Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Lockdown / Σκληρή καραντίνα για ακόμα μια εβδομάδα στην Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Σκληρή καραντίνα για ακόμα μια εβδομάδα στην Αττική

ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
EUROKINISSI POOL SOOC/MENELAOS MYRILLAS

Παρά το γεγονός ότι στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα (1.784) της ημέρας ήταν ελαφρά χαμηλότερα αναλογικά με τον αριθμό των τεστ, το γεγονός παραμένει ότι η αναλογία παραμένει κοντά στα ίδια επίπεδα. Στην περιοχή της Αττικής τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν επίσης ελαφρά χαμηλότερα σε σχέση με το άλμα της Τρίτης σε τετραψήφιο νούμερο, καθώς καταγράφηκαν συνολικά 880.

Αυτή η μικρή βελτίωση ωστόσο δεν αρκεί ούτε καν για αχτίδα ελπίδας στο σύστημα Υγείας, που ήδη εδώ και ημέρες βλέπει τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία να είναι μετρημένες στα δάχτυλα και φοβάται τι θα συμβεί όταν το κύμα κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας μετατραπεί σε κύμα εισαγωγών για νοσηλεία και σε κάποιες περιπτώσεις αναζήτησης ΜΕΘ για να παραμείνουν στη ζωή όσο εφαρμόζεται η απαραίτητη θεραπεία. Την Πέμπτη, ανακοινώθηκε ότι ήταν ήδη διασωληνωμένοι 367 ασθενείς.

Στο 90% είναι η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική. Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι οι γιατροί αναγκάζονται να επιλέξουν ασθενείς για εισαγωγή σε ΜΕΘ με βάση την ηλικία. Στα νοσοκομεία δίνεται μάχη να προστεθούν κλίνες ΜΕΘ στην μάχη κατά της covid-19, παρότι αυτό σε πολλές περιπτώσεις γίνεται με αντίστοιχη μείωση της δυνατότητας νοσηλείας σε εντατική για άλλες σοβαρές παθήσεις. Στον Ευαγγελισμό έγινε γνωστό ότι την Δευτέρα οι ΜΕΘ για covid-19 θα αυξηθούν κατά 12. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο (μεγαλύτερο της χώρας) είχε φτάσει να έχει 100% πληρότητα τις τελευταίες ημέρες.

Με αυτή την εικόνα, όλες οι ενδείξεις συντείνουν ότι τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που σήμερα καταθέτει τις εισηγήσεις της στην Πολιτεία για το τι μέλλει γενέσθαι με τα περιοριστικά μέτρα, θα ταχθούν υπέρ παράτασης του lockdown τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές που είναι «στο κόκκινο». Στο ερώτημα του «πόσο ακόμη;» οι πληροφορίες θέλουν να προκρίνεται διάστημα δύο ακόμη εβδομάδων. Μένει έτσι να δούμε εάν θα επιβεβαιωθούν οι επιστήμονες που τόνιζαν ήδη την επομένη της ανακοίνωσης του νέου πλήρους lockdown στην Αττική από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ότι 2,5 εβδομάδες δεν θα είναι επαρκείς και το μέτρο θα επεκταθεί και τον Μάρτιο.

Το κλίμα ανησυχίας, κυρίως για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που είναι πολύ μεταδοτικότερες, εντάθηκε μετά την ανακοίνωση ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά και μετάλλαξη «Ουγκάντας» στην πατρίδα μας, που προστέθηκε στην «βρετανική» που φαίνεται να αυξάνει σταθερά το μερίδιό της (με 226 από τα 1.784 κρούσματα της Πέμπτης), αλλά και την «νοτιοαφρικανική» που με 12 κρούσματα φαίνεται να μην έχει βρει ακόμη πεδίο σημαντικής εξάπλωσης.

Δεν αποκλείονται και νέα μέτρα

Λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το μέλος της και καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός ότι «τα κρούσματα είναι πολλά ακόμη και το σύστημα Υγείας πιέζεται, με πολλές περιοχές της Ελλάδας "στο κόκκινο", όπως π.χ. η Αρκαδία που δεν την είχαμε ακούσει μέχρι πρότινος. Η πανδημία εξακολουθεί να είναι σε πλήρη εξέλιξη», ενώ και «οι μεταλλάξεις του ιού εξαπλώνονται και όπως φαίνεται είναι πιο μεταδοτικές».

Παρότι απέφυγε να πάρει σαφή θέση για την χρονική έκταση μίας παράτασης του ολικού lockdown, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέων μέτρων. Όπως σημείωσε πάντως, «τους τελευταίους μήνες έχει μπει πλέον και η παράμετρος της κοινωνίας και της οικονομίας, πρέπει κανείς να το δει ευρύτερα το θέμα. Πέρυσι τον Μάρτιο ήταν πιο εύκολο να προτείνει κανείς πλήρες lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας, κτλ. Η κοινωνία το άντεχε. Τώρα, πρέπει να μπει και η παράμετρος του κατά πόσο μπορεί να αντέξει η κοινωνία».

Γι' αυτό, κατά τον ίδιο, «το κυριότερο είναι οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν το δυνατόν πιο γρήγορα, να λυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το θέμα της προμήθειας». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Βατόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πιθανότητα ο εμβολιασμός κατά της covid-19 να αποκτήσει περιοδικό χαρακτήρα στο εγγύς μέλλον. «Δεν θα είναι μετά από μερικούς μήνες, τα στοιχεία δείχνουν ότι αν χρειάζεται επαναληπτική δόση, θα είναι σαν της γρίπης, κάθε χρόνο. Ένα τέτοιο σενάριο, ίσως υπάρξει».

Σημειώνεται τέλος ότι ερωτηθείς για αναφορές ειδικών και αρμοδίων σε ένα θετικό σενάριο κατά το οποίο «φέτος θα κάνουμε Πάσχα», τόνισε ότι «παρόλο που είναι κοντά οι δύο μήνες, είναι μακριά. Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις ακόμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL