Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.0°C23.5°C
5 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C27.0°C
4 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C23.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.2°C22.9°C
3 BF 49%
Σχιστό – Φυλή / Επαναφέρει τους ιδιώτες ο Πατούλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχιστό – Φυλή / Επαναφέρει τους ιδιώτες ο Πατούλης

Πατούλης

Το μοντέλο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) επαναφέρει ο Γ. Πατούλης στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής για τις δύο νέες μονάδες που θα κατασκευαστούν στο Σχιστό και τη Φυλή. Την ίδια ώρα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η ανάθεση ύψους 26,5 εκατ. ευρώ για τις εργασίες στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής στη Φυλή μαζί με την εκσκαφή για τη νέα χωματερή. Κι όλα αυτά ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων, που συνιστά προϋπόθεση για την εκπόνηση του όποιου σχεδιασμού.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) πρόκειται να υποβάλει τον φάκελο της πρότασης για τις δύο νέες μονάδες στην αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης για την αξιολόγηση και υπαγωγή των έργων στις διατάξεις του νόμου περί ΣΔΙΤ. Πρόκειται λοιπόν για την ολοκλήρωση ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος, καθώς θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η περιοχή της Φυλής.

Και ο λόγος για τον οποίον η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ δεν περιμένει την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ προκειμένου ακολούθως να προχωρήσουν οι εγκρίσεις για τα έργα είναι η επίκληση της «οριακής κατάστασης των υποδομών». «Η επίσπευση των απαραίτητων διαγωνιστικών διαδικασιών αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη», αναφέρεται και στις δύο αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ. «Στην κατεύθυνση αυτή, είναι σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια για τη δημοπράτηση των έργων υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και την προώθηση ολοκληρωμένων λύσεων για την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων», αναφέρεται επίσης.

Προσωρινός ανάδοχος

Παράλληλα, η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ προχώρησε στην ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου για τη μελέτη, κατασκευή έργων για την Α’ φάση αποκατάστασης της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Δυτικής Αττικής και της μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων. Πρόκειται για την κοινοπραξία Ηλέκτρωρ – WATT A.E. με προσφερόμενη τιμή 26.547.587,85 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι προ ημερών είχε εγκριθεί από την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ η πρόταση της εν λόγω κοινοπραξίας για τη δημιουργία νέας λεκάνης, η οποία θα αναπτύσσεται στο βόρειο-δυτικό τμήμα του ΧΥΤΑ Φυλής και θα καταλαμβάνει οριζοντιογραφική έκταση 63.725 m2 και η πρισματική έκταση θα είναι 70.300 m2. Το τμήμα αυτό θα εκτείνεται πέραν της Α’ Φάσης και των κυττάρων Β3 – Β6 της Β’ Φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής. Έτσι, «η χωρητικότητα των νέων αποθέσεων σε απορρίμματα ανέρχεται σε 4.153.000 m3!», αναφέρεται στην τεχνική προσφορά.

«Όσον αφορά τα έργα της μεταβατικής διαχείρισης, χωροθετούνται σε διαμορφωμένο πλάτωμα συνολικής έκτασης 17.000 m2 περίπου νοτιοδυτικά του υφιστάμενου εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και ανάμεσα στα αποκατεστημένα κύτταρα της Β’ Φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής και των εγκαταστάσεων της ΒΕΑΛ», αναφέρεται στην ίδια τεχνική πρόταση. Παράλληλα, προβλέπονται συνοδά έργα για τη διαχείριση στραγγισμάτων, ομβρίων υδάτων και βιοαερίου.

Και άλλα 5,1 εκατ.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάιο είχαν δοθεί οι σχετικές εγκρίσεις για τη δημιουργία άλλης μιας χωματερής στη Φυλή από την ίδια κοινοπραξία Ηλέκτρωρ – WATT A.E. με κόστος που θα το πληρώσουν οι κάτοικοι της Αττικής, ύψους 5,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εκσκαφή σε έκταση 62,5 στρεμμάτων, η οποία είναι όμορη με τη Β’ φάση του ΧΥΤΑ Φυλής, χωρητικότητας 700.000 κυβικών μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL