Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Κορωνοϊός / «Φουσκώνει» το νέο κύμα - Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / «Φουσκώνει» το νέο κύμα - Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKNISSI)

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί για το νέο κύμα της πανδημίας, που δείχνει τα δόντια του με πενταψήφιους αριθμούς κρουσμάτων και αυξημένους θανάτους. Την ώρα που η κυβέρνηση δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Θάνου Πλεύρη σπεύδει να εμφανιστεί καθησυχαστική για να μην χαλάσει το κλίμα στον τουρισμό, η διαφαινόμενη επιδείνωση των λεγόμενων «σκληρών» δεικτών ανάγκασε τον ΕΟΔΥ να προχωρήσει σε έκτακτη ενημέρωση όπου εμφανίστηκε σε ρόλο ρεπόρτερ παρουσιάζοντας στοιχεία και εμμένοντας στη μη λήψη μέτρων και την ατομική ευθύνη..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 10.30 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης και ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής θα καθίσουν μπροστά από τις κάμερες και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις για τα ανησυχητικά στοιχεία των τελευταίων ημερών.

Ν. Θωμαΐδης: Αύξηση 120% στο ιικό φορτίο την τελευταία εβδομάδα

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης πως μόνο την προηγούμενη εβδομάδα το ιικό φορτίο αυξήθηκε πάνω από 120% στα τουριστικά νησιά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, και συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά, Ρέθυμνο και Πελοπόννησο.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται «στις δύο νέες παραλλαγές της Όμικρον», την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5 που διαφεύγουν της ανοσίας, φυσικής και με εμβολιασμό. Για το λόγο αυτό, τόνισε πως «αν θέλει κάποιος να προστατευτεί, σίγουρα θα πρέπει να φοράει μάσκα σε κλειστούς χώρους και σε συγχρωτισμό».

Δημ. Σαρηγιάννης: Κορύφωση στις 16-17 Ιουλίου με 24.000 κρούσματα 

«Βαδίζουμε σ' αυτήν την αυξητική πορεία από τις αρχές Ιουνίου, η οποία περιμένουμε να κορυφωθεί γύρω στις 16-17 Ιουλίου, με δεδομένο ότι δεν έχουμε πάρει κανένα μέτρο για να το αντιμετωπίσουμε πέρα από το να το λέμε και ο κόσμος να συνειδητοποιεί ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.600, ενώ εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και σε διασωληνώσεις και θανάτους. «Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 210 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε δυστυχώς να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά, γύρω στις αρχές Αυγούστου», εκτίμησε ο καθηγητής.

Επίσης, τόνισε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να μην φοβηθεί να βάλει κάποια υποχρεωτικότητα σε τεστ σε εργαζόμενους και στις παιδικές κατασκηνώσεις «και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός».

Ματίνα Παγώνη: Αρχίζει να πιέζεται το ΕΣΥ

Για σημάδια πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έκανε λόγο  η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non Covid αρχίσαμε να τα κάνουμε Covid. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών Covid. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται προσοχή στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα. «Να μην ξεχάσουμε τη μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας. Σώζει ζωές», ανέφερε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL