Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C25.2°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C25.6°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C28.7°C
1 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
1 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.1°C
3 BF 57%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Πώς το νομοσχέδιο Γεωργιάδη επιβραβεύει τις εργοδοτικές παρανομίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Πώς το νομοσχέδιο Γεωργιάδη επιβραβεύει τις εργοδοτικές παρανομίες

Το εργασιακό νομοσχέδιο Γεωργιάδη που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί συρραφή διατάξεων, κατά παραγγελία εργοδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το νομοσχέδιο έρχεται να υπονομεύσει ακόμα περισσότερο το 8ωρο και το 5νθήμερο, να καθιερώσει 6ήμερη υποχρεωτική εργασία στη βιομηχανία, αλλά και να οδηγήσει επί τα χείρω σε αλλαγή συμβάσεων εργασίας χιλιάδες εργαζόμενους στις υπηρεσίες, στις μεταφορές και σε άλλες κλαδικές δραστηριότητες.

Γιατί να διατηρηθούν συμβάσεις με πλήρη ή μερική απασχόληση, π.χ., στον τουρισμό, όταν οι εργοδότες θα έχουν στη διάθεσή τους τις «κατά παραγγελία» συμβάσεις μιας μέρας; Πώς θα διατηρηθούν ή θα αυξηθούν οι μισθοί, όταν δεν θα λειτουργεί -με επίκληση γραφειοκρατικών λόγων- η ψηφιακή κάρτα εργασίας ή όταν η επιχείρηση απαλλάσσεται από την προδήλωση των υπερωριών;
 

Αδήλωτη εργασία και εισφοροδιαφυγή

Θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς ότι όλα αυτά είναι σωστά, η κατά περίπτωση καταστρατήγηση του 5νθήμερου και του 8ωρου δεν σημαίνει και πλήρη κατάργησή του και, πολύ περισσότερο, δεν αποδεικνύουν χειροπιαστή και αυταπόδεικτη ικανοποίηση συγκεκριμένων εργοδοτικών αιτημάτων. Εδώ όμως έρχονται τα στοιχεία του ΕΦΚΑ και της Eurostat, που αποδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό ότι το νομοσχέδιο εμπεριέχει διατάξεις που «δουλεύουν» συμπληρωματικά στο όργιο αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής, που παρανόμως συντηρείται και έχει γιγαντωθεί την τελευταία τετραετία.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας καταγράφουν ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν αδήλωτους, δηλαδή ανασφάλιστους εργαζόμενους, και, ακόμα χειρότερα, 6 στις 10 επιχειρήσεις στους κλάδους γεωργία, αλιεία και δασοκομία διαπιστώθηκε ότι καταφεύγουν σε υποδηλωμένη απασχόληση. Επίσης, αρκετές επιχειρήσεις παρουσιάζουν εικονικές θυγατρικές επιχειρήσεις χωρίς περιουσιακά στοιχεία, στις οποίες όμως μεταφέρουν όλες τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις εργαζομένων τους.

Στις θυγατρικές αυτές η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ εντόπισε ότι επιχειρηματίες και εργοδότες χρησιμοποιούν... αλλοδαπούς και υπερήλικες χωρίς την παραμικρή οικονομική επιφάνεια, ενώ κατά κανόνα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν απογραφεί!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, τη μεγαλύτερη παραβατικότητα εμφανίζουν οι κλάδοι μεταποίησης κλωστοϋφαντουργικών υλών, ένδυσης και βιομηχανίας δέρματος (28,5%), μεταποίηση-υπόλοιπες δραστηριότητες (15,1%), επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (15%) και οι κατασκευές (11,8%).
 

Πρωταθλητές στην εργασία, ουραγοί στους μισθούς

Τις αμέσως επόμενες ημέρες από την υπερψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, που καθιερώνει ακόμα πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, με τον εργαζόμενο να καλείται να προσφέρει έκτακτη εργασία σε δεύτερο εργοδότη με μάξιμουμ ωρών απασχόλησης τις 13 ώρες ημερησίως ή να υποχρεώνεται να εργαστεί σε συγκεκριμένους κλάδους 6 ημέρες την εβδομάδα ή ακόμη και Κυριακή, έρχονται τα επίσημα στοιχεία της Eurostat να επιβεβαιώσουν ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν 41 ώρες την εβδομάδα, περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο, και αμείβονται λιγότερο.

Οταν, επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ μάλιστα, ο μέσος μισθός στη χώρα μας στον ιδιωτικό τομέα φτάνει μόλις τα 1.038 ευρώ και βαίνει διαρκώς μειούμενος, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνει τις πραγματικές αμοιβές ροκανίζοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, oι Έλληνες εργάζονται περισσότερο σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα, το 2022 εργάζονταν 41 ώρες την εβδομάδα, έναντι 37,5 ώρες κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Πιο εργατικοί, μετά τους Έλληνες, ήταν οι Πολωνοί με 40,4 ώρες, καθώς και οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι με 40,2 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης. Αντίθετα, τις λιγότερες ώρες εργάζονται οι Ολλανδοί (33,2), οι Γερμανοί (35,3) και οι Δανοί (35,4).

Να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας 1 στους 4 μισθωτούς (26%), και συγκεκριμένα 640.718 άτομα σε σύνολο 2.455.046 που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, είναι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και λαμβάνουν κατά μέσο όρο μισθό 430,81 ευρώ, που αντιστοιχεί σε καθαρά στην τσέπη τους περί τα 346 ευρώ. Αντίστοιχα, οι 1.815.954 εργαζόμενοι (74% του συνόλου) λαμβάνουν μέσο μισθό 1.251,61 ευρώ μεικτά και περίπου 1.140 ευρώ καθαρά. Έτσι, συνολικά, ο μέσος μισθός στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 1.038,23 ευρώ μεικτά ή 910 ευρώ καθαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL