Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.9°C24.3°C
4 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.8°C
3 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C28.7°C
4 BF 38%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C23.2°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
4 BF 31%
Παραλίες / Το βίντεο με τα fake news του Μητσοτάκη στο Tik Tok
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραλίες / Το βίντεο με τα fake news του Μητσοτάκη στο Tik Tok

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ TIK TOK
screenshot

Με ένα βίντεο στο Tik Tok, το κοινωνικό δίκτυο που προτιμούν οι νέοι και οι νέες επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να περιγράψει το τι νομίζει ότι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις παραλίες της χώρας. 

Το τι προβλέπει κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι το τι προβλέπει κατά την κοινή λογική καθώς περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το WWF Ελλάς έχουν σχολιάσει με σκληρή γλώσσα ότι «πραγματικά συγκλονίζει η πονηριά και η απληστία των ρυθμίσεων αυτών»...

Το θέμα των παραλιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο μετά το ισχυρό κύμα αγανάκτησης που είχε εκδηλωθεί το περσινό καλοκαίρι από τις τρομακτικές παρανομίες επιχειρηματιών σχεδόν σε όλες τις παραλίες της χώρας,  μέσα από το αυθόρμητο κίνημα που κάποιοι αποκάλυψαν «κίνημα της πετσέτας». Και ήταν αυτός ο λόγος που επιστρατεύτηκε ο πρωθυπουργός για ένα ακόμα βιντεάκι στο Tik Tok ή μάλλον για ένα ακόμα καθαρά και αποκλειστικά προπαγανδιστικό βίντεο με fake news.

Με γλώσσα απλή, σύμφωνα με τις συμβουλές της επικοινωνιακής του ομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να προμοτάρει το νομοσχέδιο ως τη σωτηρία των παραλιών της χώρας. 

Αναφέρει ότι το 85% θα πρέπει πλέον να είναι ελεύθερο από ξαπλώστρες, οι οποίες θα απέχουν τουλάχιστον 4 μέτρα από τη γραμμή της θάλασσας ενώ υποστηρίζει ότι καθιερώνονται «απάτητες παραλίες» σε περιοχές φυσικού κάλλους όπου δεν επιτρέπονται οι ξαπλώστρες.

@kyriakosmitsotakis_

Ελεύθερες παραλίες 🏖️

♬ original sound - Kyriakos Mitsotakis

Μόνο που η αλήθεια είναι άλλη. Και την περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας. Για παράδειγμα το WWF Ελλάς από την πρώτη στιγμή επέκρινε με σφοδρότητα το νομοσχέδιο για τις παραλίες επισημαίνοντας ότι:

1] Εξαφανίζει το ισχύον μέχρι σήμερα ελάχιστο αδόμητο όριο των 30 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού (!!!!!). O ισχύων νόμος, που για κανέναν λόγο δεν αποτελεί «υπόδειγμα», καθιερώνει τουλάχιστον το ελάχιστο αυτό αδόμητο όριο, με την εύλογη επιφύλαξη της νόμιμα διαμορφωμένης γραμμής δόμησης. Ταυτόχρονα - και αυτό είναι σημαντικό, εν όψει της επικείμενης ολοκλήρωσης των τοπικών χωρικών σχεδίων, που προτάσσει ως κεντρική πολιτική του το ΥΠΕΝ - καθιστά υποχρεωτικό το ελάχιστο αυτό πλάτος για τα επικείμενα σχέδια. Τώρα, ακόμα και αυτές οι ελάχιστες, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ενοχλητικές, προβλέψεις καταργούνται.

2] Διατηρεί το ήδη απαράδεκτο ανώτατο όριο των 50 μέτρων για τον νομικό χαρακτηρισμό τμήματος της ακτής ως “παραλίας”, λες και είναι βάρος για τη χώρα να απαγορεύεται η δόμηση σε μεγάλες παράκτιες ζώνες.

3] Εξαφανίζει την απαγόρευση παραχώρησης των «μικρών αιγιαλών» (μήκος ή πλάτος μικρότερο των 5 μέτρων, ή έκταση μικρότερη των 150 τετραγωνικών). Ακόμα και αυτές οι μικρές, απομονωμένες εκτάσεις, τώρα μπορούν να παραχωρούνται σε «όμορα» ξενοδοχεία. Υπενθυμίζεται ότι τα ξενοδοχεία αυτά παραμένουν «όμορα» ακόμα και αν παρεμβάλλεται οδός, πλατεία, δημόσιο ή ιδιωτικό ακίνητο.  

4] Κόβεται και ένα μέτρο ακόμα: με το νομοσχέδιο, πρέπει το μήκος ή πλάτος του αιγιαλού να είναι 4 μέτρα για να μπορεί να παραχωρηθεί μόνο στα όμορα ξενοδοχεία. Αν είναι 4,5 μέτρα το πλάτος της, μπορεί να παραχωρηθεί σε κάθε τουριστική επιχείρηση. 

«Πραγματικά συγκλονίζει η πονηριά και η απληστία των ρυθμίσεων αυτών», επισημαίνει το WWF Ελλάς και αποκαλύπτει ότι το νομοσχέδιο «μειώνει την κοινοχρησία του αιγιαλού και της παραλίας», καθώς αφαιρεί τη ρητή αναφορά ότι «αιγιαλός αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας, που προστατεύεται από την Πολιτεία, η οποία το διαχειρίζεται, σύμφωνα με τη φύση του και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του».


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL