Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.6°C17.3°C
3 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.0°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C17.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
4 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.5°C14.0°C
0 BF 87%
"Ο πρόεδρος να ανακαλέσει την απόφαση παρασημοφόρησης του Ν. Μέρτζου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο πρόεδρος να ανακαλέσει την απόφαση παρασημοφόρησης του Ν. Μέρτζου"

Θεσσαλονίκη:

Οργή στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του αντιδικτατορικού αγώνα προκάλεσε η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τιμήσει με το παράσημο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος τον Νικόλαο Μέρτζο, που είχε χρηματίσει αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της χούντας.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΠτΔ έγινε γνωστή από μια ανακοίνωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), πρόεδρος της οποίας διετέλεσε επί χρόνια ο δημοσιογράφος και πρώην εκδότης του «Ελληνικού Βορρά» Ν. Μέρτζος, η οποία μάλιστα έλεγε ότι η τιμή αυτή στο μέλος της έρχεται έπειτα από πρόταση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Επισημαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η υπογραφή του υπουργείου είναι τυπική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή που είχε στήσει η χούντα ήταν ένα διορισμένο όργανο με αρμοδιότητα να «εκφέρει γνώμην επί της αρχής και του εν γένει περιεχομένου των εις αυτήν παραπεμπομένων υπό του πρωθυπουργού σχεδίων νομοθετικών διαταγμάτων» και θεωρούνταν μια βιτρίνα δήθεν «εκδημοκρατισμού» του καθεστώτος. Η θέση του μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής ήταν έμμισθη και οι απολαβές είχαν οριστεί να μην είναι μεγαλύτερες του γενικού γραμματέα υπουργείου, συν τα οδοιπορικά, ενώ ο πρόεδρός της αποζημιώνονταν και για τις παραστάσεις που έκανε.

Ξέσπασε σάλος

Με το που έγινε γνωστή αυτή η απόφαση του Πρ. Παυλόπουλου, ξέσπασε σάλος. «Η απόφαση αυτή προσβάλλει τα θύματα της δικτατορίας και τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της αντιδικτατορικής αντίστασης και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η αποχουντοποίηση υπήρξε μερική και ανάπηρη, όπως είχαμε καταγγείλει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή του για την παρασημοφόρηση του υπηρέτη τη χούντας Νίκου Μέρτζου. Αποτελεί απαίτηση όχι μόνο όσων πολέμησαν τη χούντα, αλλά και στοιχειώδη σεβασμό της μεταπολιτευτικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας που εγκαθιδρύθηκε με βαρύ ανθρώπινο τίμημα» δήλωσε στην «Αυγή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που έζησε στο πετσί του διώξεις και βασανιστήρια από τη χούντα.

Μια "αφελής" απορία

"Η τυπολατρία ή η άγνοια τόσο των παραγόντων του ΥΠΕΞ όσο και της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν μπορεί να αποτελούν σε καμία περίπτωση αφορμή για να προσβάλλεται βάναυσα η μνήμη των θυμάτων της χουντικής συμμορίας και των ανθρώπων που υπέστησαν τα πάνδεινα εκείνα τα επτά χρόνια. Οι χουντικοί παράγοντες είχαν όλο τον χρόνο και την άνεση να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη διότι στήριξαν την τυραννία. Θα είναι τιμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν αναμφισβήτητα δημοκρατικό άνθρωπο, να ανακαλέσει την απόφασή του" σχολίασε στην εφημερίδα μας ο δημοσιογράφος Κλέαρχος Τσαουσίδης, που επίσης έζησε διώξεις τη μαύρη επταετία της χούντας, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του δημοσιογράφου Χρίστου Ζαφείρη, που επίσης συμμετείχε στο αντιδικτατορικό αγώνα. Σχολιάζοντας με ανάρτησή του στο Facebook την ανακοίνωση του ΕΜΣ και το βιογραφικό που παραθέτει για τον πρώην πρόεδρό της, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «από τη δράση, όμως, του Μέρτζου παραλείπεται μια σημαντική 'προσφορά' του στο 'Έθνος': Υπήρξε διορισμένο από τον Παπαδόπουλο μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, της 'μικρής Βουλής', ένα όργανο των δικτατόρων για την ψήφιση νομοσχεδίων της χούντας. Μάλιστα, το 1971 ο δημοσιογράφος Νικόλαος Μέρτζος διατέλεσε γραμματέας της και στη συνέχεια αντιπρόεδρος της Β’ Συμβουλευτικής Επιτροπής. Δηλαδή υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος της δικτατορίας, η ηγεσία της οποίας καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά για εσχάτη προδοσία, γεγονός που αποσιωπάται σταθερά από το βιογραφικό τού τιμώμενου και όχι μόνο στην ανακοίνωση της ΕΜΣ».

«Το γεγονός ότι υπήρξε 'στενός εξ απορρήτων συνεργάτης των αειμνήστων Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ - Τοσίτσα και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη για τη Μακεδονία - Θράκη (1990-1993)' -σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΜΣ – δεν τον απαλλάσσει από το χουντικό παρελθόν του» συνεχίζει και διατυπώνει την «αφελή» απορία του: «Αυτή η μαύρη πτυχή δεν μετράει στην επιλογή τής παρασημοφόρησής του από τον θεσμικό αρχηγό του κράτους, που κατά τεκμήριο προωθεί και τιμά τις αξίες της συνταγματικής τάξης και της δημοκρατίας; Αλλά... ποιος θυμάται σήμερα τι έγινε πριν από 50 χρόνια; Άραγε τη δράση του αντιπροέδρου της χουντικής Συμβουλευτικής Επιτροπής τη γνωρίζουν ο Πρόεδρος και ο εισηγητής υπουργός ή έπεσαν 'θύματα' (;) παραπληροφόρησης;». «Ίσως φταίω κι εγώ που ψάχνω τέτοιες μελανές σελίδες και είμαι εμμονικός σε περίεργες ιστορίες που δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα βιογραφικά των παρασημοφορεμένων!» καταλήγει.

Η Ανοιχτή Πόλη

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο ΠτΔ επέλεξε να τιμήσει «έναν από τους πιο γνωστούς εκφραστές της εθνικιστικής Δεξιάς στη Θεσσαλονίκη” και τονίζει ότι ο δημοσιογράφος και πρώην εκδότης της εφημερίδας “Ελληνικός Βορράς” “διετέλεσε, εκτός των άλλων, και διορισμένο από τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην κυβέρνηση των συνταγματαρχών το 1970” και “παρέμεινε στην επιτροπή και τα επόμενα χρόνια ως γραμματέας και β' αντιπρόεδρος”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητά «στη μνήμη των αγωνιστών της αντιδικτατορικής αντίστασης, των χιλιάδων ανθρώπων που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και κάποιοι έχασαν τη ζωή τους” να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Προηγήθηκε η έντονη αντίδραση της ολομέλειας της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη, που κατήγγειλε τη συγκεκριμένη απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ο Νίκος Μέρτζος είναι ένα «άτομο με διακεκριμένη θητεία στο χουντικό παρακράτος και στην προβολή της δικτατορίας 1967-74». «Η δράση του Ν. Μέρτζου είναι ευρύτατα γνωστή στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων και κάποια μέλη της Ανοιχτής Πόλης, καθώς τόσο ο προηγούμενος όσο και η νυν επικεφαλής της παράταξης υπήρξαν θύματα του χουντικού καθεστώτος» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξη και καταλήγει: «Για τους παραπάνω λόγους η παράταξη Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη ζητάει την άμεση αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης με την ακύρωση της προαναφερθείσας απόφασης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL