Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.6°C26.3°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.4°C23.3°C
3 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
25.5°C26.0°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Θύελλα
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 88%
ΕΣΥ / Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα - Πλήρης απαξίωση των νοσοκομείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΥ / Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα - Πλήρης απαξίωση των νοσοκομείων

13428298a.jpg

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Υγείας φαίνεται πως έχουν μπει στο τελικό στάδιο εφαρμογής του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Από τη μία οι μεταρρυθμίσεις που προαναγγέλλει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και από την άλλη η συστηματική απαξίωση των νοσοκομείων στρώνουν το έδαφος στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αρθρογραφώντας την Κυριακή στη Real News, αναφέρθηκε στην «ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση με στόχο ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν δρομολογηθεί επικεντρώνονται σε τρεις κύριους τομείς: στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, στην κτηριακή αναβάθμιση των υγειονομικών δομών και στις στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιπτώσεις όπως οι νέες πανδημίες, τα εγκεφαλικά και η άνοια. Επομένως, κατά τον Μ. Χρυσοχοΐδη, η υποστελέχωση του συστήματος Υγείας δεν είναι στις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι η τεράστια έλλειψη προσωπικού και το μεγάλο κύμα φυγής από το ΕΣΥ έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κλείσιμο δεκάδες κλινικές. Επίσης, δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα για τον υπουργό Υγείας η διόρθωση των μισθολογικών αδικιών.

Ολα τα παραπάνω κάνουν το ΕΣΥ μη θελκτικό τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς. Οι τραγικές συνθήκες και οι μισθολογικές αδικίες οδηγούν σε άγονες προκηρύξεις και κύμα φυγής. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη μη στελέχωση των νοσοκομείων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεπάγονται χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας. Έτσι, οι ασθενείς έχουν δύο επιλογές: ή να αρκεστούν σε ένα απαξιωμένο ΕΣΥ, ή να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα - με το αζημίωτο βέβαια.

Αντίστοιχο πρόβλημα προκύπτει και από όσα προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς όσοι έχουν ανενεργό ΑΜΚΑ θα έχουν πρόσβαση μόνο στα Επείγοντα. Κάτι που σημαίνει ότι η εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη καταργείται. Αποδεικνύει δε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών και η περαιτέρω απαξίωση του ΕΣΥ.

Διαλυτική η κατάσταση στο «Σωτηρία»

Μία περίπτωση που αποτυπώνει επακριβώς το έγκλημα που συντελείται στο ΕΣΥ είναι αυτή του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Μετά τις αποκαλύψεις της ΑΥΓΗΣ την προηγούμενη εβδομάδα για το λειτουργικό μπλακ άουτ σε εργαστήρια και Επείγοντα, το healthstat.gr έφερε στο φως της δημοσιότητας έγγραφα που αναδεικνύουν τα προβλήματα αυτή τη φορά στο Ακτινολογικό Τμήμα.

Κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις της κατάστασης:

* Οι υγειονομικοί έχουν φτάσει σε τελικό στάδιο εξουθένωσης, καθώς το τμήμα είναι υποστελεχωμένο και διευθύνεται αναποτελεσματικά και εις βάρος του προσωπικού σύμφωνα με τους εργαζόμενους.

* Τα ωράρια του προσωπικού πολλές μέρες μέσα στην εβδομάδα εκτελούνται σε βάρδιες πρωί (8 π.μ.-2 μ.μ.) και την ίδια ημέρα νύχτα (11 μ.μ.-7 π.μ.), καθώς και απόγευμα (4 μ.μ.-11 μ.μ.) και την επομένη πρωί (8 π.μ.-3 μ.μ.). Βάσει νόμου αυτό είναι παράνομο, καθώς πρέπει να υπάρχει ανάπαυση του προσωπικού ανάμεσα στις βάρδιες τουλάχιστον έντεκα ωρών.

* Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν δίχως ρεπό (7+ ημέρες συνεχόμενα).

* Σε τμήματα του αξονικού αλλά και στο Αιμοδυναμικό Τμήμα του νοσοκομείου το προσωπικό εργάζεται έως και δεκάωρα.

* Λόγω της υποστελέχωσης και των αναγκών του κορωνοϊού υπάρχουν πολλές οφειλούμενες άδειες (μέχρι και τέσσερις μήνες συνεχόμενων αδειών).

* Υγειονομικοί έχουν μετακινηθεί παράνομα στο Αιμοδυναμικό Τμήμα και ταυτόχρονα απασχολούνται και στο Ακτινοδιαγνωστικό, όπου και έχουν αρχικά προσληφθεί, παρανόμως.

* Δεν υπάρχει εφημερεύον ακτινολόγος γιατρός στο τμήμα που να διευθετεί τις εξετάσεις και να κρίνει και την προτεραιότητά τους, και η διαλογή γίνεται από άλλες ειδικότητες, χωρίς τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις.

* Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος της υγείας του προσωπικού, καθώς το 99% των εξετάσεων που πραγματοποιούνται είναι ακτινογραφίες επί κλίνης, με συνέπεια την περιττή έκθεση σε ακτινοβολία του προσωπικού αλλά και των παρακείμενων ασθενών. Ο εξοπλισμός του τμήματος είναι παλαιός, καθώς τα μηχανήματα έχουν γίνει δύσχρηστα και σε πολλά από αυτά είναι κομμένα τα καλώδια που συνδέονται με την κλασική επιτοίχια ηλεκτρολογική πρίζα με τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Όχημα μετακίνησης δεν υπάρχει και υποχρεώνεται ο τεχνολόγος να διανύσει όλες τις αποστάσεις από κτήριο σε κτήριο με τα πόδια πολλές φορές μέσα στην ημέρα, όλο το 24ωρο και με κίνδυνο της υγείας του από διερχόμενα αυτοκίνητα και μέσα από δύσβατα μονοπάτια. Η μέγιστη απόσταση κτηρίου είναι τα 2 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα και η διαδρομή αυτή μέσα στη βάρδια μπορεί να εκτελεστεί και τρεις φορές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους από το 2020 έχουν αποχωρήσει έξι συμβασιούχοι, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις και άλλες αναμενόμενες μετακινήσεις το τμήμα να έχει υποστελεχωθεί πλήρως. Το τμήμα έχει στείλει αρκετά έγγραφα στο Πρωτόκολλο του νοσοκομείου, προς την προϊσταμένη της Παραϊατρικής Υπηρεσίας και τη διεύθυνση του νοσοκομείου, αλλά κανένα πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.

Η όλη κατάσταση, εκτός από τις επιπτώσεις που έχει για τους εργαζόμενους, έχει συνέπειες και για τους ασθενείς. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να κάνουν τελικά τις εξετάσεις τους. Επομένως, έχουν τρεις επιλογές: είτε να αναβάλουν την εξέταση και να περιμένουν για αρκετό διάστημα (ενδεχομένως κρίσιμο για την κατάσταση της υγείας τους) είτε να την ακυρώσουν τελείως (κι αυτό επιβλαβές για την υγεία τους) είτε να προστρέξουν στον ιδιωτικό τομέα, με το αντίστοιχο αντίτιμο φυσικά. Το τελευταίο προϋποθέτει την οικονομική δυνατότητα, που οι περισσότεροι δεν έχουν. Σε κάθε περίπτωση, ασθενείς μένουν έξω από τα δημόσια νοσοκομεία ενώ υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός που μένει αναξιοποίητος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL