Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Κορωνοϊός / Οι μύθοι και η αλήθεια για το υπουργείο Υγείας και τις ΜΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οι μύθοι και η αλήθεια για το υπουργείο Υγείας και τις ΜΕΘ

ΜΕΘ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Με ένα αποθεωτικό βίντεο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να απαντήσει στην κριτική που του ασκείται από τις ενώσεις νοσοκομειακών, την αντιπολίτευση, συλλογικότητες και φορείς. Με το οπτικό υλικό, το οποίο τιτλοφορείται με το… ευφάνταστο «ΜΕΘ: Η πραγματικότητα σε αριθμούς», η πολιτική ηγεσία της οδού Αριστοτέλους παραθέτει στοιχεία που εξυπηρετούν το γαλάζιο αφήγημα. Ωστόσο, όπως λένε και στον αθλητισμό, οι αριθμοί είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παραποιείς την πραγματικότητα…

Ο αριθμός των ΜΕΘ

Το πρώτο στοιχείο που παραθέτει το υπουργείο Υγείας είναι ότι από 557 κλίνες ΜΕΘ που παρέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019, οι κλίνες ΜΕΘ πλέον έχουν αυξηθεί σε 1.105.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 438 κρεβάτια ΜΕΘ και παρέδωσε 568. Ταυτόχρονα, εν μέσω Μνημονίων και όχι πανδημίας, προκηρύχθηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία συνολικά 260 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ και 400 νοσηλευτές στις ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι τον Μάρτιο του 2020 δεν πρόσθεσε κανένα κρεβάτι ΜΕΘ, αντιθέτως έκλεισε 13, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να μειωθεί σε 555. Επίσης, στην πραγματικότητα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, χωρίς Μνημόνια και δημοσιονομικούς κόφτες, άνοιξαν περίπου επιπλέον 180 κλίνες. Συγκεκριμένα, 45 κρεβάτια που υπήρχαν έτοιμα από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν πρόλαβαν να ανοίξουν, 50 κρεβάτια από τη δωρεά της Βουλής, περίπου 80-85 κλίνες από δωρεές ιδιωτών (π.χ. Ίδρυμα Νιάρχος, Ελλάδα 2021 κ.λπ.).

Για να φτάσουμε στον αριθμό του υπουργείου Υγείας, συνυπολογίζονται οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα και περίπου 300-350 από ειδικές μονάδες και ΜΑΦ στα δημόσια νοσοκομεία, που υπήρχαν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μετρούσαν στην εφημερία του ΕΚΑΒ, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν όπως πρέπει τα βαριά περιστατικά.

Η στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό

Ο δεύτερος «μύθος», σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ότι οι ΜΕΘ δεν έχουν στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό, καθώς, σύμφωνα με το βίντεο, τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν με 3.729 εργαζόμενους ως μόνιμο και 15.732 ως επικουρικό προσωπικό. Ωστόσο, τα κενά στο ΕΣΥ είναι τεράστια, όπως μεταφέρουν συνεχώς οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Άνοιξαν κρεβάτια χωρίς εκπαιδευμένο και επαρκές προσωπικό, αλλά κυρίως με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ΜΕΘ να είναι στελεχωμένες με εργαζόμενους που δεν είχαν την απαραίτητη εξοικείωση.

Βαπτίστηκαν κρεβάτια χωρίς εξοπλισμό

Απαντώντας στη συγκεκριμένη κριτική, το υπουργείο Υγείας παραθέτει στοιχεία που «αφορούν τον επιπλέον σύγχρονο εξοπλισμό ΜΕΘ που έχει διατεθεί στα νοσοκομεία». Τα λόγια του καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, τον περασμένο Νοέμβριο, είναι διαφωτιστικά. Ο καθηγητής είχε αποκαλύψει ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας δημιουργήθηκαν στα νοσοκομεία εκ των ενόντων κλίνες που ονομάστηκαν ΜΕΘ, ενώ δεν πληρούσαν τις πραγματικές προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα. Αναφερόμενος στο νοσοκομείο Λαϊκό, ανέφερε ότι δημιουργήθηκαν στην κλινική Covid πέντε κλίνες που ονομάστηκαν ΜΕΘ ενώ δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας, υπήρχε μόνο οξυγόνο.

Το όριο για την πίεση στο ΕΣΥ

Ο τέταρτος "μύθος" είναι «αν έχετε τόσες ΜΕΘ, πώς το σύστημα πιέζεται με μόνο 600 διασωληνομένους;». Το υπουργείο Υγείας απαντά ότι «το ΕΣΥ δεν έγινε μονοθεματικό, παρά την Covid-19, καθώς 645 κλίνες διατίθενται για ασθενείς με άλλα νοσήματα». Η αλήθεια είναι ότι και στα προηγούμενα κύματα, αλλά και σε αυτό, έχουμε μονοθεματικά νοσοκομεία, όπως το Σισμανόγλειο. Επίσης, το σύστημα δεν πιέζεται με 600 διασωληνωμένους, αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, όταν οι ασθενείς στις εντατικές ξεπεράσουν τους 400! Συγκεκριμένα, όταν ο αριθμός τους κυμαίνεται στους 400 - 499, η θνητότητα αυξάνεται κατά 25%.

Η σκληρή αλήθεια

Η πραγματικότητα, η οποία δεν αναφέρεται στο βίντεο, ούτε έχει ακουστεί από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, είναι πως η κυβέρνηση έχει παραδοθεί στην πανδημία. Έχει θέσει εκτός ΕΣΥ χιλιάδες εργαζόμενους, δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού στους μαζικούς χώρους, έχει παρατήσει τον εμβολιασμό και στηρίζεται στην ατομική ευθύνη. Την ίδια ώρα, η χώρα μετράει περίπου 3.500 απώλειες μόνο το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL