Έρευνα σχετικά με ενδεχόμενο αθέμιτο πλεονέκτημα στην αγορά ανεμογεννητριών από την Κίνα, ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, Μάργκρετ Βεστάγκερ να αναφέρει ότι «διερευνούμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία».
Όπως αναφέρει το euronews καθώς στην ευρωπαϊκή ήπειρο συντελείται η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια μέσω και της εγκατάστασης αιολικών πάρκων, εγείρονται ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενες κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας, οι οποίες δημιουργούν στρατηγικό πλεονέκτημα στους κινεζικούς κατασκευαστές ανεμογεννητριών και μπορεί να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.
«Σύμφωνα με τους κανόνες για τις ξένες επιδοτήσεις, η Κομισιόν έχει την εξουσία να ερευνά και να επιβάλλει επανορθωτικά μέτρα μόλις διαπιστωθεί στρέβλωση του ανταγωνισμού» σημείωσε η Μάργκρετ Βεστάγκερ.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αντιδρώντας το λόμπι WindEurope, με έδρα τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι Κινέζοι προμηθευτές μπήκαν στην αγορά της ΕΕ προσφέροντας ανεμογεννήτριες στη μισή τιμή από τους υπόλοιπους κατασκευαστές στην Ευρώπη. «Κατανοούμε πλήρως το σκεπτικό της Κομισιόν», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας λόμπι Τζάιλς Ντίκσον και πρόσθεσε ότι «οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών της Κίνας προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές και πολύ γενναιόδωρους όρους χρηματοδότησης με έως και 3 χρόνια αναβολή πληρωμής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Bloomberg, τέσσερις από τους πέντε μεγαλύτερους κατασκευαστές ανεμογεννητριών το 2023, είχαν έδρα την Κίνα, ενώ το προηγούμενο έτος ήταν μόλις δύο.
Η Goldwind Science & Technology Co. διατήρησε την πρώτη θέση, ενώ η Envision Energy Co. κατέλαβε τη δεύτερη θέση από τη Vestas Wind Systems A/S. Η General Electric Co. και η Siemens Gamesa, εκτοπίστηκαν από την πρώτη πεντάδα.