Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια

ΣΧΟΛΕΙΟ

Ποιος να φανταζόταν ότι στα χρόνια μας θα ζούσαμε την πρωτόγνωρη εμπειρία της εκπαίδευσης μακριά από το σχολείο!  Ήδη διανύουμε τη δεύτερη σχολική χρονιά με τα σχολεία κάθε βαθμίδας να ανοιγοκλείνουν, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν και πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Ας μην ξεχνάμε ότι το φυσικό περιβάλλον των μαθητών, και κυρίως αυτών των μικρότερων ηλικιών, είναι το σχολικό περιβάλλον. Είναι ο χώρος τής αλληλεπίδρασης, της κοινωνικοποίησης, της απόκτησης γνώσεων, στάσεων, δεξιοτήτων και της διάπλασης υγιούς χαρακτήρα.

Συνεπώς, πρωταρχικός στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν αμεσότερη επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.  Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο με τη λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Προφανώς το πρόβλημα της παρατεταμένης αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Σε πρόσφατη έκθεσή της η UNICEF επισημαίνει ότι για περισσότερα από 168 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για πάνω από έναν χρόνο και ότι 1 στους 7 μαθητές έχει χάσει ήδη τα τρία τέταρτα της διά ζώσης εκπαίδευσης. Επίσης, η UNESCO, σε έρευνά της για τις επιπτώσεις του lockdown λόγω κορωνοϊού στην εκπαίδευση, διαπιστώνει ότι ο αριθμός των μαθητών που παρουσιάζει αναγνωστική επάρκεια κάτω από το ελάχιστο επίπεδο αυξήθηκε στα 584 εκατομμύρια το 2020, σημειώνοντας αύξηση 20%.

Στην Ελλάδα η τηλεκπαίδευση ως μια προσωρινή λύση ανάγκης διόγκωσε και ανέδειξε τις υφιστάμενες ανισότητες (κοινωνικές, οικονομικές, περιφερειακές), με ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών να αδυνατεί, για αντικειμενικούς λόγους, να συμμετάσχει στην καθημερινή τηλεδιδασκαλία.

Άμεσα μέτρα

Επειδή η υγειονομική εικόνα στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθεί να είναι άδηλη και απρόβλεπτη, παρά την ελπίδα που γεννά ο εμβολιασμός του πληθυσμού, τα μέτρα προστασίας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες που πρέπει να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα είναι:

* Η μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Αποτελεί αντίφαση να προβλέπεται μέγιστος αριθμός παρουσίας ατόμων σε κάθε κλειστό χώρο πλην των σχολικών μονάδων. Αυτό μας οδηγεί στην αναγκαιότητα φοίτησης σε βάρδιες, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του μαθητικού δυναμικού ανά τμήμα στο μισό, με προσαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

* Η συνταγογράφηση δωρεάν μοριακών τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία σε συνδυασμό με τα self tests θα παρέχουν απολύτως αξιόπιστη υγειονομική εικόνα.

* Η προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και όχι απλώς ο περιστασιακός εμβολιασμός τους με αδιάθετες δόσεις.

Ας αντιληφθούμε ότι οι ούτως ή άλλως υφιστάμενες μεγάλες ανισότητες στον τομέα της εκπαίδευσης και της παροχής γνώσης και δεξιοτήτων εντείνονται υπέρμετρα την περίοδο της πανδημίας.  Όσο νωρίτερα και αρτιότερα θωρακίσουμε το σχολείο προκειμένου να επαναλειτουργήσει οριστικά τόσο αποτελεσματικότερα θα αμβλύνουμε τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις για τη νέα γενιά.

* Η Μαρία Σπανού είναι νηπιαγωγός, μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL