Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.7°C21.1°C
3 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.5°C25.9°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C25.4°C
1 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
19.1°C19.1°C
0 BF 84%
Έμφυλη βία / Οι φεμινίστριες έβγαλαν τη μάσκα της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έμφυλη βία / Οι φεμινίστριες έβγαλαν τη μάσκα της κυβέρνησης

ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η κυβέρνηση πρόβαρε το δόγμα μηδενικής ανοχής στο Σύνταγμα και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Αποφάσισε να συλλάβει 14 φεμινίστριες που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για τις δολοφονημένες γυναίκες - θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Αποκαλύφθηκε εμπράκτως ότι το κυβερνητικό σχέδιο αφορά τις διαμαρτυρίες, ακόμα και τις συμβολικές, και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, και όχι την προστασία από την πανδημία.

Η συμβολική διαμαρτυρία φεμινιστικών οργανώσεων, που ελάμβαναν όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία -μάσκα, αποστάσεις, ολιγομελή αντιπροσώπευση-, αντιμετωπίστηκε με 14 προσαγωγές, οι οποίες ύστερα από σχεδόν πέντε ώρες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Αρχικά συνελήφθησαν οι εννέα που θέλησαν να σηκώσουν πανό για την Ελένη Τοπαλούδη και στη συνέχεια άλλες πέντε που μοίραζαν τρικάκια.

Οι πρώτες εννέα μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Συντάγματος και οι άλλες πέντε στο Α.Τ. Ακροπόλεως. Και στις δεκατέσσερις επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ και σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα. Με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθησαν ελεύθερες για να οριστεί τακτική δικάσιμος.

Απειλούν με μήνυση τον Χρυσοχοΐδη

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην ΑΥΓΗ το μέλος του Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων Το Μοβ, Σ.Σ., οι αστυνομικοί ήθελαν να στοιβάξουν τις γυναίκες σε ένα βαν, παρά τα μέτρα που επικαλούνται για να τις δικάσουν. Οι ίδιες αρνήθηκαν και τελικά μεταφέρθηκαν ανά τρεις σε ένα βανάκι. Οι γυναίκες έμειναν πέντε ώρες στο Α.Τ., χωρίς να τις ενημερώνουν αν πρόκειται για προσαγωγή ή σύλληψη.

"Το πρόβλημα ήταν ότι ήμασταν εκεί. Ούτε τα χαρτιά μας, ούτε η δημόσια υγεία, ούτε ότι δεν ήταν σωστά τα SMS" είπε η Σ.Σ., καταγγέλλοντας τη δίωξη των γυναικών ως εκφοβιστική. «Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει» πρόσθεσε, καλώντας σε κινηματικό συναγερμό τις φεμινιστικές οργανώσεις, τους φορείς, τους πολίτες και τα κόμματα.

Ωστόσο η όλη διαδικασία ξεπερνάει τα όρια του τραγελαφικού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το μέλος του Μοβ Σίσσυ Βωβού, προσήχθησαν και ας ήταν αρχικά μόλις τέσσερις οι γυναίκες στο Σύνταγμα, η ίδια γιατί αρνήθηκε να επιδείξει τα στοιχεία της καθώς δεν έπραττε κάτι παράνομο. «Δεν είχα κανένα λόγο να ζητήσω άδεια για διαδήλωση, γιατί δεν κάναμε διαδήλωση, αλλά μια διαμαρτυρία» είπε στην ΑΥΓΗ, προσθέτοντας ότι προτίθεται να καταθέσει μήνυση για παραπλάνηση της κοινής γνώμης στον Μ. Χρυσοχοΐδη, διότι ο ίδιος είχε δηλώσει, σε συνέντευξή του, ότι οι συναθροίσεις επιτρέπονται, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει κωδικός για συνάθροιση. Το αίτημα των φεμινιστριών είναι να ακυρωθούν οι συλλήψεις και να διαγραφούν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, ενώ, όπως λένε, θα καταγγείλουν την κυβέρνηση σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, γιατί εμποδίζει τον αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Ακόμα μία ένδειξη υποκρισίας αποτελεί το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής», που είχε φωτογραφία από κινητοποιήσεις φεμινιστριών σε άλλες χώρες, όπως και η ιστοσελίδα της ΕΡΤ. Κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό στη χώρα μας.

Κατηγορίες - παρωδία με άνωθεν εντολές

Το κράτος μηδενικής ανοχής του Κυρ. Μητσοτάκη, αν θέλει να έχει την ελάχιστη συνέπεια, θα πρέπει τουλάχιστον να θεσπίσει τον αντίστοιχο κωδικό για τις διαδηλώσεις. Άραγε, όπως αναρωτήθηκε μέλος του Μοβ, αν έβαζαν κωδικό για μνημόσυνο για τις δολοφονημένες γυναίκες, θα ήταν αποδεκτό;

Η ΑΥΓΗ μίλησε με μία από τις δέκα δικηγορίνες που έσπευσαν να συνδράμουν νομικά τις γυναίκες: Δεν είναι πιθανό να οριστεί άμεσα δικάσιμος. Συντάχθηκαν εκθέσεις σύλληψης για τις έντεκα γυναίκες, όμως οι ίδιες αρνήθηκαν να υπογράψουν, διότι δεν αναγνωρίζουν τους λόγους που συνελήφθησαν. Επιπλέον δεν υπάρχουν στοιχεία που να θεμελιώνουν κατηγορία. Δεν υπήρξαν μαρτυρικές καταθέσεις και η δίωξή τους βασίζεται στην παραβίαση της ΚΥΑ με τα μέτρα περιορισμού λόγω πανδημίας.

Επιπρόσθετα, η κατηγορία ότι εξέθεσαν σε κίνδυνο μετάδοσης συνανθρώπους τους δεν ευσταθεί, διότι δεν υπήρχε κανένα πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα. Τέλος, δεν προσδιορίζεται ειδική βεβαίωση ούτε sms για τις διαμαρτυρίες, άρα δεν υπάρχει ούτε παραπλάνηση. Ωστόσο, αν κρίνει η εισαγγελέας, η διαδικασία θα προχωρήσει, αν και δεν προκύπτουν στοιχεία που να θεμελιώνουν κατηγορία.

Ερωτηματικά επίσης προκαλεί το γεγονός ότι για ελάχιστες γυναίκες, μόλις εννέα πάνω στην πλατεία Συντάγματος, υπήρξε απίστευτης έκτασης αστυνομική κινητοποίηση, συμπεριλαμβανομένων των ΜΑΤ, κάτι που αποδεικνύει ότι στόχος ήταν κυρίως ο εκφοβισμός ώστε να περάσει το μήνυμα σε όσους θα επιδιώξουν να διαμαρτύρονται.

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας μάλιστα που επικρατούσε ακόμα και στην αξιωματικό που προχώρησε στην προσαγωγή ήταν ότι κάλεσε ανώτερό της για να λάβει εντολές, κάτι που γινόταν και στη συνέχεια, καθώς αναβαθμιζόταν διαρκώς η διαδικασία με άνωθεν εντολές. Την ίδια ώρα, στη Βουλή παιζόταν το κυβερνητικό σποτάκι για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL