Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.2°C16.8°C
3 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.6°C18.3°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.8°C17.7°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
0 BF 82%
Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών: / Νίκος Κοτζιάς: Η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την παρούσα Βουλή (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών: / Νίκος Κοτζιάς: Η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την παρούσα Βουλή (Video)

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην εκπομπή “Η επόμενη μέρα” της ΕΡΤ, ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από αυτή τη Βουλή είτε αμέσως μόλις η κυβέρνηση Ζάεφ καταφέρει να την περάσει από τη δική της Βουλή με πλειοψηφία δύο τρίτων, είτε μετά τις εκλογές, αν αναγκαστεί να πάει σε εκλογές, τις οποίες, σύμφωνα πάντοτε με τις εκτιμήσεις του Νίκου Κοτζιά, και “θα κερδίσει”.

Ο υπουργός Εξωτερικών θύμισε ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν νομική απαίτηση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά επιλογή της κυβέρνησης στα Σκόπια. Και υποστήριξε ότι αν και με την πρώτη ματιά το ποσοστό της συμμετοχής (37%) ήταν μικρό, αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη δυστοκία της γείτονος να επικαιροποιήσει τους εκλογικούς της καταλόγους.

“Ο Ιβάνοφ, ο Πρόεδρος της χώρας, έχει εκλεγεί με 520.000 ψήφους. Το 'ναι' χθες πήρε 620.000. Γιατί θεωρεί τη δική του εκλογή έγκυρη και το δημοψήφισμα άκυρο;” αναρωτήθηκε. Και τόνισε ότι “το δημοψήφισμα δεν πάσχει από τα 'ναι'. Αυτό που έλειψε από την ψηφοφορία ήταν το 'όχι'. Η αντιπολίτευση στη γείτονα έκανε αποχή, για να αθροίσει στα λίγα 'όχι' τους 200.000 νεκρούς, που αναγράφονται ακόμη στους εκλογικούς καταλόγους, κι άλλες 300-400.000 που είναι εκτός χώρας”.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά, το πραγματικό εκλογικό σώμα στη γείτονα είναι 1,1- 1,2 εκατομμύρια, κατά συνέπεια με τις 620.000 ψήφους το “ναι” πήρε το μέγιστο που μπορούσε να πάρει - κι αυτό είναι απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι δεν βοήθησε η... παρέλαση των ξένων ηγετών και αξιωματούχων στην ΠΓΔΜ πριν από το δημοψήφισμα. “Γι' αυτό κι εμείς δεν πήγαμε στα Σκόπια. Εγώ ούτε δηλώσεις έκανα ούτε ανακατεύτηκα, αφού το ζητούμενο για μας ήταν ένα έντιμο δημοψήφισμα”.

Στο ερώτημα εάν ο Ζάεφ μπορεί να συγκεντρώσει σ’ αυτή τη Βουλή τη συνταγματική πλειοψηφία, ο Κοτζιάς εκτίμησε ότι “δεν είναι εύκολο να το κάνει, αλλά το οφείλει, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών”. Και δήλωσε δικαιωμένος απέναντι στην αντιπολίτευση στην Ελλάδα, που απαιτούσε πρώτα να περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή, καθώς τα δύσκολα είναι από την άλλη πλευρά: “Δεν είναι περίπατος να αλλάξεις το όνομά σου και δη erga omnes”, είπε, “είναι σοβαρό και δύσκολο πακέτο. Εδώ η αντιπολίτευση, προκειμένου να μην αναγνωριστεί η διπλωματική επιτυχία της χώρας μας, προσπάθησε να υποτιμήσει αυτή η δυσκολία. Και είναι συνειδητή δημαγωγία να λένε ότι αυτοί θα φέρουν μια καλύτερη συμφωνία. Το ίδιο λέει και το VMRO, το αδελφό κόμμα της Ν.Δ., στα Σκόπια, λέγοντας ότι θα πάρει πίσω το όνομα. Κι εδώ η Ν.Δ. λέει ότι θα πάρει πίσω την εθνικότητα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά”.

Δηκτικός ήταν ο Κοτζιάς και με την αέναη επανάληψη του αιτήματος της Ν.Δ. για εκλογές: “Ενώ η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ δεν ζήτησε εκλογές, η δική μας ζήτησε εκλογές στην Ελλάδα επειδή, λέει, έχασε ο Ζάεφ το δημοψήφισμα...”.

Ο Κοτζιάς υποστήριξε για μια ακόμη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών -είναι ισορροπημένη, μπορεί να αντέξει στον χρόνο, σταθεροποιεί και τη γείτονα και τα Βαλκάνια, κόντρα σε δυνάμεις που επιβουλεύονται αυτή τη σταθερότητα- και ήταν σαφέστατη η απάντησή του στο ερώτημα εάν η ελληνική κυβέρνηση θα τη φέρει σ’ αυτή τη Βουλή: “Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση, είμαστε κυβέρνηση των λύσεων. Κάνουμε εξωτερική πολιτική χωρίς να κοιτάμε στο εσωτερικό, διότι είχαμε ανησυχία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Δεν πρόκειται να παίξουμε με τα εθνικά συμφέροντα. Φυσικά θα φέρουμε τη συμφωνία στη Βουλή, αμέσως μόλις τελειώσουν οι γείτονες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL