Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C25.2°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C25.6°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C28.7°C
1 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
1 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.1°C
3 BF 57%
Σχολεία / Υπό κατάρρευση σε όλη τη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Υπό κατάρρευση σε όλη τη χώρα

Καρέκλα-Σχολείο

Με ένα σκωπτικό σύνθημα, δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών εξέφρασαν τη λύπη αλλά και την οργή τους για τον θάνατο του 11χρονου παιδιού από την έκρηξη καυστήρα σε Δημοτικό Σχολείο στις Σέρρες, όπου τραυματίστηκαν ακόμη δύο παιδιά, που ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους: «Κάντε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν χάνουν τη ζωή τους».

Βομβαρδισμένο τοπίο στο προαύλιο σχολείου

Το τραγικό περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια το γαϊτανάκι αποποίησης ευθυνών μεταξύ δήμων, αρμόδιων υπουργείων και κυβέρνησης για το ποιος τελικά μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί δεν μιλούν απλώς για «ατύχημα» αλλά για ένα περιστατικό που συνδέθηκε με τραγικό τρόπο στην αλυσίδα των περιπτώσεων που κωδικοποιούνται στη φράση «από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα» στη σχολική κανονικότητα της φθοράς και της εγκατάλειψης. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι την ίδια ακριβώς ημέρα οι αίθουσες στο 25ο Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς γέμισαν καπνούς και αναθυμιάσεις από κακή λειτουργία του λέβητα πετρελαίου.

Κακή λειτουργία λέβητα σε νηπιαγωγείο

Η Ομοσπονδία των Δασκάλων αποδίδει την τραγωδία στις Σέρρες στην ανευθυνότητα με την οποία «συντηρούνται» τα σχολικά κτήρια και με την οποία λειτουργούν οι «υπεύθυνοι», από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μέχρι τις δημοτικές Αρχές. «Όλων αυτών που τώρα σπεύδουν να αποτινάξουν από πάνω τους, αντί να αναλάβουν, τις ευθύνες για ολέθριες παραλείψεις και λάθη που ως Ομοσπονδία συνεχώς επισημαίνουμε» σημειώνει.

«Το μόνο που ζητά η οικογένεια είναι να μην πάει “χαμένος” ο θάνατος του γιου τους και από εδώ και πέρα να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία» δήλωσε ο θείος του 11χρονου, την ώρα που οι ευθύνες για την τραγωδία γίνονται μπαλάκι μεταξύ των αρμοδίων. Στο «πινγκ-πονγκ» πήρε μέρος και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, δήλωσε ότι «η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποδοθούν ευθύνες». Άραγε δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση για την ανεπαρκή χρηματοδότηση των δήμων που αδυνατούν να συντηρήσουν επαρκώς τις σχολικές μονάδες, να στελεχώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, να προβούν σε ελέγχους των συνθηκών ασφάλειας και προστασίας; Δεν έχει ευθύνη όταν «κάνει τα στραβά μάτια» μπροστά στις ανάγκες των σχολείων; Όταν τα σχολικά κτήρια φέρουν τις ρωγμές της παλαιότητας και των Μνημονίων; Όταν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό και στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης; Ευθύνες που μετακυλίονται και στις δημοτικές Αρχές, οι οποίες προχωρούν σε περικοπές στο όνομα «της εξοικονόμησης πόρων».


Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα


Τα τελευταία χρόνια, σύλλογοι και σωματεία εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα έχουν καταγγείλει πολλά περιστατικά, που από καθαρή τύχη δεν οδήγησαν σε τραγικές εξελίξεις: «Βροχή» τσιμέντων και σοβάδων πέφτουν από τα ταβάνια, στέγαστρα καταρρέουν, φθορές σε πόρτες και παράθυρα, υγρασίες, μούχλα, γυμνά καλώδια, σωλήνες ξεχαρβαλώνονται, ακατάλληλα προαύλια γεμάτα κινδύνους, αίθουσες κλουβιά. Να μην αναφερθούμε σε πλημμυρισμένες αίθουσες από την κακοκαιρία και κτήρια που κρίθηκαν ακατάλληλα μετά από σεισμούς. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία των Κτηριακών Υποδομών Α.Ε., το 50% των σχολικών κτηρίων είναι ηλικίας 30 έως 50 ετών, ενώ μόνο στο 5% έχουν γίνει σημαντικές εργασίες συντήρησης. Για του λόγου το αληθές, η ΑΥΓΗ της Κυριακής κάνει μια σύντομη αλλά ενδεικτική αναδρομή σε αυτά τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν μέσα σε έναν χρόνο:

Νοέμβριος 2022: Ολόκληροι σωλήνες θέρμανσης αποκολλήθηκαν από το ταβάνι και έπεσαν στους διαδρόμους έξω από τις σχολικές αίθουσες σε Δημοτικό στη Στυλίδα. Το περιστατικό έγινε το απόγευμα που δεν λειτουργούσε το σχολείο και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Νοέμβριος 2022: Αντί για καντάδες... πέφτουν σοβάδες. Για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο έπεσαν σοβάδες στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. Πάγιο αίτημα των γονέων η αναζήτηση νέου κτηρίου, καθώς το νυν κτήριο όπου μεταφέρθηκε το σχολείο στον πρώην ΟΑΕΔ είναι ακατάλληλο και προοριζόταν για κοιτώνες 9 ατόμων όχι 170 παιδιών.

Νοέμβριος 2022: Τυχεροί στάθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικό καθαριότητας στα συστεγαζόμενα 26ο και 29ο Δημοτικά Αχαρνών, αφού κανείς τους δεν βρέθηκε στον διάδρομο την ώρα λειτουργίας του ολοήμερου, όταν άρχισαν να πέφτουν σοβάδες από το ταβάνι.

Σεπτέμβριος 2022: Στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λυκείου Αδένδρου κατήγγειλε ότι έπεσαν σοβάδες στο σχολικό συγκρότημα. «Πέφτουν σοβάδες, ευτυχώς δεν έχει γίνει ατύχημα» δήλωσε, προσθέτοντας πως εκπρόσωποι του δήμου «πραγματοποίησαν αυτοψία στο κτήριο κι αφού το χαρακτήρισαν ως άθλιο, τοποθετήθηκε ένα ειδικό... πλέγμα προκειμένου οι σοβάδες να μην πέφτουν στο πάτωμα».

Ιούνιος 2022: Εκπαιδευτικός τραυματίστηκε από πτώση παραθύρου στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών, όπως κατήγγειλε η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας.

Απρίλιος 2022: Από καθαρή τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός όταν σοβάδες κόντεψαν να πέσουν στα κεφάλια μαθητών στη Χίο. Για «αθωράκιστα σχολεία αφημένα στην τύχη τους» έκανε λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση Χίου.

Φεβρουάριος 2022: Βροχή σοβάδων στο κτήριο όπου στεγάζονται το 8ο Δημοτικό και το 9ο Ειδικό Δημοτικό Αθηνών στο Γουδή. Οι σοβάδες έπεσαν σε κοινόχρηστο χώρο από τον οποίο διέρχονται μαθητές και των δύο σχολείων, αλλά «ευτυχώς» η πτώση της οροφής έγινε μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ιανουάριος 2022: Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη» καταγγέλλει ότι έπεσαν σοβάδες στον προαύλιο χώρο του 7ου Νηπιαγωγείου, το οποίο συστεγάζεται με το 8ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα.

Ιανουάριος 2022: Σύμφωνα με καταγγελία της Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, στη διάρκεια των Χριστουγέννων κατέρρευσε στέγαστρο σε μία από τις πτέρυγες του 1ου Γυμνασίου στο Ηράκλειο Αττικής «το οποίο, εάν είχε πέσει σε ώρα λειτουργίας σχολείου, θα θρηνούσαμε θύματα».

Δεκέμβριος 2021: Εν ώρα μαθήματος αποκολλήθηκαν από την οροφή δύο φωτιστικά συστήματα σε αίθουσα του ΕΠΑ.Λ. Μύρινας. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, εκείνη την ώρα γινόταν μάθημα με μικρό αριθμό μαθητών και δεν υπήρξε τραυματισμός, «γεγονός που δύσκολα θα είχε αποφευχθεί εάν συνέβαινε αυτό σε επόμενη διδακτική ώρα, κατά την οποία ο αριθμός των μαθητών θα διπλασιαζόταν».

Δεκέμβριος 2021: Στους Αμπελόκηπους, στο συγκρότημα όπου στεγάζονται το 18ο Δημοτικό Αθηνών, το 56ο Γυμνάσιο και δύο Νηπιαγωγεία, οι εκπαιδευτικοί αντίκρισαν ένα πρωί πεσμένους σοβάδες από τον εξωτερικό τοίχο του παλιού κτηρίου στην αυλή όπου προαυλίζονται τα παιδιά του Νηπιαγωγείου.

Νοέμβριος 2021: Το 4ο Δημοτικό Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη εκκενώνεται μετά την πτώση ψευδοροφής. Την ώρα που συνέβη το περιστατικό τα παιδιά κανονικά θα είχαν μάθημα. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα θα πήγαιναν εκδρομή. Λίγο πριν την αναχώρηση η καθηγήτρια παρατήρησε μια ρωγμή και άφησε τα παιδιά να βγουν έξω 5 λεπτά νωρίτερα. Λίγες στιγμές αργότερα κατέρρευσε όλη η ψευδοροφή.

Νοέμβριος 2021: Τύχη βουνό είχαν οι εκπαιδευτικοί στο 7ο Δημοτικό της Νέας Ιωνίας όταν κομμάτι από το ταβάνι κατέρρευσε στην αίθουσα του Συλλόγου Διδασκόντων και από τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης» υπενθύμισε πως το 7ο Δημοτικό ήταν ένα από τα σχολεία της Νέας Ιωνίας όπου τα τμήματα είχαν συμπτυχθεί με απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας.

Νοέμβριος 2021: Σε ώρα λειτουργίας του 7ου Δημοτικού Καισαριανής αποκολλήθηκε κομμάτι της οροφής και έπεσε στη σκάλα που συνδέει την ταράτσα με τον πρώτο όροφο. Η πτώση συνέβη ελάχιστα λεπτά πριν το διάλειμμα και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL