Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Ζακ Κωστόπουλος / Οι συγκλονιστικές καταθέσεις και τα αμείλικτα ερωτήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζακ Κωστόπουλος / Οι συγκλονιστικές καταθέσεις και τα αμείλικτα ερωτήματα

Πανό στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου
(ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Με τις συγκλονιστικές καταθέσεις της μητέρας, του πατέρα και του αδελφού του Ζακ Κωτόπουλου ξεκίνησε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (Δέγλερη 4) η δίκη των έξι κατηγορουμένων, του κοσμηματοπώλη, του μεσίτη και τεσσάρων αστυνομικών, για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη ξεκίνησε με ένα χρόνο καθυστέρηση μετά την απόφαση για αναβολή λόγω της πανδημίας και αφού το δικαστικό συμβούλιο είχε απορρίψει το αίτημα της οικογένειας του Ζακ, για αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 9 Νοεμβρίου.

Η δίκη ξεκίνησε με αίτημα για εξεύρεση μεγαλύτερης αίθουσας που να δίνει τη δυνατότητα να παραβρεθούν, εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστία,ς της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, συγγενείς, αλλά και περισσότεροι δημοσιογράφοι, τηρουμένων πάντα των μέτρων για την πανδημία.

Το δικαστήριο, αν και στο εν λόγω αίτημα συναίνεσε και η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, αποφάσισε την εκδίκαση στην παρούσα αίθουσα ορίζοντας ότι παρόντες, πλην των παραγόντων για την διεξαγωγή της δίκης, θα μπορούν να είναι τέσσερις δημοσιογράφοι, ένας από την Διεθνή Αμνηστία, ένας από το Παρατηρητήριο για τη δίκη και ένας από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το εδώλιο απουσίαζε κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης, ενώ έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν δεκάδες άνθρωποι σε συμπαράσταση συγγενών και φίλων του Ζακ. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης έξω από το δικαστήριο βρέθηκαν μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία Justice for Zak/Zackie, η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο δικαστήριο εκφωνήθηκαν τα ονόματα των 41 μαρτύρων κατηγορίας, και στη συνέχεια πήραν το λόγο ο πατέρας ο αδελφός και η μητέρα του Ζακ.

«Μακάρι να ήταν ληστής, θα ήταν τώρα ζωντανός»

Ο πατέρας του Ζακ, Ευθύμιος Κωστόπουλος, καταθέτοντας πρώτος δήλωσε μεταξύ άλλων πως είναι οργισμένος για όσα έγιναν το 2018. «Είδα το βίντεο. Είχαν κάτω το παιδί μέσα στα αίματα και το κλωτσοπατούσαν. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα. Και αυτοί είναι έξω. Πώς είναι δυνατόν; Συγγνώμη για την οργή μου, αλλά έχω θυμό μέσα μου για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος αναφερόμενος στη στάση των αστυνομικών δήλωσε ότι «για εμένα οι αστυνομικοί είναι διπλά δολοφόνοι. Απέκρυψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο κινητό τού γιου μου και όχι των κατηγορουμένων», προσθέτοντας ότι ο γιος του δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα και ούτε ήταν αυτό που θα αποκαλούσε κάποιος "περιθωριακός".
Ήταν «ένας κοινωνικός, χαρούμενος άνθρωπος. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα κι εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση».

Ο Ευθ. Κωστόπουλος είπε επίσης ότι ο γιος του είχε δεχτεί επιθέσεις στον παρελθόν και είχε γράψει άρθρα κατά της βίας. «Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ”ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε” κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς» τόνισε.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερωτήσεις διευκρίνισε πως ο 33χρονος Ζακ δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας.

«Το παιδί μου δέχτηκε μίσος από ένα τέρας»

Σπαραχτική ήταν η κατάθεση της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένης, η οποία έκανε έκκληση σε δικαστές κι ενόρκους για δικαιοσύνη. Η μητέρα του Ζακ, αναφερόμενη στον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, είπε πως δεν ισχύουν όσα ισχυρίζονται περί άμυνας.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουνε τη σύλληψη του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μάθω και εγώ γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετε το για την οικογένεια σας».

Η ίδια σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός» και πρόσθεσε πως δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ βία. «Εκείνη την στιγμή ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο και φοβισμένο. Δεν μας είπαν ποτέ γιατί».

«Ήταν ένα ρατσιστικό έγκλημα»

Νωρίτερα ο αδελφός του Ζακ, Νίκος Κωστόπουλος, χαρακτήρισε τον θάνατο του Ζακ, «ρατσιστικό έγκλημα» τονίζοντας ότι «Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αδελφός του Ζακ αναφερόμενος στον κοσμηματοπώλη και στον μεσίτη που κατηγορούνται δήλωσε ότι «σε εμένα είναι ξεκάθαρο πως θέλησαν να τον δολοφονήσουν. Ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε στις κάμερες και μιλούσε. Ο μεσίτης στο λογαριασμό του στο twitter όπου φαίνεται η ρατσιστική του τάση, χλεύαζε τον αδελφό μου».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου αναφορικά με την εξήγηση που δίνει για το γεγονός ότι ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο ο αδερφός του δήλωσε ότι ο Ζακ ήταν φοβισμένος. «Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασίστες ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου, αλλά βρήκε το λάθος σημείο».

Το βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή των έξι

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή των έξι κατηγορουμένων, ο Ζακ στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο του 76χρονου κοσμηματοπώλη επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του.

Ο Ζ. Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει γιατί «ασφάλισε» η πόρτα, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 58χρονο μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή... έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Οι σοβαρές σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε ο Ζακ, «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου» σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της υπόθεσης.

Στο βούλευμα αναφέρεται πως οι δύο καταστηματάρχες είχαν στόχο «να μην αφήσουν το θύμα να διαφύγει» πλην όμως «εν όψει της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους σε βάρος του Κωστόπουλου με πλήγματα στην κεφαλή, ενόσω μάλλον διέρχονταν από θραυσμένο υαλοπίνακα, μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Για τους τέσσερις ένστολους οι δικαστές του Συμβουλίου αναφέρουν ότι  «ενόψει της εκπαίδευσης που είχαν λάβει και της εμπειρίας που διέθεταν από την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα που κατάφεραν στον Κωστόπουλο, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον δεσμεύσουν, με δεδομένο ότι αυτός βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης, αλλά με προφανή αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του, έφερε πολλαπλά τραύματα και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, θα επέτειναν τον ήδη υφιστάμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε και, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο (...) μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL