Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Κορωνοϊός / ΜΜΕ μαγειρεύουν τον δείκτη θετικότητας για να δημιουργούν πλαστή αισιοδοξία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / ΜΜΕ μαγειρεύουν τον δείκτη θετικότητας για να δημιουργούν πλαστή αισιοδοξία

Εοδυ τεστ pcr rapid
(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)

Χαμηλότερα των πραγματικών νούμερα για τον δείκτη θετικότητας του κορωνοϊού δημοσιεύουν πολλά μέσα ενημέρωσης, υπολογίζοντας τον δείκτη με αντιεπιστημονικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα χτες κατέκλυσε το διαδίκτυο η «είδηση» πως ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται σε 11,88%. Το ποσοστό αυτό φαίνεται πως έχει υπολογιστεί με βάση τόσο τα μοριακά όσο και τα rapid test. Ωστόσο αν υπολογίσει κανείς την θετικότητα με βάση μόνο τα μοριακά τεστ -όπως ενδείκνυται επιστημονικά- τότε ο δείκτης εκτοξεύεται στο 20,5%.

Την Κυριακή έγιναν συνολικά 10.526 τεστ εκ των οποίων τα 6.105 μοριακά και τα 4.421 rapid. Στο σύνολό τους, ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού καθώς από τα μοριακά τεστ και rapid test που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο θετικά έφτασε το 11,88%. Όμως στα 6.105 μοριακά, γνωστά ως PCR τεστ, ο δείκτης θετικότητας είναι 20,5%.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα rapid τεστ ακόμα και όταν προκύπτουν θετικά τότε το πρωτόκολλο προβλέπει την διεξαγωγή PCR, εγείροντας περαιτέρω ερωτηματικά με ποιό κριτήρια τα κανάλια και φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες επιλέγουν να τα προσμετρούν.

Ποιός έχει δώσει σχετική εντολή;

Κάποιοι συνειδητά επιλέγουν να μαγειρεύεται ο δείκτης θετικότητας, προκειμένου να δημιουργεί την επίπλαστη εικόνα ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο ή ότι συρρικνώνεται σταδιακά.

Ωστόσο, το όριο συναγερμού για τον δείκτη θετικότητας είναι παγκοσμίως μόλις στο 4%. Ποιός έδωσε το «πράσινο φως» για να γίνεται ο υπολογισμό με αυτόν τον τρόπο;

Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι χτες ο ΣΚΑΙ ανέφερε σε δημοσίευμά του πως ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο ψευδές 11,88%. Όταν αναγνώστες επισήμαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το λάθος, οι ιθύνοντες απάντησαν έχουν ενημερωθεί από τον ΕΟΔΥ πως πια έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL