Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.2°C21.8°C
1 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.0°C18.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.8°C20.2°C
2 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 100%
Σχολεία / Η παλίρροια των καταλήψεων δυναμώνει τις φωνές των μαθητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Η παλίρροια των καταλήψεων δυναμώνει τις φωνές των μαθητών

Το κύμα των καταλήψεων σε όλη τη χώρα δυναμώνει και γίνεται εντονότερο. Οι μαθητές αγωνιούν για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία. Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, προσωπικό καθαριότητας και με τάξεις - «κλουβιά», στις οποίες στοιβάζονται οι μαθητές. Και, πέρα από την προσπάθεια ορισμένων που παρουσιάζουν τους μαθητές ως αρνητές της μάσκας, η αλήθεια τους διαψεύδει. Οι μαθητές ζητούν να κάνουν μάθημα με ανθρώπινες συνθήκες, σε τμήματα των 15 παιδιών, με επαρκή μέτρα προστασίας.

«Θέλουμε 15μελή τμήματα»

«Τα αιτήματά μας είναι σοβαρά και πρέπει να ληφθούν άμεσα υπόψη από τους ειδικούς, την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Θέλουμε τμήματα των 15 ατόμων, διότι αυτή τη στιγμή στις τάξεις κάνουμε μάθημα 25 άτομα» λέει ο Φώτης Κ., μαθητής στο 3ο Λύκειο Βύρωνα, που βρίσκεται υπό κατάληψη. «Επίσης, καθημερινά συνωστιζόμαστε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να έρθουμε στο σχολείο. Θέλουμε να βρεθεί τρόπος για τη δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών». Αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας που έλαβε το υπουργείο Παιδείας, τονίζει πως «μία μάσκα προφανώς δεν μας αρκεί. Θέλουμε τουλάχιστον τρεις μάσκες προκειμένου να αλλάζουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν γίνεται σε ένα επτάωρο μαθημάτων να είμαστε με μία μάσκα».

«Το μοναδικό μέτρο της κυβέρνησης είναι να δώσει μία μάσκα κι αυτή σε λάθος διαστάσεις. Μία μάσκα δεν μας προστατεύει για τόσες ώρες που βρισκόμαστε στο σχολείο. Και βέβαια, δεν είναι αρκετή όταν δεν υπάρχει καμία απόσταση μεταξύ μας όταν κάνουμε μάθημα» επισημαίνει από την πλευρά της μία εκ των μαθητριών του σχολείου, η Σοφία Μ. «Δεν κάνουμε καταλήψεις για να δειχθούμε. Κάνουμε καταλήψεις γιατί ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα και τα αιτήματά μας είναι σαφή. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να βρει αίθουσες.  Όσο αυξάνονται τα κρούσματα στις περιοχές μας, εμείς δεν μπορούμε να σωπάσουμε. Κινδυνεύει η υγεία η δική μας και η υγεία των γονιών μας».

Ελλείψεις σε προσωπικό

«Κάνουμε μάθημα σε αίθουσες κλουβιά, με 25 και 30 μαθητές ανά τάξη» λέει η Μαριάννα Σ. από το 4o Γυμνάσιο Χαϊδαρίου. «Την ίδια ώρα, έχουμε ελλείψεις σε καθηγητές, ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας και ελλείψεις σε μάσκες».  Όπως εξηγεί η ίδια, τις τελευταίες ημέρες γίνεται μια προσπάθεια να πέσει «λάσπη» στα δίκαια αιτήματα των μαθητών και μια επιχείρηση να παρουσιαστούν όλοι ως «αρνητές της μάσκας».  Όμως η πραγματικότητα διαφέρει. «Μπορεί να υπήρχαν μεμονωμένα περιστατικά μαθητών, υποκινούμενων από γονείς, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στη χρήση μάσκας. Αλλά οι καταλήψεις οι δικές μας έχουν τελείως διαφορετική κατεύθυνση και άλλα αιτήματα».  Όπως λέει η Μαριάννα, ακόμα ένα πρόβλημα που πρέπει να προβλεφθεί έχει να κάνει με την εύρεση κατάλληλων χώρων διδασκαλίας στα σχολεία με κτηριακά προβλήματα. «Σε πολλά σχολεία υπάρχουν αίθουσες που δεν αερίζονται επαρκώς ή αίθουσες ημιυπόγειες, που είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία των μαθητών».

Οι καταλήψεις ως μέσο πίεσης

«Πρέπει να αραιώσουν τα τμήματα άμεσα. Δεν μπορούμε να κάνουμε μάθημα σ’ αυτή την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή είμαστε 27 άτομα μέσα σε μια μικρή αίθουσα» λέει ο Γιώργος Α., μαθητής στο 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου. «Οι τάξεις μας είναι υγειονομικές βόμβες. Οι καταλήψεις γίνονται για να ακουστεί η φωνή μας δυνατά. Πρέπει να βρεθούν νέοι χώροι και να σπάσουν τα τμήματα». Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει, «οι μαθητές μπορούμε να πιέσουμε μέσω των καταλήψεων για τα αιτήματά μας. Θέλουμε να δοθούν περισσότερες μάσκες για όλους ανεξαιρέτως και απαιτούμε την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων». Κι αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως «δεν το κάνουμε αυτό για να χάσουμε μάθημα, ούτε για να μην φοράμε μάσκα. Το κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL