Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Κορωνοϊός / Ενδείξεις για μείωση μεταδοτικότητας ως 75% από το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ενδείξεις για μείωση μεταδοτικότητας ως 75% από το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ PFIZER
EPA/Ben Birchall / POOL

Έρευνα που αξιοποίησε τα χιλιάδες τακτικά εβδομαδιαία τεστ σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του βρετανικού συστήματος υγείας στην περιοχή του Κέμπριτζ, δείχνει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech που τους χορηγείται έχει σαφές αποτέλεσμα όχι μόνο στην προστασία τους από την νόσο και τα βαριά της συμπτώματα, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει και την μετάδοση του κορωνοϊού σε πολύ σημαντικό ποσοστό σε σχέση με την συμπεριφορά του στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, η σύγκριση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι υπάρχει «δραματική μείωση» στα ποσοστά αυτών που εντοπίζονται θετικοί χωρίς να έχουν συμπτώματα, ήδη από την πρώτη δόση, είπε ο λοιμωξιολόγος Νικ Τζόουνς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κέμπριτζ, από τους επικεφαλής της μελέτης στο Reuters. Ο λοιμωξιολόγος Μάικ Γουίκς, επίσης εκ των επικεφαλής της έρευνας, σημείωσε ότι «είναι εξαιρετικά νέα - το εμβόλιο της Pfizer όχι μόνο προστατεύει από την ασθένεια αλλά βοηθά και στην αποφυγή της μόλυνσης και την πιθανότητα μετάδοσης σε άλλους».

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μεταξύ εμβολιασμένου και μη εμβολιασμένου προσωπικού, οι μετελητές εντόπισαν ότι ενώ στην ομάδα των μη εμβολιασμένων το ποσοστό των θετικών τεστ είναι 0,8%, υποχωρεί στο 0,37%, δηλαδή κάτω από το μισό, για όσους έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου ως 12 ημέρες νωρίτερα, ενώ για όσους έχουν περάσει αυτό το χρονικό όριο η μείωση φτάνει τα τρία τέταρτα, δηλαδή κατά 75%, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό είναι πλέον 0,2%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά και αναμένεται η ανεξάρτητη αξιολόγησή τους από ομότιμο επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να επικυρωθεί η αξιοπιστία τους.

Έτοιμο να «μπει στη μάχη» και τέταρτο εμβόλιο στην ΕΕ

Την ίδια περίπου ώρα, γινόταν γνωστό στις ΗΠΑ από το Bloomberg ότι την Πέμπτη 11 Μαρτίου αναμένεται να γνωμοδοτήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19. Η αμερικανική φαρμακευτική έχει γνωστοποιήσει ότι έχει ζητήσει αδειοδότηση για χρήση του εμβολίου της στα προγράμματα των χωρών μελών της ΕΕ.

Η προσθήκη και τέταρτου εμβολίου στην «φαρέτρα» των υγειονομικών αρχών στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στο να επιταχυνθούν τα προγράμματα εμβολιασμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια από την αδυναμία παραγωγής επαρκών δόσεων από τα αλλα τρία εμβόλια που ήδη έχουν εγκριθεί και χορηγούνται (Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca-Oxford).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL