Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.9°C27.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.3°C26.4°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C23.7°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
3 BF 34%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Ιστορική μέρα Δημοκρατίας και αντιφασισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Ιστορική μέρα Δημοκρατίας και αντιφασισμού

Μάγδα Φύσσα

Η 22α Οκτωβρίου καταγράφηκε ως μια ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό, μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, που επισφράγισε έναν πολύχρονο αγώνα. Η ημέρα που οι ναζί οδηγήθηκαν στη φυλακή αποτελεί δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, χιλιάδων αντιφασιστών που στάθηκαν στο πλευρό τους, δικαίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Στην «ΑΥΓΗ» μίλησαν για την ιστορική αυτή μέρα οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστος Βρεττάκος, Χρήστος Δάντης, Άννα Ελεφάντη, Μυρσίνη Ζορμπά.

Πάνος Σκουρλέτης

Πάνος Σκουρλέτης: Δεκάδες άνθρωποι αναμετρήθηκαν με την κτηνωδία και νίκησαν

Με τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή, η Δημοκρατία μας καταμετρά μια σημαντική νίκη. Είχαμε, βεβαίως, τη διαφωνία για το ανασταλτικό ή μη αποτέλεσμα της έφεσης των καταδικασθέντων Χρυσαυγιτών, ανάμεσα στην πρόεδρο και την εισαγγελέα, η οποία ανέδειξε τα δύο πρόσωπα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι ευτυχές ότι επικράτησε εκείνο που συναντήθηκε με το αίσθημα δικαιοσύνης της μεγάλης πλειοψηφίας του δημοκρατικού κόσμου.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει για μια ακόμη φορά όσους αγωνίστηκαν για να αποκαλύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Δεκάδες άνθρωποι αναμετρήθηκαν με την κτηνωδία και τη νίκησαν. Ωστόσο, ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν σταματά εδώ, οφείλει να είναι διαρκής.

* Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Νίκη, αλλά η μάχη ενάντια στον φασισμό συνεχίζεται

Η καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και της ηγετικής της ομάδας αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης με ιστορική σημασία για τη χώρα μας και την Ευρώπη συνολικά. Αποτελεί δικαίωση για τον Παύλο Φύσσα και την οικογένειά του και για όλα τα θύματα της νεοναζιστικής οργάνωσης, για το αντιφασιστικό κίνημα που αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, για τον δημοκρατικό λαό μας και την Ιστορία του.

Η μάχη όμως ενάντια στον φασισμό στις διάφορες εκφάνσεις του συνεχίζεται, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κοινωνικής κρίσης, με τη δύναμη της ιστορικής μνήμης, της δημοκρατικής συνείδησης και της προοδευτικής συλλογικής δράσης.

* Βουλευτής Β1 Βόρειας Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Νίκος Φίλης

Νίκος Φίλης: Θρίαμβος της δημοκρατίας και του αντιφασιστικού κινήματος

Ζούμε μια ανείπωτη χαρά. Επιτέλους, οι δολοφόνοι και οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής οδηγούνται στις φυλακές. Με μια ιστορική δικαστική απόφαση, που συνιστά, πέραν των άλλων, την κατάληξη μιας διαπάλης μέσα στον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Ως αντανάκλαση της ασυλίας και της ανοχής στη δράση της ναζιστικής συμμορίας από δυνάμεις της Δεξιάς και τον σκληρό πυρήνα του βαθέος κράτους, της αστυνομίας, ακόμη και της δικαστικής εξουσίας.

Έτσι πρέπει να δούμε την ανοιχτή διαμάχη της προέδρου του δικαστηρίου με την εισαγγελέα. Που έληξε με τη σαφή αποδοκιμασία και απονομιμοποίηση των απόψεων εκείνων που επιθυμούσαν να "πέσουν στα μαλακά" οι κατηγορούμενοι xρυσαυγίτες, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν το "μακρύ χέρι του συστήματος" αν κάποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η εικόνα των ναζί να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται σιδηροδέσμιοι στα κελιά τους στέλνει σε όλη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο το μήνυμα της νίκης της δημοκρατίας και του αντιφασιστικού κινήματος επί της πιο απάνθρωπης και απεχθούς ιδεολογίας που σκέφτηκε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Τώρα είναι η ώρα να στοχαστούμε τους νέους στόχους αυτού του πλατιού και ορμητικού αντιφασιστικού ποταμιού, που από πολλά ρυάκια πότισε το δέντρο της ελπίδας και της πίστης ότι ο φασισμός μπορεί και πάλι να νικηθεί.

Νομίζω ότι, μαζί με τη συνεχή και αναγκαία προσήλωση να μην αναζωπυρωθεί με οποιαδήποτε μορφή η νεοναζιστική απειλή, πρέπει να τεθούν επιτακτικά και επιθετικά οι νέοι στόχοι για την υπεράσπιση και τον εμπλουτισμό της δημοκρατίας.

Άμεσα το κίνημα "Δεν είναι αθώοι", που κατέλαβε τους δρόμους, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ενέπνευσε ξανά τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας, πρέπει να μετατραπεί σε κίνημα διαρκούς εκδημοκρατισμού και ξηλώματος των θεσμικών και πολιτικών αποτυπωμάτων που έχει αφήσει η άνοδος της Χ.Α. και η ακροδεξιά στροφή στο κοινωνικό σώμα και στην πολιτική ζωή.

Χρειάζεται, λοιπόν, η ιχνηλάτηση του ακροδεξιού και ναζιστικού βακίλου που έχει προσβάλει το κοινωνικό σώμα και η διαμόρφωση εκείνων των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών που θα επιτρέψουν την εξουδετέρωση και το ξερίζωμά του.

Χρειαζόμαστε έναν διαρκή, αδιάλλακτο αγώνα, για την απο-φασιστικοποίηση των κρατικών θεσμών, των κυβερνητικών πολιτικών και του βαθέος κράτους. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να μιλάμε για μια νέα μάχη για "αποχουντοποίηση", για να γίνει το τέλος της Χρυσής Αυγής τέλος της ακροδεξιάς στροφής, τέλος του διάχυτου χρυσαυγιτισμού. Στο πολιτικό σύστημα, στην αστυνομία, στη Δικαιοσύνη, στην Εκκλησία, στην εκπαίδευση, παντού, όπου πρέπει να επιβληθούν το κράτος δικαίου και η ισχύς της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Άμεσες αιχμές μιας τέτοιας δράσης είναι το μεταναστευτικό και η ακροδεξιά πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταπατώντας διεθνείς συνθήκες, εξευτελίζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο σε κολαστήρια τύπου Μόριας, αλλά και στη θάλασσα με τις απωθήσεις και στον  Έβρο με τις επαναπροωθήσεις, ακόμη και τις δολοφονίες που έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν διερευνηθεί.

Εκεί το αντιπροσφυγικό ρατσιστικό μένος, δηλαδή ο πυρήνας του χρυσαυγιτισμού, εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο και να καθοδηγεί την κυβερνητική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπαίνουμε στον Νοέμβριο και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία για τα προσφυγόπουλα που διαμένουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το ίδιο συμβαίνει με τη διάχυτη αστυνομική βία και καταστολή απέναντι στη νεολαία και το μαθητικό κίνημα. Με τον χουντονόμο για τις συγκεντρώσεις, με την επίθεση στο μεγαλειώδες αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 7ης Οκτωβρίου, με τις συλλήψεις και την κράτηση ανήλικων μαθητών.

* τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Χρήστος Βρεττάκος

Χρήστος Βρεττάκος: Κανένας εφησυχασμός, δεν τελειώσαμε με τον ναζισμό

Η σημερινή απόφαση για μη αναστολή των ποινών των φασιστών στην δίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί συνέχεια μιας ιστορικής απόφασης που πάρθηκε πριν από λίγες μέρες. Μπορεί να μην φέρνει τα θύματα πίσω στις οικογένειές τους, όμως αποτελεί για όλους εμάς, τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μια σημαντική νίκη, μιας και οδηγεί ένα μεγάλο μέρος από τους φονιάδες της Χρυσής Αυγής στη φυλακή.

Δεν χρειάζεται εφησυχασμός και δεν τελειώσαμε με τον ναζισμό. Χρειάζεται μια πιο σοβαρή προσπάθεια από όλους μας να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που τον γεννούν και τις πολιτικές που αποτελούν λίπασμα για να αναπτύσσονται τέτοιου είδους φασιστικά μορφώματα.

Το στοίχημα στην επόμενη φάση είναι να μην αφήσουμε τον ρατσισμό και το μίσος απέναντι στη διαφορετικότητα να φωλιάσει στις γειτονιές μας, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να μπορούν οι φασίστες να κάνουν τη βρόμικη δουλειά τους.

* δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας

Μυρσίνη Ζορμπά

Μυρσίνη Ζορμπά: Τιμή στους νεκρούς, σε όσους αντιστάθηκαν και υπέφεραν

Σήμερα ζούμε την καθαρή νίκη της Δημοκρατίας κατά του φασισμού. Δικαιούμαστε όλοι να πάρουμε βαθιά ανάσα και να χαρούμε ως πολίτες από τα βάθη τού είναι μας, τιμώντας τους νεκρούς, όσους αντιστάθηκαν και υπέφεραν, όσους έφεραν σε πέρας αυτό το τιτάνιο έργο. Αυτοί είναι οι ήρωές μας και αξίζουν την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά να κινδυνεύσει η Δημοκρατία.

* πρώην υπουργός Πολιτισμού

Χρήστος Δάντης

Χρήστος Δάντης: "Παύλο, νικήσαμε!"

Ο φασισμός και ο ναζισμός δεν είναι ιδεολογία ούτε φιλοσοφία. Είναι η ευρεσιτεχνία ενός παρανοϊκού, ώστε να σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους και άλλα τόσα εκατομμύρια αμόρφωτοι να του λένε μπράβο και ζήτω. Χαίρομαι πάρα πολύ για την καταδίκη, χαίρομαι πάρα πολύ που εφαρμόζεται και εύχομαι να μην δούμε άλλο τέτοιου τύπου μόρφωμα στο μέλλον. "Παύλο, νικήσαμε"!

* τραγουδιστής

Άννα Ελεφάντη: Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν σταματάει εδώ

Είναι μια νίκη της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, αλλά και του αντιφασιστικού κινήματος, που αδιάκοπα βρισκόταν σε επαγρύπνηση απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα. Είναι μια δικαίωση για τη Μάγδα Φύσσα, που κατόρθωσε να μετουσιώσει το προσωπικό της δράμα σε πολιτική πράξη και να γίνει τελικά το σύμβολο ενός αγώνα που ναι μεν δικαιώθηκε από την απόφαση του Εφετείου, αλλά δεν σταματάει εδώ, δεν σταματάει σήμερα. Τέτοιες πολιτικές πράξεις απέναντι σε κάθε είδους φασισμό ας προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε στον μεγάλο καμβά της Ιστορίας, αλλά και στη μικρή καθημερινότητά μας.

* ηθοποιός

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL