Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.2°C16.8°C
3 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.6°C18.3°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.8°C17.7°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
0 BF 82%
Κορωνοϊός / Κινδυνεύουν πολύ περισσότερο οι υπερτασικοί ακόμη και εμβολιασμένοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Κινδυνεύουν πολύ περισσότερο οι υπερτασικοί ακόμη και εμβολιασμένοι

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΑ
EPA/RONALD WITTEK

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα τριών διαφορετικών ερευνών σε σχέση με την covid-19 και τον κορωνοϊό παραθέτει σε δημοσίευμά του το Reuters. Και στις τρεις περιπτώσεις οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνα και μελέτη των δεδομένων, καθώς τα αποτελέσματα δεν έχουν διασταυρωθεί ανεξάρτητα.

Οι υπερτασικοί κινδυνεύουν περισσότερο από την Όμικρον

Μελέτη στις ΗΠΑ εντόπισε ότι η υπέρταση υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας με covid-19, μετά από μόλυνση με κάποιο από τα στελέχη της Όμικρον, ακόμη και αν πρόκειται για άτομα πλήρως εμβολιασμένα.

Στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες παρακολουθήθηκαν 912 άτομα με COVID-19 την περίοδο που κυριαρχούσε η Όμικρον, τα οποία ήταν πλήρως εμβολιασμένα με mRNA εμβόλιο (Pfizer/BioNTech ή Moderna). Από αυτούς, 145 χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα χαρακτηριστικά τους έδειξαν ότι παράγοντας κινδύνου ήταν μεταξύ άλλων η μεγαλύτερη ηλικία, τα προβλήματα στην καρδιά ή τα νεφρά. Αλλά η υπέρταση «συσχετίστηκε με το υψηλότερο ποσοστό επικινδυνότητας» υπερδιπλασιάζοντας τις πιθανότητες να χρειαστεί νοσηλεία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπέρταση συσχετίστηκε με ανάγκη νοσηλείας ακόμη και για νεαρότερα, εν γένει υγιή άτομα. «Με έκπληξη είδαμε ότι πολλοί που νοσηλεύτηκαν είχαν μόνο υπέρταση και κανένα άλλο αρνητικό παράγοντα ... κάτι ανησυχητικό όταν σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή πίεση», είπε η επικεφαλής της έρευνας Σούζαν Τσενγκ.

Πολλαπλάσια πιθανότητα πρόωρου τοκετού με μόλυνση μετά τον έκτο μήνα

Η σύγκριση στο Ισραήλ δεδομένων από 2.753 εγκύους με θετικό pcr φέτος, με αντίστοιχο αριθμό άλλων που δεν μολύνθηκαν, εντόπισε συσχέτιση με πρόωρο τοκετό όταν η μόλυνση έχει προκύψει στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Αντίθετα, δεν βρέθηκε συσχέτιση, για μολύνσεις που προέκυψαν το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

Σχεδόν οι μισές μολύνσεις προέκυψαν το τρίτο τρίμηνο κύησης και σε αυτές καταγράφηκε ποσοστό πρόωρων τοκετών 5,8%. Το αντίστοιχο για γυναίκες που δεν μολύνθηκαν ήταν 2,3%. Συνυπολογίζοντας άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, προέκυψε ότι μόλυνση το τρίτο τρίμηνο συνδέεται με σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα πρόωρου τοκετού, σε σχέση με εγκύους που δεν μολύνθηκαν. Ακόμη περισσότερο, μόλυνση μετά την 34η εβδομάδα φαίνεται σχεδόν να επταπλασιάζει την πιθανότητα (οριακά) πρόωρου τοκετού, με συμπτωματικές ασθενείς να παρουσιάζουν ακόμη υψηλότερες πιθανότητες. Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο PLOS One. 

«Έγκυοι που μπαίνουν στο τρίτο τρίμηνο κύησης, ειδικά μετά την 34η εβδομάδα, πρέπει να απέχουν από κοινωνικές επαφές και να φορούν μάσκα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Τονίζεται παράλληλα ότι αυτό δεν αποτελεί «πράσινο φως» για την προηγούμενη περίοδο της κύησης, καθώς η μελέτη δεν εξέτασε άλλες διαφορές στις δύο ομάδες εγκύων και των μωρών τους στη συνέχεια.

Εμβόλιο-χάπι για αντισώματα στη βλεννογόνο αντί του αίματος

Η αμερικανική φαρμακευτική Vaxart ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιο-χάπι που αναπτύσσει έδειξε υποσχόμενα στοιχεία στην πρώτη, μικρή προκαταρκτική δοκιμή που αφορούσε κατ' αρχήν το κατά πόσο είναι ασφαλές. Κανείς από τους 35 συμμετέχοντες δεν ανέφερε σοβαρές παρενέργειες.

Το σκεύασμα εισάγει αντισώματα στη βλεννογόνο μεμβράνη των ρινικών κοιλοτήτων και των αεραγωγών, αντίθετα με τα εμβόλια που χορηγούνται με ένεση και κάνουν το ίδιο στο αίμα. Έτσι, ενισχύεται κυριολεκτικά η «πρώτη γραμμή» άμυνας του οργανισμού. Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες παρουσίασαν αύξηση στα αντισώματα που παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίζουν στελέχη της Δέλτα και της Όμικρον. Η σύγκριση δειγμάτων από τη μύτη και το στόμα έδειξε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων, σε σχέση με άτομα που είχαν κάνει τον κανονικό εμβολιασμό. Η επίδραση κράτησε για έξι μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL