Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Lockdown / «Ανταρσία» από τους ιεράρχες – Απειλούν να ανοίξουν τις εκκλησίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / «Ανταρσία» από τους ιεράρχες – Απειλούν να ανοίξουν τις εκκλησίες

εκκλησία κορωνοϊός lockdown
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)

Σε μπούμερανγκ τείνει να εξελιχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να χαϊδέψει τα αυτιά της Εκκλησίας, επιτρέποντας να ανοίξουν οι ναοί ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με περιορισμένο αριθμό πιστών παρά το γεγονός ότι η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της στη χώρα. Αντί να ικανοποιηθούν με την εξαίρεση αυτή, ένας μετά τον άλλο οι ιεράρχες πιέζουν για ευρύτερο άνοιγμα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι αντίθετα εξοργίστηκαν απειλώντας «Εμείς θα λειτουργήσουμε τους ναούς και ας έρθουν να μας πιάσουν».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, ο οποίος μίλησε το πρωί στον ΑΝΤ1. «Βεβαίως, γιατί θα μου απαγορεύσουν αυτό το δικαίωμα;» απάντησε προκλητικά, ερωτηθείς αν ο ίδιος θα λειτουργήσει κανονικά τους ναούς όλες τις ημέρες των εορτών. Μάλιστα, επικαλέστηκε το Σύνταγμα, αλλά και τους εκκλησιαστικούς κανόνες, που όπως είπε είναι νόμοι του κράτους.

Μάλιστα δεν δίστασε να αφήσει και υπαινιγμούς για σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση να μην ανοίξουν καθολικά οι εκκλησίες. «Πράγματι είμαστε εν διωγμό» είπε. «Πρώτη φορά με την κυβέρνηση αυτή έκλεισαν οι εκκλησίες με αυτόν τον στυγνό τρόπο» ανέφερε ακόμη.

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων δεν έδειξε να θορυβείται από τα κρούσματα ακόμη και στους κόλπους της Εκκλησίας. «Αυτό το πράγμα είναι φυσικό. Και πριν από τον κορωνοϊό, δεν είχαμε την γρίπη; Στον έξω χώρο, με τις επαφές που έχει, μπορεί να προσβληθεί κανείς» ισχυρίστηκε, ενώ επιτέθηκε στους επιστήμονες που λένε ότι οι ναοί μπορεί να εξελιχθούν σε εστίες μόλυνσης λόγω συνωστισμού και θείας κοινωνίας, λέγοντας πως «έτσι προσβάλουν τη θρησκευτική συνείδηση και φοβίζουν τους πιστούς».

«Καλύτερα να μην ανοίξουν οι ναοί με 9 άτομα»

«Εμείς με την επιστολή που στείλαμε στον πρωθυπουργό, ζητάμε την αναλογικότητα και την ισονομία» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου, μιλώντας στο Mega. Όπως υποστήριξε, οι περισσότεροι ναοί λόγω της έκτασης των τετραγωνικών τους θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανθρώπους μέσα σε καθημερινή βάση «με τα μέτρα προστασίας της υγείας να τηρούνται ευλαβικά».

«Με 9 άτομα θα έχουμε προβλήματα» είπε μεταξύ άλλων, ενώ δεν δίστασε να σημειώσει «καλύτερα να μην ανοίξουν καθόλου οι ναοί παρά με 9 άτομα».

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας τάχθηκε κατά του «αντάρτικου» που είναι έτοιμοι να κηρύξουν πολλοί ιεράρχες. «Αυτά τα αντάρτικα δεν τα διδάσκει η εκκλησία. Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν τους περισσότερο ορθόδοξους, ας τα κάνουν» ανέφερε. 

Λειτουργία και την Πρωτοχρονιά, «ατομική λατρεία»

Αύριο Τρίτη και την Τετάρτη, συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αντικείμενο την εξεύρεση συμβιβαστικών προτάσεων, που θα κατατεθούν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι οι βασικές προτάσεις που θα τεθούν: να επιτραπεί η λειτουργία των Εκκλησιών και την Πρωτοχρονιά, καθώς και να επιτραπεί η «ατομική λατρεία» από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προταθεί να τελούνται κυλιόμενες λειτουργίες ώστε να μπορούν να τις παρακολουθούν περισσότεροι πιστοί, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός πιστών με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των ναών (για παράδειγμα ένας ανά 10 τ.μ.). Όσο για την ατομική λατρεία, οι ιεράρχες θα επιθυμούσαν οι πιστοί να επισκέπτονται όλες τις ώρες της ημέρας τους ναούς για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί, ενισχύοντας έτσι και το παγκάρι. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η εκκλησία μπορεί να διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες και αποστάσεις, ενώ ακούγεται πως μελετά να δίνει αντίδωρα σε συσκευασία.

Πάντως, στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να εκφραστούν και ιεράρχες που ζητούν, εάν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, να μην ανοίξουν καθόλου οι εκκλησίες για τους πιστούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ακουστεί ιδέες όπως πένθιμες κωδωνοκρουσίες, για να μεταφερθεί η αντίδραση της Εκκλησίας.

Τέλος, δεν θα λείψουν και οι σκληροπυρηνικοί, που αναμένεται να ζητήσουν να αγνοήσει τις κυβερνητικές απαγορεύσεις η Εκκλησία, και να λειτουργήσουν κανονικά με ανοικτές πύλες οι ναοί με τήρηση μέτρων και δυνατότητα εισόδου των πιστών με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε ναού. Άλλωστε, ήδη έχουν αρχίσει τα «παρατράγουδα» με χαρακτηριστική την περίπτωση του Μητροπολίτη Μεσογαίας - Λαυρεωτικής, που χαρακτήρισε «ασεβή και εξωφρενικά τα μέτρα» σε μια προκλητική δήλωση για την επιβολή προστίμου σε ιερέα σε ναό του Κορωπίου που άνοιξε παρά τα απαγορευτικά μέτρα τις πύλες της.

 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL