Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Κάλυμνος / Μεγάλες καταστροφές - Κατάπιαν σπίτια και δρόμους οι κατολισθήσεις (φωτό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλυμνος / Μεγάλες καταστροφές - Κατάπιαν σπίτια και δρόμους οι κατολισθήσεις (φωτό)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ

Σπίτια, δρόμοι και έργα υποδομής «κατάπιαν» οι κατολισθήσεις και οι πτώσεις βράχων στην Κάλυμνο. Η κατάσταση στο νησί είναι απελπιστική καθώς πλήττεται εδώ και τέσσερις ημέρες από σφοδρές βροχοπτώσεις.

Στην Κάλυμνο για να εξετάσει την κατάσταση πήγε ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για τεράστιες ζημιές.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ

Όπως επεσήμανε οι σφοδρές βροχοπτώσεις «προκάλεσαν ροές κορημάτων, ροές εδαφών και καταπτώσεις βράχων στην Κάλυμνο με συνέπεια σημαντικές ζημιές σε έργα υποδομής, στο οδικό δίκτυο και σε κατοικίες στον οικισμό Σκάλια και στην ευρύτερη περιοχή».

Τα φαινόμενα αυτά εντάσσονται, όπως επισημαίνει ο Ευθύμης Λέκκας,  στην εξελισσόμενη κλιματική κρίση, «η οποία συμπλεκόμενη με γεωδυναμικά φαινόμενα σε κομβικές περιοχές, προκαλεί τεράστιες ζημιές».

ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ

Για την αποκατάσταση απαιτείται σχεδιασμός μέτρων τόσο για τον άμεσο περιορισμό των επιπτώσεων και την αποκατάσταση του οδικού δικτύου όσο και για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των φαινομένων τόσο στην περιοχή των Σκαλίων, όσο και στην ευρύτερη επικράτεια της Καλύμνου.

Νεκτάριος Σαντορινιός: Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις 

«Το νησί της Καλύμνου, από χθες και για ακόμη μια φορά δοκιμάζεται λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός άμεσα επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Καλυμνίων, Δημήτρη Διακομιχάλη καθώς και με τον Έπαρχο του νησιού Μουσελλή Μανώλη, ώστε να εκφράσει τη συμπαράστασή του και να ενημερωθεί για την κατάσταση και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί. 

Αυτή τη στιγμή, σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών σε οικίες, περιουσίες αλλά και υποδομές και να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση. «Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, του Δήμου και των Υπουργείων πρέπει να σκύψουν πάνω από τον λαό της Καλύμνου και να επισπεύσουν τη διαδικασία αποζημιώσεων, με σκοπό όλοι οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις καταστροφές, να μπορέσουν να ξαναχτίσουν ό,τι έχασαν.  Το νησί πρέπει άμεσα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να είναι δυνατή η γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και να καλυφθούν οι πληγέντες», τονίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός. 

Τέλος, όπως αναφέρθηκε και κατά την επικοινωνία που είχε ο βουλευτής με τον Δήμαρχο Καλυμνίων, το νησί αντιμετωπίζει σοβαρά φαινόμενα κατολισθήσεων και για αυτό είναι παραπάνω από έντονη η ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να βρεθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και έργων αντιμετώπισης κατολισθήσεων, με σκοπό να οχυρωθεί η Κάλυμνος σε αντίστοιχες περιπτώσεις και να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές. Καμία έκπτωση και καμία καθυστέρηση δεν χωράει στην ανάγκη προστασίας των κατοίκων των νησιών, υπογράμμισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL