Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Κορωνοϊός / Οι «άριστοι» κλείνουν σχολεία το ένα μετά το άλλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οι «άριστοι» κλείνουν σχολεία το ένα μετά το άλλο

Σχολείο κορωνοϊός
Στιγμιότυπο από σχολική αίθουσα στα χρόνια της πανδημίας (EUROKINSSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Πριν καν ολοκληρωθεί η πρώτη εβδομάδα μαθημάτων, τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο μετά τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού και την κυβερνητική ανικανότητα.

Είχε άλλωστε προηγηθεί η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε να λειτουργήσουν τμήματα έως 15 μαθητές, ενώ δεν είχε ανταποκριθεί στο αίτημα των εκπαιδευτικών για μαζικά τεστ πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Έτσι, σήμερα θα μείνουν κλειστά τουλάχιστον έξι σχολεία. Συγκεκριμένα, «λουκέτο» βάζουν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών, στο Ηράκλειο της Κρήτης, το 2ο Λύκειο Καισαριανής και το τμήμα Β5 του 2ου Γυμνασίου Πύργου Ηλείας. Επίσης, μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά το Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου, το Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρείας.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν καταγγελίες για λάθος χειρισμούς. Ένα από τα σχολεία που κλείνουν για δέκα ημέρες λόγω κρούσματος κορωνοϊού είναι το 2ο Λύκειο Καισαριανής. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν καθηγητή και τη διευθύντρια.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις εκπαιδευτικών και του δημάρχου Καισαριανής, το πρώτο κρούσμα ήταν γνωστό από την περασμένη Παρασκευή, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο δήμος ζήτησε το κλείσιμο του σχολείου, το οποίο όμως εντέλει λειτούργησε μέχρι να αποφασιστεί σήμερα το λουκέτο.

Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, αρχικά και πριν από τον αγιασμό, υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα σε καθηγητή, ενώ τη Δευτέρα συνέβη το ίδιο και στη διευθύντρια. Ο δήμος επικοινώνησε με όλους τους αρμόδιους φορείς (ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία, Υπ. Παιδείας, κ.λπ.) και μετά δύο ημέρες, διάστημα στο οποίο έγιναν ιχνηλατήσεις με τα κριτήρια του ΕΟΔΥ, πάρθηκε η απόφαση για κλείσιμο του σχολείου, προληπτικά για να μην εξαπλωθεί η πανδημία.

«Η ιχνηλάτηση του ιού και του περιβάλλοντος είναι αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ. Μας ξεκαθάρισαν και το υπουργείο και ο ΕΟΔΥ ότι δεν είμαστε αρμόδιοι να κλείσουμε ή να μην κλείσουμε το σχολείο. Δεν έχω συνολική εικόνα για το πώς αντιδρά ο ΕΟΔΥ σε περιπτώσεις κρουσμάτων σε σχολεία, ωστόσο παραθέτω τα γεγονότα και ας βγάλουν οι πολίτες και τα ΜΜΕ τα συμπεράσματα τους για το τι συνέβη και πώς αντέδρασαν οι υγειονομικές Αρχές», ανέφερε ακόμη ο δήμαρχος Καισαριανής, ο οποίος εν συνεχεία υποστήριξε πως «η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και πολλοί γονείς επικοινωνούν με τον δήμο και όχι μόνο για να ενημερωθούν για το συμβάν» συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας στο enikos.gr.

Ο Χρ. Βοσκόπουλος ζητά επίσης να κλείσει και το 1ο Λύκειο Καισαριανής που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σχολείο, όπου μπήκε το «λουκέτο», για να γίνουν ιχνηλατήσεις και απολυμάνσεις.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την ΟΛΜΕ

Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα ανεπαρκή υγειονομικά μέτρα κατά το άνοιγμα των σχολείων σήμερα στις 18.30 στα Προπύλαια. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Να μειωθούν ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.

Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών.

Να προχωρήσεις η Β’ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών άμεσα για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών.

Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες

Να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός κατάλληλων μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

Να διενεργούνται δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Να προχωρήσεις έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές

Και τέλος να καταργηθεί κάθε νομοθετική διάταξη που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL