανάκαμψη τύπου V, η οποία με βάση τα μέτρα που λαμβάνει αλλά και τις υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται είναι απολύτως μη ρεαλιστική» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως σημειώνει ο συντονιστής Οικονομικού Κύκλου και η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «οι μειωμένες παρεμβάσεις του Προϋπολογισμού που προβλέπονται για τις συνέπειες της πανδημίας προμηνύουν τη συνέχιση της πολιτικής μη στήριξης και μη ενίσχυσης της υγείας και της παιδείας, των εργαζομένων και των νοικοκυριών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ενώ οι πολίτες θα κληθούν στο μέλλον να πληρώσουν συσσωρευμένα χρέη.

Οι ανεδαφικές και υπεραισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα και αποτελέσματα της πολιτικής της, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε επώδυνες αναθεωρήσεις εις βάρος της κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο και την Έ. Αχτσιόγλου, «η ανάγκη ουσιαστικής, άμεσης και γενναίας στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων και των νοικοκυριών αγνοείται επιδεικτικά από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Όπως αγνοείται και η ανάγκη ουσιαστικής αξιοποίησης του μαξιλαριού που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα πρόσθετης στήριξης της οικονομίας χωρίς το χρέος να φτάσει στο 216% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται από το Προσχέδιο, καθώς η ύφεση θα ήταν σαφώς μικρότερη.

Τις μη ρεαλιστικές προβλέψεις και την εκτόξευση του χρέους επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η χώρα και οι πολίτες τις έχουν πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν. Το Προσχέδιο που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση προμηνύει νέα μνημόνια. De jure ή De facto».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0