Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.7°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
5 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.8°C24.3°C
2 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.3°C
0 BF 88%
Ζακ Κωστόπουλος / 5 χρόνια χωρίς τον Ζακ/Zackie Oh - Κανείς στη φυλακή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζακ Κωστόπουλος / 5 χρόνια χωρίς τον Ζακ/Zackie Oh - Κανείς στη φυλακή

1338912560.jpg

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, πέντε χρόνια χωρίς απονομή δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα του κοινωνικού εκφασισμού να πολλαπλασιάζονται. Στον Άγιο Παντελεήμονα, η Άννα, η Κουβανή τρανς μετανάστρια που αναζήτησε καταφύγιο στη χώρα μας για να ζήσει τη ζωή που θέλησε, βρέθηκε άγρια δολοφονημένη μέσα στο διαμέρισμά της.

Στη Φιλαδέλφεια, Ευρωπαίοι ακροδεξιοί με τη συνδρομή των ντόπιων ομοϊδεατών τους σκοτώνουν έναν φίλαθλο της ΑΕΚ με προκάλυμμα τον οπαδισμό. Τον Αντώνη, «το παιδί για τα θελήματα» από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, τον πνίγουν στο λιμάνι του Πειραιά πετώντας τον από την μπουκαπόρτα, συνεχίζοντας χωρίς ενοχή το ταξίδι τους οι δολοφόνοι - ευτυχώς που υπήρξε το βίντεο για να αποκαλύψει την κτηνωδία των ενόχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο που στην περίπτωση της δολοφονίας του Ζακ, που έγινε σε κοινή θέα ένα μεσημέρι στη Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας, από ιδιοκτήτες και αστυνομικούς, αν και καταγράφηκε καρέ-καρέ από δεκάδες κινητά διερχομένων πολιτών που προτίμησαν τη βιντεοσκόπηση της εγκληματικής πράξης από το να βοηθήσουν το αιμόφυρτο θύμα, το υλικό δεν αποτέλεσε αποδεικτικό στοιχείο για τη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση έρχεται και πάλι στο Εφετείο στις 15 Δεκεμβρίου του 2023, γιατί για τη δολοφονία του Ζακ, αν και υπήρχαν έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, τελικά δύο ήταν οι κατάδικοι, αλλά ουδείς βρίσκεται στη φυλακή σήμερα…

Ας θυμηθούμε όμως τι μεσολάβησε όλα αυτά τα χρόνια της ατιμωρησίας, που στοιχειώνουν και εξοργίζουν την οικογένεια και τους φίλους του δολοφονημένου Ζακ. Με καθυστέρηση τριών χρόνων ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ, για να φτάσουμε στον Μάιο του 2022, όπου το δικαστήριο θεώρησε πως οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα λάθος σε αυτή τη δολοφονία και αφέθηκαν ελεύθεροι να συνεχίσουν τη ζωή τους ανάμεσα σε χειροκροτήματα και ιαχές θριάμβου - άφεση αμαρτιών, γιατί το κράτος δεν ξεχνά ποιοι είναι οι αρμοί του. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών χλεύαζαν την οικογένεια του Ζακ από τα πίσω έδρανα της δικαστικής αίθουσας, ενώ προπηλάκισαν τη Μάγδα Φύσσα, που βρέθηκε ως αλληλέγγυα στο δικαστήριο.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τον κοσμηματοπώλη (Σπ. Δημόπουλο) και τον μεσίτη (Αθ. Χορταριά). Ο κοσμηματοπώλης απλώς τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω ηλικίας. Ο κοσμηματοπώλης στην απολογία του δεν βρήκε μισή συγγνώμη να ξεστομίσει ή να ψελλίσει για το έγκλημά του. Μόνο εξέφρασε την απογοήτευσή του που ο αλληλέγγυος κόσμος έβαψε με ροζ μπογιά το κατάστημά του. Αυτός, που δεν λογάριασε τη ζωή ενός ανθρώπου, υπερασπίστηκε μόνο την περιουσία του. Ο μεσίτης, που δεν σταμάτησε στιγμή όλα αυτά τα χρόνια να απειλεί και να χλευάζει την οικογένεια του Ζακ και τους ανθρώπους που την αγκάλιαζαν, αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες μετά με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η ατιμωρησία έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο

O Ζακ δολοφονήθηκε μια φορά στο κέντρο της Αθήνας εκείνον τον Σεπτέμβρη, δολοφονήθηκε όμως δεκάδες φορές στα μέσα ενημέρωσης, σε φασιστικούς λογαριασμούς στα social media και φυσικά μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, με κατασκευασμένα ψέματα, παραπληροφόρηση και σκύλευση της μνήμης του.

Η ατιμωρησία του Ζακ καταγγέλθηκε από τους γονείς του, οι οποίοι έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη (Φεβρουάριος 2022), επισημαίνοντας «ότι νιώθουμε απαξίωση και έλλειψη σεβασμού προς το νεκρό παιδί μας και την οικογένειά μας». Επίσης, βρέθηκαν στα έδρανα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, η οποία έκανε δεκτό το αίτημα να μην κλείσει η υπόθεση της δολοφονίας και να επανεξεταστεί στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (LIBE). «Εσείς πρέπει να κάνετε κάτι γι’ αυτή την αδικία, που δεν είναι και η μοναδική. Κι αν δεν μπορείτε εσείς να κάνετε κάτι γι’ αυτό, τότε γιατί είστε εδώ;» αναρωτήθηκε η μάνα του Ζακ, η Ελένη, για την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών. Η απάντηση που έλαβε η οικογένεια μήνες μετά είναι η υπόσχεση να ζητηθούν εξηγήσεις από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ένα αδειανό πουκάμισο…

Η οικογένεια του Ζακ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αρκέστηκε να εκφράσει τη θλίψη του και την οδύνη του.

Ο Ζακ δεν έκρυψε την ταυτότητά του. Ήταν δραστήριο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ανοιχτά οροθετικός, ένας άνθρωπος που απέρριπτε καθημερινά τον φόβο καταγγέλλοντας ασταμάτητα τον καθημερινό εκφασισμό της κοινωνίας, την αδιαφορία, τον ρατσισμό, την ομοφοβία. Και το πλήρωσε με τη ζωή του.

Ραντεβού στις 21 Σεπτεμβρίου στη Γλάδστωνος

Πέντε χρόνια μετά, το ραντεβού είναι στις 21 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στη Γλάδστωνος, στον τόπο της δολοφονίας, για την υπεράσπιση της μνήμης της Zackie Oh. Οι διοργανωτές λένε «Ας φέρουμε όλ@ από λίγο γκλίτερ, να γεμίσουμε τη Γλάδστωνος και τους δρόμους της Αθήνας με αστερόσκονη!» και υπενθυμίζουν ότι «πρόκειται για αναπαραγωγή του ρατσιστικού μίσους όσοι προτείνουν δημόσια και ανερυθρίαστα ως μέσο αντίδρασης τις κλωτσιές όταν ένας άνθρωπος τρέχει να προλάβει το πλοίο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL