Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Νέα δεδομένα στην έφεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Νέα δεδομένα στην έφεση

Νίκος Μιχαλολιάκος
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ανάμεσα στην τελευταία φορά που η εισαγγελέας της δίκης της Χρυσής Αυγής Αδ. Οικονόμου πρότεινε τη χορήγηση αναστολής (και) στον Χρήστο Παππά ως «μη ύποπτο φυγής» και τη διαρροή ότι ο υπαρχηγός του «πολιτικού τμήματος» της Χρυσής Αυγής έχει ήδη διαφύγει πέρασε μία σκάρτη μέρα. Σύμφωνα με διαρροές της αστυνομίας, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, η διαφυγή του Παππά ήταν σε γνώση της ΕΛ.ΑΣ. από την 7η Οκτωβρίου, ημέρα που ανακοινώθηκε η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή. Εάν αυτές οι διαρροές ευσταθούν, είναι μάλλον απίθανο να μην έχει ενημερωθεί σχετικά το δικαστήριο και δι’ αυτού και η εισαγγελέας - κάτι που προφανέστατα εγείρει άλλα ζητήματα και εξηγεί και την έκρηξη της προέδρου ενάντια στην πρόταση για αναστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είτε έτσι είτε αλλιώς όμως, η διαφυγή του Παππά αλλάζει τα δεδομένα αυτής της δίκης, τόσο εν όψει της έφεσης όσο και εν όψει ενδεχόμενων προσφυγών των ναζιστών στο δικαστικό συμβούλιο. Σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων 15 ημερών, από την καταδικαστική απόφαση και μετά, οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών έκαναν εμφανές ότι θα στηρίξουν την τακτική τους στο εξής στις θέσεις της εισαγγελέως, τόσο κατά την αγόρευσή της επί της απόφασης όσο και κατά τις προτάσεις της επί των ελαφρυντικών και των αναστολών. Πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι όμως μια τακτική που βασίζεται στο σκεπτικό μιας εισαγγελέως που πρότεινε τη χορήγηση αναστολής σε έναν καταδικασθέντα ως «μη ύποπτο φυγής» μία μέρα πριν διαφύγει και σε άλλον έναν ακόμα, ο οποίος είχε ήδη φροντίσει να φύγει στο εξωτερικό και είναι άγνωστο -και, στην πραγματικότητα, εξαιρετικά αμφίβολο- εάν σκοπεύει να γυρίσει;

Πέραν του ζητήματος του Παππά, του οποίου η διαφυγή δυσκολεύει συνολικά τις αξιώσεις των ναζί και ειδικά μια υπερασπιστική γραμμή βασισμένη στις θέσεις της εισαγγελέως, ένα άλλο ζήτημα προκύπτει από τη στάση του Ι. Λαγού. Ο ναζιστής «ευρωβουλευτής» έχει ήδη κάνει δήλωση ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο. Τη συνόδευσε με μια επόμενη δήλωση, σύμφωνα με την οποία «θα ήταν τιμή του να φυλακιστεί για τις ιδέες του», η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του. Όλες αυτές οι παλινωδίες -ανεξάρτητα από το τι θα πράξει στο τέλος- δεν παραπέμπουν σε καταδικασθέντα που δεν είναι ύποπτος φυγής: στην καλύτερη περίπτωση, το σκέπτεται. Όμως, ένα μεγάλο μέρος των ναζιστών που οδηγήθηκαν στη φυλακή χθες σιτίζεται από τον ευρωβουλευτικό μισθό του Λαγού. Ανάμεσά τους ο Γερμενής, η σύζυγος του Ηλιόπουλου κ.ά., ενώ τα τάγματα εφόδου της Νίκαιας και του Περάματος έτυχαν της στήριξής του, την ίδια ώρα που ο φύρερ Μιχαλολιάκος φρόντισε να τηρήσει αποστάσεις. Και γι' αυτούς λοιπόν γίνεται δυσκολότερο να ζητήσουν οποιαδήποτε μεταρρύθμιση της απόφασης με κριτήριο την καλή διαγωγή, όντας στη δούλεψη κάποιου που θεωρεί ότι η κρίση του δικαστηρίου πρέπει να περάσει πρώτα από τη δική του κρίση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL