Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.4°C17.8°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.0°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.6°C17.0°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.8°C19.4°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.0°C13.3°C
1 BF 93%
ΝΔ / «Επανασυστήνει» τη Δημοτική αστυνομία που είχε επανασυστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΔ / «Επανασυστήνει» τη Δημοτική αστυνομία που είχε επανασυστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στην επανασύσταση της Δημοτικής αστυνομίας, που είχε ήδη επανασυστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αφού πρώτα είχε καταργήσει ο Κ.Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013, προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στον Real FM 97,8 δήλωσε πως κατά την «πρώτη φάση του κορωνοϊού αποδείχτηκε πόσο απαραίτητη και αναγκαία είναι η Δημοτική Αστυνομία. Σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι, δυστυχώς, πολύ λίγοι Δήμοι έχουν επαρκή Αστυνομία. Όλο το βάρος ή το μεγάλο βάρος του ελέγχου των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού πέφτει πάνω στην ΕΛ.ΑΣ. Με αυτό τον τρόπο, η αστυνομία αναλαμβάνει καθήκοντα που θα μπορούσε να εκπληρώσει η Δημοτική Αστυνομία. Και η αστυνομία νομίζω ότι έχει ένα πολύ ευρύτερο πεδίο αρμοδιοτήτων και δράσεων απέναντι στο έγκλημα. Επομένως, θεωρούμε ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι αναγκαίο να επανιδρυθεί παντού, να καλύπτει το σύνολο των Δήμων της χώρας».

Αξίζιε βέβαια να σημειωθεί ότι από το 2015 με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκατέστησε αδικίες, αναβάθμισε τις συνθήκες εργασίας των δημοτικών αστυνομικών και νομοθέτησε τη δυνατότητα επιστροφής των δημοτικών αστυνομικών που είχαν μετακινηθεί αλλού, στις παλιές θέσεις τους.

Επιπλέον η προηγούμενη κυβέρνηση, νομοθέτησε την προτεραιότητα υπαλλήλων με την ειδικότητα του δημοτικού αστυνομικού στην κάλυψη θέσεων προϊσταμένου των υπηρεσιών της Δημοτικής Αστυνομίας, τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας και τη διενέργεια προληπτικών ιατρικών εξετάσεων.

Θα ήταν λάθος δε να παραλείψουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2013, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατάργησε τη Δημοτική Αστυνομία μέσα σε μια νύχτα, υπηρετώντας μνημονιακές επιταγές.

Από την πλερυά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, σημεώισε ότι «η, εκ των υστέρων, ανακάλυψη της σημασίας και της αναγκαιότητας της Δημοτικής Αστυνομίας από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, διακρίνεται για τον βαθιά αυτοκριτικό χαρακτήρα της και αντικειμενικά συνιστά έμμεσο πολιτικό “χαστούκι” προς τον σημερινό πρωθυπουργό».

Τον περασμένο Ιανουάριο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον κ. Θεοδωρικάκο, στην οποία ανέφεραν ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η Δημοτική Αστυνομία είναι «επιφορτισμένη με 33 συνολικά αρμοδιότητες που συμβάλλουν στην εξομάλυνση προβλημάτων και στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων της χώρας» και ζητούσαν να μάθουν τι θα πράξει ο υπουργός «προκειμένου να ενισχύσει τις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού», καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί.

«Τότε ο υπουργός γνώριζε ότι η Δημοτική Αστυνομία υφίσταται, γι’ αυτό και απάντησε ότι θα προωθούσε ρυθμίσεις για τη στελέχωση των υπηρεσιών της. Σήμερα, καθυστερημένα και με απίστευτες ανακρίβειες, επανέρχεται στο θέμα», επισημαίνει ο Π. Σκουρλέτης προσθε΄τοτνας ότι «σε κάθε περίπτωση, εάν το υπουργείο Εσωτερικών προωθήσει τελικά κάποιας μορφής παρέμβαση, είναι προφανές ότι οι όροι λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας δεν μπορεί παρά να υπηρετούν με απόλυτο τρόπο το ευρύτερο πλαίσιο των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL