Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C24.1°C
1 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.1°C23.2°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C27.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.5°C27.1°C
1 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C20.9°C
3 BF 64%
Η ψηφιοποίηση (ή έτσι λέμε τουλάχιστον)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ψηφιοποίηση (ή έτσι λέμε τουλάχιστον)

Σχολείο Αθήνα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επειτα από τα σχετικά οικογενειακά συμβούλια αποφασίστηκε ότι ο νεαρός που αποφοίτησε ευδοκίμως από τη γ΄ τάξη του Γυμνασίου θα έπρεπε να εγγραφεί στην α΄ τάξη του Λυκείου μιας άλλης περιοχής για οικογενειακούς λόγους.

Αυτή η διαδικασία κάποτε απαιτούσε την αυτοπρόσωπη παρουσία του γονέα, που θα έπρεπε να προσκομίσει δικαιολογητικά στο σχολείο αποφοίτησης και μετά στο νέο σχολείο φοίτησης και τούμπαλιν, διότι είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες ήταν τσακωμένες μεταξύ τους. Σήμερα όμως, στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης που οι μαθητές των σχολείων μας φοιτούσαν εξ αποστάσεως μέσω πλατφόρμας κατά την περίοδο της καραντίνας ή στις περιόδους των καταλήψεων και που οι βαθμοί των μαθητών αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αντί για εκείνα τα μουτζουρωμένα με μπλε στιλό γκρι-μπεζ χαρτόνια, μοιάζει με μια πολλά υποσχόμενη εποχή ευκολίας, για την οποία μερίμνησε επιτέλους το ψηφιακό μας κράτος.

Ετσι, όταν στα εισερχόμενα έφτασε ο έλεγχος προόδου μαζί με το απολυτήριο, η κλήση να προσκομιστεί μια φωτογραφία του μαθητή αντί μιας ηλεκτρονικής με e-mail φαινόταν μονάχα ως μία αναμνησιακή κακοφωνία, που είχε και την αξία της υπόμνησης για το τι τραβούσαμε με τη γραφειοκρατία. Έχουμε ζήσει και την εξέλιξη να περνάει από πάνω μας χρόνο με τον χρόνο.

Στο ερώτημα δε προς τη διευθύντρια του Γυμνασίου για τα της μετεγγραφής, εκείνη παρέπεμψε τους γονείς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, όπου με τους κωδικούς του Taxis θα ολοκλήρωναν τη διαδικασία.

Ευτυχείς οι γονείς αφού το τρέξιμο στις υπηρεσίες θα αποτελούσε παρελθόν, ανέμεναν για την τελική ειδοποίηση του σχολείου που θα ερχόταν πάλι με e-mail, όπως και εγένετο, περίπου μια εβδομάδα μετά.

Η αυτοματοποιημένη διαδικασία εισόδου στην πλατφόρμα ήταν αντίστοιχη με εκείνη για τα διάφορα pass, που με τους κωδικούς -σημειωτέον, τους έχουμε μάθει απέξω κι ανακατωτά πλέον- το σύστημα σου αποδίδει αυτομάτως αυτά που δικαιούσαι.

Αφού επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία του γονέα, του μαθητή και το σχολείο αποφοίτησης, η πλατφόρμα αποφάσισε από μόνη της ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Φαίνεται πως η ψηφιοποίηση του κράτους δεν αφορά ολόκληρη τη δουλειά.

Η εγγραφή στο νέο σχολείο θα πρέπει να γίνει τον Σεπτέμβριο, απάντησε η διευθύντρια στο τηλεφώνημα του γονέα, αφού πρώτα προσκομίσει ο γονέας πιστοποιητικό από το νέο σχολείο εγγραφής στο πρώην νέο σχολείο εγγραφής, το οποίο και θα εκδώσει το πιστοποιητικό μετεγγραφής, διότι καταπώς φαίνεται και το ψηφιακό κράτος, πέρα από τις διακηρύξεις, τη θέλει τη σφραγιδούλα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL