Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Κώστας Μπακογιάννης / Τώρα βάζει το κατηχητικό στα σχολεία - Δείτε έγγραφο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Μπακογιάννης / Τώρα βάζει το κατηχητικό στα σχολεία - Δείτε έγγραφο

Ο Κώστας Μπακογιάννης
Φωτογραφία αρχείου (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ)

Σοβαρά ερωτήματα έχει προκαλέσει η απόφαση του δήμου Αθηναίων να βάλει το κατηχητικό στα σχολεία «από την πίσω πόρτα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 4ης και 2ης δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων παραχωρούν μαζικά σε ενορίες σχολικούς χώρους για την υλοποίηση προγραμμάτων «στο πλαίσιο παραχώρησής τους για χρήσεις κοινής ωφέλειας».

Σύμφωνα με σχετική απόφαση που έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια», η παραχώρηση σε ενορίες, όπως για παράδειγμα του 52ο Γυμνασίου Αθηνών στην ενορία «Ι.Ν. Αγ.Κων/νου και Ελένης Κολωνού», γίνεται για την «πραγματοποίηση της δράσης “Νεανικές και Παιδικές Συντροφιές”, αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και δημιουργική απασχόληση των παιδιών (θέατρο, ψυχαγωγία, πολιτισμός, μουσική, χειροτεχνία, καλλιτεχνικά, παιχνίδι), καλλιέργεια αρετών, ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας μεταξύ των παιδιών».

Έγγραφο του δήμου Αθηναίων

Πρόκειται για απόφαση «με εντολή δημάρχου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με τον δήμο να ισχυρίζεται ότι οι χώροι «δεν παραχωρούνται για την λειτουργία κατηχητικού».

Εντολή για κατηχητικό

Ωστόσο, το ενημερωτικό φυλλάδιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τις εν λόγω «Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές» διαθέτει κωδικό QR. Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το σκανάρισμα του QR Code παραπέμπει σε βίντεο στο youtube με τίτλο «Το κατηχητικό ξεκίνησε», που περιλαμβάνει αναφορές όπως «το κατηχητικό μου» ή «στιγμές χαράς κοντά στον Χριστό» – δηλαδή προφανείς αναφορές κατήχησης.

https://youtu.be/AFkkI84SSxg

Απαντήσεις ζητά η Ανοιχτή Πόλη

Παρέμβαση στην 26η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων έκανε η Ανοιχτή Πόλη, καλώντας τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί. Όπως σημειώνει η δημοτική παράταξη, «ο φιλελεύθερος αυτοπροσδιορισμός της δεν συμβαδίζει με την εισαγωγή της κατήχησης στα σχολεία από την πίσω πόρτα».

Συγκεκριμένα, η Ανοιχτή Πόλη τονίζει ότι «οι πρόσφατες αποφάσεις Σχολικών Επιτροπών για παραχώρηση σχολικών χώρων σε ενορίες, στα πλαίσια προγράμματος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τίτλο “Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές” δημιουργεί πολλά και σοβαρά ερωτηματικά.

Η παραχώρηση σχολικών χώρων, σε ώρες χωρίς εκπαιδευτικές υποχρεώσεις, για δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, είναι μια θετική δυνατότητα που ανοίγει το σχολείο στην τοπική κοινωνία, με πολλά δυνητικά οφέλη. Ωστόσο, είναι ρητή η πρόβλεψη του θεσμικού πλαισίου, ότι αποκλείονται από αυτήν τη δυνατότητα δραστηριότητες, μεταξύ άλλων, με προσηλυτιστικό χαρακτήρα. Σύμφωνα όμως με ενημερωτικό υλικό που παρέχει η ίδια η Αρχιεπισκοπή, το εν λόγω πρόγραμμα, πίσω από τη “δημιουργική απασχόληση” που παραπλανητικά επικαλείται, έχει σαφή χαρακτηριστικά κατήχησης (“Το κατηχητικό ξεκίνησε!”, επιχαίρει σε σχετικό βίντεο Ιερός Ναός στον Κολωνό), και καλεί τα παιδιά σε “στιγμές χαράς κοντά στο Χριστό”».

Ακολουθεί αναλυτικά η απόφαση του Δήμου Αθηναίων για κατηχητικό στο 52ο Γυμνάσιο Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL