Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C23.5°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.1°C24.0°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.7°C21.5°C
5 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
21.2°C21.3°C
3 BF 42%
Κυβερνητικό Blackout / Πέμπτη μέρα χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικό Blackout / Πέμπτη μέρα χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά

Εναερίτης
Eurokinissi

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων στα βόρεια προάστια, μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες χωρίς ρεύμα, ενώ οι ιθύνοντες συνεχίζουν να παίζουν πινγκ πονγκ με τις ευθύνες. Χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από την επιτελική αναλγησία.

Μετά τη μνημειώδη αποτυχία στην διαχείριση του χιονιά, κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπουργοί, Περιφέρεια Αττικής και ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αναλώνονται σε ανακοινώσεις μετακύλισης ευθυνών, προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών που μένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

Χαρακτηριστικές είναι η δηλώσεις του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη που μοιράζει τις ευθύνες σε όλους τους υπόλοιπους εκτός από τον εαυτό του, στέλνοντας βέλη ακόμη και προς το Μαξίμου ζητώντας «να μην μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουκάλι» για το επιτελικό αλαλούμ.

Σύμφωνα με απογευματινή ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στις περισσότερες περιοχές, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να υπάρξει σχεδόν πλήρης αποκατάσταση, με τους εναερίτες να δίνουν πραγματική μάχη σε αντίξοες συνθήκες.

Όσον αφορά τον απολογισμό του για την κακοκαιρία «Μήδεια», επισημαίνει πως από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, επηρεάστηκαν περίπου 100.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, ενώ σύμφωνα με τους δήμους ανέρχονται σε 250.000.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σε βλάβες που οδήγησαν σε διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν στη βόρεια Αττική, τη βόρεια Εύβοια, τα νησιά των Σποράδων και στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της «Μήδειας» παρουσιάστηκαν βλάβες σε τμήματα 87 γραμμών Μέσης Τάσης (ΜΤ).

Με τα καιρικά φαινόμενα κορυφώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει ότι εκείνο το διάστημα υπήρξαν βλάβες σε περίπου 70.000 παροχές (νοικοκυριά). Ο αντίστοιχος αριθμός βλαβών σε παροχές το βράδυ της Τρίτης έφθασε σε 30.000. Σε πολλές περιπτώσεις, οι βλάβες αφορούσαν στα ίδια σπίτια.

Με την συντριπτική πλειονότητα των βλαβών να οφείλεται σε πτώσεις κλαδιών ή ολόκληρων δέντρων στις γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης. Ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει ότι μόνο στην Αττική, περίπου 1.500 δέντρα έπεσαν, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο. Συνολικά υπήρξαν βλάβες σε μήκος 250 χιλιομέτρων στις γραμμές ΜΤ. Ενώ περισσότεροι από 50 στύλοι ΜΤ έσπασαν, κόπηκαν περίπου 40 αγωγοί ΜΤ, ενώ υπέστησαν σοβαρές ζημιές πάνω από 40 υποσταθμοί ΜΤ.

Αντίστοιχα, στο δίκτυο χαμηλής τάσης (ΧΤ), από την έναρξη της κακοκαιρίας σημειώθηκαν περισσότερες από 3.000 βλάβες και καταστράφηκαν περισσότερα από 5.000 μέτρα καλωδίων στην Αττική.

Από το πρωί της Παρασκευής 153 ομάδες του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες απαρτίζονται από 683 άτομα και πάνω από 300 οχήματα και μηχανήματα έργου, εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο αντίστοιχος αριθμός την Τρίτη ήταν 460 άτομα.

Όσον αφορά περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και τα νησιά των Σποράδων, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης ξεκίνησαν σταδιακά από το βράδυ της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου. Συνολικά, επηρεάστηκαν 20.000 νοικοκυριά. Για την αποκατάσταση των προβλημάτων, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποίησαν 500 παρεμβάσεις. Ενώ αντικαταστάθηκαν περίπου 6 χιλιόμετρα δικτύου (ΜΤ και ΧΤ) και 70 στύλοι.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στην περιοχή των Ιωαννίνων. Συνολικά προέκυψαν βλάβες σε μήκος δικτύου 94 χιλιομέτρων, επηρεάζοντας σχεδόν 2.500 σπίτια. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ (91 άτομα) έκαναν 537 παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των προβλημάτων και αντικατέστησαν 8 στύλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL