Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.8°C19.6°C
4 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
15 °C
11.5°C16.3°C
4 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.7°C16.9°C
3 BF 45%
Γερμανικά ΜΜΕ κατά Μητσοτάκη / «Γιατί δεν επισκέφτηκε τη Ρόδο μετά την πυρκαγιά;»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανικά ΜΜΕ κατά Μητσοτάκη / «Γιατί δεν επισκέφτηκε τη Ρόδο μετά την πυρκαγιά;»

Φωτιά στη Ρόδο
(EUROKINISSI/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ)

Σοβαρά ερωτήματα θέτει ο γερμανικός Τύπος για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας και ιδίως σε αυτές που «σάρωσαν» το νησί της Ρόδου, με την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) να καυτηριάζει την στάση και την πολιτική του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είναι ακόμα αποδεκτή η μορφή μαζικού τουρισμού που υπάρχει εκεί; Πόση αδιαφορία μπορεί να δείξει κανείς για τον τόπο όπου περνά τις διακοπές του; Πότε η απερισκεψία μετατρέπεται σε επικίνδυνη αλαζονεία;», είναι λίγα από τα ερωτήματα που θέτει η FAZ, όπως διαβάζουμε στην Deutsche Welle.

Καμένο ξενοδοχείο στη Ρόδο
EUROKINISSI/AΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει την απουσία του κράτους από την τραγωδία που συντελέστηκε στο νησί, λέγοντας πως «τουλάχιστον οι 19.000 τουρίστες που σώθηκαν στη Ρόδο από τους ντόπιους, θα ξέρουν τώρα σε ποιον ακριβώς οφείλουν τη ζωή τους».

Εκκένωση τουριστών Ρόδος
EUROKINISSI/AΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Στο ίδιο κλίμα, το γερμανικό μέσο έρχεται να αμφισβητήσει και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας πως αν και πήρε υψηλό ποσοστό στη Ρόδο, «είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί δεν έχει επισκεφτεί το πυρόπληκτο νησί σε ένδειξη αλληλεγγύης».

Παρατηρεί, μάλιστα, πως ανάμεσα στους ντόπιους υπάρχει «σκεπτικισμός απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση», αφού όποιος μιλάει μαζί τους «παρατηρεί ένα μίσος για την Αθήνα και τους κρατικούς θεσμούς. Ένα μίσος που εκδηλώνεται επίσης με αφηρημένες θεωρίες συνωμοσίας και επιρρίψεις ευθυνών».

Τουρίστες καταφύγιο Ρόδος φωτιές
EUROKINISSI/AΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

«Γιατί, όταν η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς, δεν ελήφθησαν προληπτικά μέτρα από το κράτος; Γιατί δεν χαράχθηκαν αντιπυρικές ζώνες και δεν γίνονταν περιπολίες; Πώς είναι δυνατόν ο συντονισμός της εκκένωσης να γίνεται σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες; Πώς μπορεί μια τόσο ευάλωτη περιοχή να μη διαθέτει σύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη;», τα αμείλικτα ερωτήματα που θέτει μέχρι και ο γερμανικός Τύπος, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη κωφεύει επίμονα.

Τι γίνεται με την επιστροφή χρημάτων από τα τουριστικά πρακτορεία

Την ίδια στιγμή, δε μένει απαρατήρητο στα γερμανικά μέσα και το γεγονός πως επικρατεί «αλαλούμ» με τις ακυρώσεις τουριστών λόγω της αβεβαιότητας που γεννήθηκε από τις δραματικές στιγμές των πυρκαγιών σε τουριστικά θέρετρα διεθνούς προσέλευσης, όπως η Ρόδος.

Τουρίστες στη Ρόδο φωτιά
EUROKINISSI/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Merkur.de, «οι ταξιδιωτικοί πράκτορες οφείλουν να επιστρέψουν χρήματα μονάχα εάν δεν παρείχαν μια υπηρεσία που περιλαμβανόταν στο εκάστοτε πακέτο διακοπών. […] Εάν, για παράδειγμα, ο κλιματισμός στο ξενοδοχείο δεν λειτουργεί, παρ’ όλο που το πακέτο περιελάμβανε ένα πλήρως κλιματιζόμενο δωμάτιο, αυτό θα μπορούσε να θεμελιώσει αξίωση για επιστροφή χρημάτων.

[…] Αν και οι ταξιδιώτες μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να επικαλεστούν "έκτακτες περιστάσεις" για να αξιώσουν μια δωρεάν ακύρωση, σε αυτές δεν περιλαμβάνονται έκτακτες καιρικές συνθήκες, όπως ο ακραίος καύσωνας. Αντίθετα, οι "εξαιρετικές, αναπόφευκτες περιστάσεις" περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές, όπως οι δασικές πυρκαγιές στη Ρόδο. Όμως οι ακυρώσεις μπορούν να γίνουν χωρίς χρέωση μονάχα εάν το ξενοδοχείο βρίσκεται στην πληγείσα περιοχή».

Ο Ερνστ Φίριχ, ειδικός σε θέματα ταξιδιωτικού δικαίου, εξήγησε στη Handelsblatt πως «σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, όπως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, το ταξιδιωτικό γραφείο πρέπει να μειώσει καταλλήλως την τιμή του ταξιδιού για τις ακυρωθείσες ταξιδιωτικές υπηρεσίες που έχουν κρατηθεί. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα δικαιούνται να κάνουν μία νέα κράτηση δωρεάν σε ασφαλές ξενοδοχείο ίσης αξίας». Τα ανωτέρω δικαιώματα του αγοραστή κατοχυρώνονται και από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL