Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.2°C14.4°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.4°C11.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.9°C16.0°C
5 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.0°C11.1°C
1 BF 87%
Η απλή αναλογική λειτουργεί ήδη αποτελεσματικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απλή αναλογική λειτουργεί ήδη αποτελεσματικά

Στιγμιότυπο από εκλογές
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τον διάλογο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο στο ερώτημα - δίλημμα «κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία» -επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων την απλή αναλογική-, οι απαντήσεις έρχονται από την ίδια την εμπειρία. Εξάλλου, βρισκόμαστε στο μέσον της θητείας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, οπότε έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία για να αξιολογήσουμε πώς λειτούργησε η απλή αναλογική, πώς λειτούργησαν οι συμπράξεις των δημοτικών παρατάξεων που συνεργάστηκαν προγραμματικά στη διοίκηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τον ισχυρισμό ότι η πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα στηρίζεται στη σύγκρουση και όχι στην προσπάθεια συναίνεσης και σύγκλισης, πολλοί θεώρησαν πως η απλή αναλογική ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Ας θυμηθούμε τον έντονο διάλογο που είχε αναπτυχθεί από μεγάλη μερίδα των αιρετών κατά της απλής αναλογικής. Αυτό που πολλοί αιρετοί παρέβλεπαν σκοπίμως ήταν η ωριμότητα των αυτοδιοικητικών στην Ελλάδα, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Έτσι, η πραγματικότητα τους διέψευσε. Κι αυτό αποτυπώνεται στους δεκάδες δήμους, οι οποίοι διοικούνται με συνεργασίες και με πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτή λοιπόν είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι η απλή αναλογική όχι μόνον μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας... Αυτή είναι τρανταχτή απόδειξη ότι η απλή αναλογική μπορεί να επιτύχει! Και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά!

Η κουλτούρα της συνεργασίας

Από την εμπειρία μου στη διοίκηση του Δήμου Ρεθύμνου ως αντιδήμαρχος και επικεφαλής της συνεργαζόμενης παράταξης, μπορώ να βεβαιώσω πως η διάθεση για συνεργασία είναι εμφανής και αποτυπώνεται σε πλείστες αποφάσεις, ανάμεσα στις δύο παρατάξεις της Διοίκησης, αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης. Οι περισσότερες αποφάσεις της τοπικής κοινότητας αλλά και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι ομόφωνες, αντίστοιχα και πολλές περιπτώσεις της οικονομικής επιτροπής και οι οποίες φυσικά και υπερψηφίζονται στο δημοτικό συμβούλιο. Όχι πως δεν υπάρχουν και διαφοροποιήσεις. Αλλά όταν το ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή πολιτική και η ορθή διαχείριση ενός δήμου, η κουλτούρα της συνεργασίας που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ικανή να ξεπερνά τις εσωτερικές μικροπολιτικές ισορροπίες.

Από την άλλη πλευρά, οι όποιες συγκρούσεις στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν να κάνουν με ζητήματα κεντρικής πολιτικής και μόνον σε περιπτώσεις όπου κυριαρχεί το κομματικό κριτήριο. Πέραν όμως αυτών, η μαγιά της Αυτοδιοίκησης συντίθεται από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες. Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πάρα πολλές δημοτικές παρατάξεις είναι πολυκομματικές. Αυτό είναι ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, που προστίθεται στον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία είναι τελικά πολύ πιο ώριμη σε θέματα συνεργασίας. Πρόκειται για ένα στοιχείο που δείχνει να ενοχλεί τους διάφορους κομματικούς μηχανισμούς, γιατί η επιτυχημένη εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής σε πολλούς δήμους θα δημιουργούσε διευρυμένα, δημοκρατικά, αυτοδιοικητικά σχήματα, απογαλακτισμένα από παρωχημένες κομματικές ταμπέλες.

Όμως, οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν να γυρίζουν την πλάτη στις μικροκομματικές λογικές, ιδίως όταν τα προβλήματα είναι πολύ κοντά τους... Έτσι, μπορώ να πω ότι εάν τελικά κάτι τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται στην πολιτική ζωή της χώρας μας, αυτό είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που λειτουργεί ως ο άμεσος αποδέκτης των αλλαγών στην ελληνική κοινωνία.

Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται είναι η ενισχυμένη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και στη διαμόρφωση εθνικών πολιτικών, καθ’ ότι η επάρκεια διοίκησης αρκετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έρχεται σε αντιδιαστολή και αποδεικνύει την ένδεια που υπάρχει στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της χώρας.

* Ο Θωμάς Κρεβετζάκης είναι αντιδήμαρχος Ρεθύμνου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Οι πολίτες μπροστά»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL