Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.8°C16.3°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.6°C16.7°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C17.1°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C13.5°C
0 BF 76%
Το Eurogroup "κήρυξε το τέλος της ελληνικής κρίσης" / "Συμφωνία ορόσημο" είδαν τα ΜΜΕ όλου του κόσμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Eurogroup "κήρυξε το τέλος της ελληνικής κρίσης" / "Συμφωνία ορόσημο" είδαν τα ΜΜΕ όλου του κόσμου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

“Ιστορική” χαρακτήρισε ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία στο Eurogroup κάνοντας λόγο για το τέλος της ελληνικής κρίσης και της περιόδου των προγραμμάτων δημοσιονομικής στήριξης μετά από οκτώ χρόνια.

“Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε μια συμφωνία ορόσημο για το χρέος, καθώς τελειώνει το σίριαλ των προγραμμάτων στήριξης” τόνισε το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνοντας ότι “μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θεωρείται από καιρό συστατικό - κλειδί για την επιτυχή επιστροφή της χώρας στην οικονομική υγεία και την έξοδό της και πάλι στις αγορές”.

Οι “Financial Times” τόνισαν ότι “οι πιστωτές της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια ‘ιστορική’ συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”. “Ένα σημαντικό σημείο καμπής για την Ευρωζώνη” χαρακτήρισε τη συμφωνία στο Eurogroup η “Daily Telegraph” συμπληρώνοντας ότι έπειτα από οκτώ χρόνια “οι υπουργοί της Ευρωζώνης κήρυξαν το τέλος της ελληνικής κρίσης χρέους”. Ο “Guardian” σημείωσε ότι “οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών οριστικοποίησαν το σχέδιο για να ανακτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο, μετά το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης”.

Επιστροφή στις αγορές στις 21 Αυγούστου

“Η συμφωνία είναι ιστορική και ανοίγει την πόρτα της επιστροφής της χώρας στις αγορές στις 21 Αυγούστου (...) δέκα χρόνια μετά την έναρξη μιας δριμείας οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, από την οποία οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει” υπογράμμισε η “Le Monde”, ενώ η “Le Figaro” επισήμανε ότι “έπειτα από έξι ώρες συνεδρίασης, έντονων συζητήσεων και υπολογισμών, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια συμφωνία για τους όρους εξόδου της Ελλάδας από το σχέδιο διάσωσης που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια” παραθέτοντας τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπ. Λεμέρ, που έκανε λόγο για “καλή συμφωνία”.

Η “Les Echos” σχολίασε για τη συμφωνία για το χρέος ότι “αν και είναι λιγότερο γενναιόδωρη από αυτή που επιθυμούσε το Παρίσι, ο συμβιβασμός προσφέρει οξυγόνο στην Αθήνα τη στιγμή που φεύγει από την οικονομική κηδεμονία των δανειστών της” αναφέροντας τη γαλλική θέση το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους να συνδέεται τις επόμενες δεκαετίες με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, και τη γερμανική αντίδραση ότι κάτι τέτοιο άφηνε πολλά στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας.

Κριτική στον Σαρκοζί

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ρόμπερτ Σούμαν Ζ.-Ντ. Τζιουλιάνι, μιλώντας στο ΑΠΕ, επισήμανε ότι “δόθηκε ένα τέλος στο ψυχόδραμα που ζήσαμε με την Ελλάδα” συμπληρώνοντας ότι “το μάθημα για την Ευρωζώνη είναι ότι θα πρέπει να προικοδοτηθεί με τις δυνατότητες άμεσης παρέμβασης δίπλα σ’ ένα κράτος που συναντάει δυσκολίες”. Ο Ζ.-Ντ. Τζιουλιάνι σχολίασε ότι “θα πρέπει να συγχαρούμε πρώτα απ’ όλα τους Έλληνες, που υπέφεραν πολύ, αλλά και τους Ευρωπαίους, που αποφάσισαν τελικά την ελάφρυνση του χρέους κατά 100 περίπου δισ. ευρώ”, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη διαφορά αντιλήψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας παρατηρώντας ότι “η Γαλλία θεωρεί ότι το να στοιχηματίσει στην ελληνική σοφία και πειθαρχία ήταν ένα καλό στοίχημα”. Ο Ζ.-Ντ. Τζιουλάνι δεν απέφυγε την κριτική στα λάθη που έγιναν στην αρχή της κρίσης και στη στάση του Ν. Σαρκοζί και της Γερμανίας.

“Ύστερα από οκτώ χρόνια και μια μακρά διαπραγμάτευση, για την Ελλάδα τελειώνει η εποχή της τρόικας” σημείωσε η “Corriere della Sera”. Η “La Stampa” υπογράμμισε ότι “στις 20 Αυγούστου, όταν το πρόγραμμα στήριξης θα τελειώσει, η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναρχίσει να περπατά βασιζόμενη στις δυνάμεις της και να επιστρέψει στις αγορές, έστω και με μια επιτήρηση”, ενώ η “Il Fatto Quotidiano” τονίζει ότι “οι συνομιλίες παρατάθηκαν διότι το Βερολίνο είχε ενστάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή ως προς τη μείωση του χρέους. Ένα μέτρο, όμως, το οποίο κρίθηκε αναγκαίο από τους δανειστές για να μπορέσει να επιτευχθεί η σταθερότητα στις αγορές”.

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

"La Repubblica": "Τσίπρας, ο πραγματιστής πολιτικός"

Η ιταλική εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Αλ. Τσίπρα "προστατευόμενο είδος της διεθνούς πολιτικής: Ένας ηγέτης που δεν γνωρίζει, σχεδόν, τι σημαίνει ο λαϊκισμός", ενώ αναφέρεται θετικά και στη συμφωνία των Πρεσπών

“Μια μακρά διαπραγμάτευση επισημοποιεί τη λήξη της επιτροπείας και την επιστροφή στη χρηματοοικονομική κυριαρχία” επισήμανε η Ιταλική “Repubblica”, η οποία προσθέτει ότι οι αποφάσεις “αποτελούν επιτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει να φορέσει (ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του) γραβάτα, όπως είχε υποσχεθεί ότι θα έκανε σε περίπτωση μείωσης του χρέους”.

Η “Repubblica” δημοσίευσε κι ένα αναλυτικό άρθρο για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας υπό τον τίτλο “Τσίπρας, ο πραγματιστής πολιτικός” και με αναφορές και στην συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα “προστατευόμενο είδος της διεθνούς πολιτικής: Ένας ηγέτης που δεν γνωρίζει, σχεδόν, τι σημαίνει ο λαϊκισμός” υπενθυμίζοντας τα κοινωνικά μέτρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποσπάσει από τους δανειστές, αλλά και τις μεγάλες θυσίες που ζήτησε για την παραμονή στο ευρώ.

Η εφημερίδα δεν παρέλειψε αναφορές στη διαχείριση των τεράστιων μεταναστευτικών ρευμάτων “χωρίς να εκλείψει η αρχαία ελληνική παράδοση της φιλοξενίας”, ενώ για τη συμφωνία για το “Μακεδονικό” σημείωσε ότι “είναι ακόμη μία απόδειξη διπλωματικής ενόρασης σε μία Ευρώπη στην οποία υπερέχουν τα γκάλοπ και τα συμφέροντα εθνικού χαρακτήρα”.

Σχετικά με τα σενάρια εκλογών η “Repubblica” σχολίασε ότι εξετάζεται η δυνατότητα πρόωρων εκλογών λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας, υπογράμμισε όμως ότι “οι εκλογές θα μπορούσαν να συμπέσουν με την πολύπλοκη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τη FYROM. Kαι ο νέος Τσίπρας, ο οποίος τάσσεται κατά του λαϊκισμού, μπορεί να διαλέξει να χάσει μία πολύτιμη προσωπική πολιτική ευκαιρία, για να μη χάσει το τραίνο της σταθεροποίησης των Βαλκανίων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL