Με "κλειστά" τα χαρτιά των δανειστών σε δημόσια οικονομικά, φορολογικό και ασφαλιστικό, αλλά με εκφρασμένη -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- τη θέληση και των δύο πλευρών, Αθήνας και κουαρτέτου, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο, αναχώρησαν χθες οι επικεφαλής ελεγκτές των θεσμών. Παραμένει ωστόσο άγνωστη ακόμη η ακριβή ημερομηνία της επιστροφής τους.
Επιθυμία της Αθήνας είναι να επανέλθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών περί τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως το ορόσημο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης παραμένει το τέλος Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε όμως ότι "έχουμε κάθε προσδοκία" πως οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν περίπου στο προσδοκώμενο χρονοδιάγραμμα ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία της φάση, τονίζοντας πως θέλουν να συζητήσουν και μεταξύ τους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, όλες οι πλευρές κατανοούν το θέμα της "εύλογης συμφωνίας σε εύλογο χρόνο". Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα και ότι καταγράφηκαν αρκετά σημεία σύγκλισης, και άλλα όμως "στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο".
Στα καυτά θέματα της ατζέντας, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε πως "υπάρχει συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική, στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση" προσθέτοντας ότι οι θεσμοί καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις. Πάντως, απομένει να βρουν οι δύο πλευρές τα κοινά σημεία σύγκλισης για τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ.
Στα της διαβούλευσης μεταξύ των δανειστών αναμένεται να συζητηθεί ιδιαίτερα και το ασφαλιστικό, μετά την παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε πριν από 48 ώρες ότι όσο μικρότερη θα είναι η παρέμβαση που θα γίνει στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή όσο μικρότερη θα είναι η περικοπή της δημόσιας δαπάνης για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι και η αναδιάρθρωση του χρέους, πετώντας έτσι εκ νέου το μπαλάκι στους Ευρωπαίους εταίρους.
Με βάση αυτά τα δεδομένα αναμένεται η επιστροφή των θεσμών, ώστε να προχωρήσουν οι συμφωνίες των δύο πλευρών, να προχωρήσει στη συνέχεια η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο από το 2017 έως το 2020 και να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Στην χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των θεσμών, με την οποία έκλεισε η διαπραγμάτευση στην πρώτη φάση της, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια (ρεπορτάζ σελ. 13).
ΘΑΝ. ΠΑΝ.