Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.9°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
15 °C
13.2°C15.6°C
2 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
5 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Κατώτατος μισθός / Μισθοί με προστασία, επάρκεια και αξιοπρέπεια στην ΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατώτατος μισθός / Μισθοί με προστασία, επάρκεια και αξιοπρέπεια στην ΕΕ

ΚΡΙΣΗ

Την ώρα που οι υπουργοί των κρατών - μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν και έλαβαν την ιστορική απόφαση για την ανάγκη καθιέρωσης ενός "επαρκούς κατώτατου μισθού", που, ανεξαρτήτως ύψους, θα επιτρέπει και θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων σε όλες της χώρες στην Ευρώπη, η ελληνική κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης δείχνουν να επαναπαύονται στη "συμβολική" αύξηση (2%) του κατώτατου μισθού από τον νέο χρόνο, αφήνοντας ένα μικρό ενδεχόμενο "διόρθωσης" των αμοιβών από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Με άλλα λόγια, στην καλύτερη περίπτωση, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας, που έμεινε παγωμένος τη διετία 2020 - 2021, θα λάβει μια μέση αύξηση μόλις 3% το 2022, και αυτό στην περίπτωση που υπάρξει διορθωτική παρέμβαση (2%) από την πλευρά της κυβέρνησης το δεύτερο εξάμηνο του ερχόμενου έτους. Διαφορετικά, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει καθηλωμένος, έχοντας χάσει ήδη περισσότερο από 10% σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης, με τον πληθωρισμό να τρέχει προς το 5% και τις ανατιμήσεις να εξανεμίζουν τα ασθενή εισοδήματα της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων.

Πρόσβαση και προστασία όλων

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγεί στη θέσπιση ενός πλαισίου για την προώθηση: α) επαρκών επιπέδων νόμιμων κατώτατων μισθών, β) προώθησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών και γ) βελτίωσης της αποτελεσματικής πρόσβασης στην προστασία με τη μορφή κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους που δικαιούνται κατώτατο μισθό.

Με άλλα λόγια, εκτός από τη θεμελίωση ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού επαρκούς για τη διαβίωση των εργαζομένων, μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιδιώκει να εντάξει κατηγορίες εργαζομένων που -μέσω συνήθως ελαστικοποίησης- αμείβονται με μικρότερους μισθούς σε σχέση με όσους προστατεύονται και λαμβάνουν τα κατώτατα όρια αμοιβών

Χατζηδάκης: Διασφαλίσαμε τους μισθούς!

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση και την ιστορική απόφαση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας είναι είναι ήδη επαρκής, αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι πλέον προσχηματική διαδικασία, ενώ και μέσω του εργασιακού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα οι αποδοχές των εργαζομένων με οκτάωρη απασχόληση ουσιαστικά μειώνονται με τη θέσπιση ένατης ώρας εργασίας που δεν δηλώνεται εμπρόθεσμα από τους εργοδότες στην "Εργάνη", αλλά και από την εφαρμογή του περίφημου δεκάωρου, με επιστροφή του επιπλέον χρόνου εργασίας σε "ρεπό" σε άλλη περίοδο.

"Η κυβέρνηση υποστηρίζει και εφαρμόζει ήδη στην πράξη τη διασφάλιση επαρκούς κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους. Ήδη, το 2021, παρά την ύφεση λόγω πανδημίας που προηγήθηκε, αλλά και την αντίθεση του συνόλου των εργοδοτικών φορέων, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων, η κυβέρνηση αποφάσισε συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%.

Στις αρχές του 2022 θα εκκινήσει και πάλι η διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται θεσμικά, προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου να θεσπιστεί ο νέος κατώτατος μισθός" ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Έχει ιδιαίτερη αξία να σημειώσουμε ότι, στον αντίποδα της φιλοσοφίας του πρόσφατου εργασιακού νόμου (4808/21), οι υπουργοί της Ε.Ε. συμφώνησαν σε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της αποτελεσματικής πρόσβασης των εργαζομένων που δικαιούνται κατώτατους μισθούς: Κατάλληλοι έλεγχοι και επιθεωρήσεις, εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με την προστασία με τη μορφή κατώτατου μισθού, υπενθύμιση των υφιστάμενων κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις, δικαίωμα σε επανόρθωση και κυρώσεις για τους εργοδότες που δεν συμμορφώνονται...

Ακριβώς δηλαδή για όσα δεν ισχύουν στη χώρα μας!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL