Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.9°C
4 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.9°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.1°C
5 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C23.8°C
5 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.9°C23.9°C
4 BF 22%
Εμβολιασμοί / «Ραντεβού τον Σεπτέμβρη» που θα είναι πολύ αργά δείχνουν οι αριθμοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβολιασμοί / «Ραντεβού τον Σεπτέμβρη» που θα είναι πολύ αργά δείχνουν οι αριθμοί

ΕΜΒΟΛΙΑ 11072021 ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ
emvolio.gov.gr

Τα διαγράμματα που δημοσιοποιεί το emvolio.gov.gr με την χορήγηση πρώτης δόσης και ολοκλήρωσης του εμβολιασμού κατά της covid-19 καταγράφουν μια εξαιρετικά ανησυχητική αλλαγή στην ήδη προβληματική εξέλιξη των αριθμών την Κυριακή 11 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται μία «οριζοντίωση» στις καμπύλες αύξησης των εμβολιασμών, που όμοιά της δεν υπάρχει τους προηγούμενους δύο μήνες, παρά μόνο κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στις 21 Ιουνίου. Καθώς αυτή την φορά δεν υφίσταται κάποια αργία που να μπορεί να εξηγήσει αυτή την αλλαγή, μοιάζει σαφές ότι η αιτία είναι ότι ξεκινά ο κύριος όγκος των αδειών που παίρνουν οι μισθωτοί. Έτσι, δεν προγραμμάτισαν ραντεβού, τα οποία προφανώς δεν θα μπορέσουν να βρουν στους ίδιους αριθμούς σε τουριστικές, νησιωτικές ή άλλες περιοχές της χώρας, εκτός αστικών κέντρων. Εάν αυτή η τάση παγιωθεί όσο διαρκεί η περίοδος των θερινών διακοπών, τα σενάρια για δραματική αποτυχία στην προσπάθεια να χτιστεί «τείχος ανοσίας» ως το τέλος Αυγούστου, μπορεί να αποδειχθούν τελικά και συντηρητικά... Και αυτό την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν έχουμε δει ακόμη την έκρηξη κρουσμάτων που αναμένεται στην Αττική.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑ 11072021
emvolio.gov.gr

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 11 Ιουλίου σύμφωνα με το emvolio.gov.gr είχαν ολοκληρωθεί 9.233.521 εμβολιασμοί, δηλαδή ούτε καν 5.000 σε σχέση με το Σάββατο. Μία εβδομάδα πριν, πλησίαζαν τις 70.000, δηλαδή η μείωση ξεπερνά το 90%. 

Οι ολοκληρώσεις εμβολιασμών αντίστοιχα χτες δεν έφτασαν καν τις 3.000, καθώς ήταν 4.258.610 (από 4.255.688 το Σάββατο 10 Ιουλίου). Μία εβδομάδα πριν όταν ήταν πάνω από 50.000, η Κυριακή κατέγραψε και σε αυτή την κατηγορία μείωση απόδοσης άνω του 90%.

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι παγώνουν οι εμβολιασμοί

Ο φόβος ότι τα παραπάνω δεν είναι τυχαία ή προσκαιρη διακύμανση, αλλά ένδειξη αρνητικής μεταβολής στον ήδη ανεπαρξή ρυθμό εμβολιασμών, φαίνεται στις τοποθετήσεις των επιστημόνων, όπως ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Τα ποσοστά στα οποία αναφέρθηκε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 είναι δραματικά χαμηλά σε σχέση με τους στόχους που απαιτούσε η επιστημονική κοινότητα και υπόσχονταν τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε ότι «μιλάμε για 18.000 κρούσματα αν το φθινόπωρο και το χειμώνα, που με το κρύο κλεινόμαστε μέσα, έχουμε εμβολιαστεί μόνο στο 53% του πληθυσμού. Αυτή την στιγμή είμαστε στο 44% (σ.τ.σ. το ECDC αναφέρει ποσοστό 46,3%). Θεωρώ ότι πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού (ή το 83% των ενηλίκων). Τότε θα έχουμε πάλι μία δύσκολη περίοδο, αλλά όχι τόσο δραματική όσο με 18.000 κρούσματα».

«Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα είναι σημαντική, άνω του 200% στην Αττική και αντίστοιχα ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη. Οι τάσεις είναι επικίνδυνες. Αν θέλουμε να μην γεμίσουμε τις ΜΕΘ, πρέπει να δράσουμε πραγματικά προληπτικά. Πρέπει να αναγνωρίζουμε την τάση πολύ νωρίς, όχι όταν φτάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων». «Μονόδρομος για να μειώσουμε τα κρούσματα είναι ο εμβολιασμός, προκύπτει από τις αναλύσεις πάρα πολλών σεναρίων. Είναι το κυρίαρχο όπλο. Ενδιάμεσα, μέχρι να φτάσουμε το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, χρειάζεται να τηρήσουμε τα μέτρα προσωπικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, κτλ.) και ταυτόχρονα να γίνονται self-test ώστε να προλαμβάνονται "αλυσίδες μετάδοσης"».

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε την σημασία της για τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στην εστίαση, ακόμη και τους εκπαιδευτικούς, σημείωσε ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «δεν μπορεί να είναι πιο υποχρεωτικό για τους εφήβους από ό,τι για τους ενήλικες».

«Δεν πλησιάζουμε καν» το τείχος ανοσίας

Ο διευθυντης ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Ν. Καπραβέλλος από την πλευρά του, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, χαρακτήρισε την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης «μία ισχυρότατη προειδοποίηση», που αυτή την φορά πρέπει να πάρουμε υπόψιν μας και όχι όπως πέρυσι που «δεν την πήραμε πέρυσι και βιώσαμε έναν εφιαλτικό Νοέμβριο».

«Μπροστά μας έχουμε εκρηκτικό μείγμα με τρία στοιχεία: την μεγάλη χαλάρωση, τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων και ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος και καταστροφικό. Έχουμε ήδη στη ΜΕΘ του "Παπανικολάου" έναν μοναχό 49 χρονών με την μετάλλαξη Δέλτα, σε βαρύτατη κατάσταση. Βλέπουμε μπροστά μας τον εφιάλτη που είχαμε τον Νοέμβριο. Την κατάρρευση του οργανισμού ανθρώπων που είναι ανεμβολίαστοι».

«Τα κρούσματα που έχουμε αφορούν νεαρές ηλικίες με ελαφριά συμπτωματολογία, ακόμη και εμβολιασμένους. Γι' αυτό οι πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες ιικού φορτίου. Ο κορωνοϊός κινείται. Αν χτυπήσει τις μεγάλες ηλικίες, άνω των 50, θα είναι καταστροφικό. Αν δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουμε μπροστά μας τέταρτο κύμα που όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες θα κάνει την έκρηξη. Θα μετράμε θύματα, θανάτους και φέρετρα που βγαίνουν από τα νοσοκομεία, για να βάλουμε μυαλό; Είναι ένα περίεργο καλοκαίρι ... πρέπει όλοι να δώσουμε προσοχή στα μέτρα ατομικής προστασίας, αλλά ιδίως στους εμβολιασμούς. Δεν έχω δει εμβολιασμένο να έρχεται στο νοσοκομείο και στη ΜΕΘ σε βαριά κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ... Όλα τα στοιχεία λένε ότι θα έχουμε τέταρτο κύμα, αλλά και πέμπτο κύμα, πάρα πολύ ισχυρό, μέχρι να ελέγξουμε πλήρως την πανδημία. Ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος για μία ακόμα φορά». 

«Για να μην μας κάνει ο κορωνοϊός τη ζημιά που βλέπετε να κάνει, πρέπει το τείχος ανοσίας να είναι πάρα πολύ υψηλό, πάνω από 85%», επανέλαβε ο κ. Καπραβέλος, «δεν το πλησιάζουμε καν. Υπάρχει φόβος, πάρα πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση. Οι κυβερνήσεις φέρθηκαν με πολύ μεγάλη ανευθυνότητα σε σχέση με παρενέργειες και υπάρχει στενότητα. Αλλά δεν θα δικαιολογήσω και τον συμπολίτη μου που μετά από μία τέτοια χρονιά, μία τέτοια ενημέρωση, του δίνεις όπλο να προστατέψει την ζωή του και τον διπλανό του και το αρνείται. Με αυτοκτονική και αντικοινωνική συμπεριφορά. Η Πολιτεία πρέπει να κατανοήσει ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά. Η υποχρέωση είναι ηθικό ζήτημα απέναντι στην κοινωνία, που πρέπει και θεσμικά να προστατευτεί, άνθρωποι που από άγνοια κινδυνεύουν.

Τόνισε ότι «τα μέτρα με τα οποία κλεινόμαστε σπίτια μας δεν λειτουργούν. Δεν μπορεί να περιοριστεί η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ανθρώπινη δραστηριότητα, ελευθερία και εμβολιασμοί πάνε μαζί, για να μην καταστραφεί και η οικονομία. Χρειάζεται υποχρεωτικός καθολικός εμβολιασμός. Βγάζω το καπέλο μου στη νέα γενιά που τρέχει να εμβολιαστεί ενώ ξέρει ότι κινδυνεύει λιγότερο. Σέβεται τον πατέρα, την μητέρα, τον παππού και την γιαγιά, την κοινωνία. Γίνεται ουσιαστικά μια ασπίδα απέναντι στον κορωνοϊό που θα χτυπήσει τις μεγάλες ηλικίες. Είναι μέγιστη η κοινωνική προσφορά της νεολαίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL