Άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης και ανάκαμψη των επενδύσεων εντός του 2016 εκτιμά ότι θα υπάρξει από το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν στη βάση του δυναμικού υποδείγματος βραχυπρόθεσμων προβλέψεων του ΚΕΠΕ, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να κινηθεί πτωτικά μέχρι και τα μέσα του 2016. Στη συνέχεια, όμως, όπως αναφέρεται στην τετραμηνιαία έκδοσή του Κέντρου, η προοπτική ομαλής εφαρμογής της νέας συμφωνίας για το πρόγραμμα στήριξης της χώρας δικαιολογεί μία σχετική αισιοδοξία για την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης και ανάκαμψη των επενδύσεων εντός του 2016, εφόσον θα συμβάλει προοδευτικά στην οριστική σταθεροποίηση της οικονομίας, την αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας και την αντιμετώπιση των σοβαρών δυσχερειών όσον αφορά τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Από τις συνθήκες αυτές θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό, όπως σημειώνεται, και η δυνατότητα ουσιαστικής βελτίωσης των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας εντός του 2016.