Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.2°C16.8°C
3 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.6°C18.3°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.8°C17.7°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
0 BF 82%
Γιάννης Δέδες, βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ: / Γιάννης Δέδες: Ο πολίτης στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού μοντέλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Δέδες, βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ: / Γιάννης Δέδες: Ο πολίτης στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού μοντέλου

“Αυτή η κυβέρνηση ενεργοποιεί τον πολίτη και φέρνει προς υλοποίηση την παραγωγική ανασυγκρότηση που δεν υπήρξε ποτέ” τονίζει στην “Αυγή” ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δέδες λίγες ώρες μετά το τέλος του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου της Αν. Αττικής. Ο Γ. Δέδες υπογραμμίζει ότι “η νέα περιφερειακή αρχή πέτυχε συνεργατικό κλίμα με τους δήμους της περιοχής απελευθερώνοντας σημαντικά έργα, κάνοντας χρήση αναξιοποίητων πόρων”.

Ο Γ. Δέδες μας απαριθμεί τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον χώρο της Αν. Αττικής, μεταξύ των οποίων η δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας ανά δήμο, η επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το Λαύριο και τη Ραφήνα, η δημιουργία Κέντρων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων, η λειτουργία κέντρων ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών, αλλά και η αξιοποίηση του κτήματος στο Τατόι ως “τον αντίποδα της ανάπτυξης του Ελληνικού”.

Ο Γ. Δέδες προειδοποιεί ότι “με την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα πρέπει να αποτραπούν νέες επεκτάσεις σχεδίων πόλεως” ώστε να διαφυλαχθούν οι φυσικοί θησαυροί της Πάρνηθας, του Πεντελικού και του Υμηττού. Σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ., ο Γ. Δέδες παρατηρεί ότι “το στοίχημα της εφαρμογής ενός άλλου παραγωγικού υποδείγματος δεν χωρά μικροπολιτικές αντιπαλότητες ούτε τη μικροψυχία του παλαιοκομματικού συστήματος που έχει ξοφλήσει στη λαϊκή συνείδηση”.

* Ποιες είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Αν. Αττικής, όπως αυτές αποτυπώνονται στους στόχους του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου;

Η Αττική συνιστά τον μεγαλύτερο αστικό ιστό της Ελλάδας, με σημαντική επιβάρυνση τόσο στον πληθυσμό όσο και στο περιβάλλον. Η νέα περιφερειακή αρχή πέτυχε συνεργατικό κλίμα με τους δήμους της περιοχής απελευθερώνοντας σημαντικά έργα, κάνοντας χρήση αναξιοποίητων πόρων.

Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία της χώρας, ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, βρίσκει την Αττική σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο. Για την ανάπτυξη και την ευημερία, αλλά και την υποχρέωση της Πολιτείας να υλοποιήσει το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα. Σήμερα αυτή η κυβέρνηση ενεργοποιεί τον πολίτη και φέρνει προς υλοποίηση την παραγωγική ανασυγκρότηση, που δεν υπήρξε ποτέ.

* Ποιες είναι οι βασικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον χώρο της Αν. Αττικής; Ποιες άλλες προτεραιότητες πρέπει να τεθούν κατά τη γνώμη σας;

Στον τομέα της Υγείας είναι σε εξέλιξη η δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας ανά δήμο. Στον τομέα των υποδομών - δικτύων και της ναυτιλίας δρομολογείται η επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το Λαύριο και τη Ραφήνα, καθώς και η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών στις περιοχές αυτές. Στον τομέα του περιβάλλοντος παίρνει σάρκα και οστά, η ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Επιπλέον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθεί την αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων εντός οικιστικών περιοχών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Οι προσπάθειες όλων μας συγκλίνουν γύρω από το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση. Θέτοντας τις βάσεις για την προστασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με τη δημιουργία των Κέντρων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων (ΚΕΛ). Αξιοποιώντας το κτήμα στο Τατόι ως τον αντίποδα της ανάπτυξης του Ελληνικού στο πλαίσιο του Μητροπολιτικού Κέντρου της Αθήνας. Αναδεικνύοντας το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών και του Θορικού, το ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, αλλά και το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Τέλος, εστιάζοντας στην προώθηση των προϊόντων προστατευόμενης προέλευσης της περιοχής, όπως η ρετσίνα Μεσογείων, το σύκο (ποικιλία Μαρκοπούλου), η ανθοπαραγωγή, αλλά και τα προϊόντα της αιγοπροβατοτροφίας.

* Η Αν. Αττική είναι ένας χώρος έντονης οικιστικής ανάπτυξης. Ποια προβλήματα δημιουργούνται σε περιβάλλον και χωροταξία; Τι πρέπει να προσεχθεί;

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε 30% - 35% αύξηση της μετεγκατάστασης από το κέντρο της πρωτεύουσας. Ωστόσο τονίζεται ότι στην Ανατολική Αττική δεν υφίσταται η κατάτμηση γης που έγινε στη Δυτική Αττική, άρα και η υποτίμησή της. Αυτό το φαινόμενο στην Ανατολική Αττική, δεν επεκτάθηκε. Επειδή το πρόβλημα αυτό υφίσταται σε μικρότερο βαθμό στην περιοχή, μπορεί να ανασχεθεί με επικαιροποίηση του Χωρικού Σχεδιασμού και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που θα περιλαμβάνει τους οικιστικούς σχηματισμούς - πυκνώσεις από το 1920 και εντεύθεν.

Στην εν λόγω περιοχή βρίσκεται ο μεγαλύτερος δασικός όγκος της Αττικής. Πάρνηθα, Πεντελικό και Υμηττός είναι θησαυροί που όμοιοί τους δεν υπάρχουν σε άλλη μητρόπολη. Συνεπώς είναι αναγκαίο να διαφυλαχθούν αφήνοντας τη φύση να δρα επουλωτικά. Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα πρέπει να αποτραπούν νέες επεκτάσεις σχεδίων πόλεως, αφού υπάρξει καθορισμός των οικιστικών πυκνώσεων για να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης. Έτσι αφενός προστατεύονται οι δασικές εκτάσεις, ο χορτολιβαδικός και ο αγροτικός χώρος και αφετέρου λήγει η ομηρία των οικιστών.

* Δεδομένης της αύξησης του πληθυσμού της Αν. Αττικής, υπάρχει επάρκεια δομών που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη; Τι πρέπει να μπει «ψηλά στην ατζέντα»;

Είναι ένα καίριο ζήτημα που οφείλει να εξεταστεί από μια συνολικότερη οπτική και όχι με στενά χωροταξικά κριτήρια. Αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και τον περιορισμό των συναλλαγών μεταξύ πολιτών και υπηρεσιών. Στην Ανατολική Αττική υφίστανται παρεμβάσεις, όπως:

- Στην υγειονομική κάλυψη των κατοίκων - επισκεπτών. Η στελέχωση των κέντρων υγείας αστικού τύπου αντιμετωπίστηκε σχεδόν πλήρως. Ιδιαίτερη πρόταση κατατίθεται για την αδρανοποιημένη δομή στον Δήμο Κρωπίας που μπορεί να εξυπηρετήσει κρατική μονάδα αποθεραπείας - αποκατάστασης.

- Στην ασφάλεια των πολιτών. Η ΕΛ.ΑΣ. κατέστρωσε λειτουργικό πλάνο αποτροπής της παραβατικότητας μέσω της συρρίκνωσης των διάσπαρτων αστυνομικών τμημάτων προς όφελος του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών και της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

- Στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Η δημιουργία και λειτουργία των κέντρων ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία που εστιάζει στην αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας μέσω της ίδρυσης του ελληνικού διαστημικού οργανισμού παρουσιάζει αξιοσημείωτα οφέλη, κυρίως για τον κλάδο της γεωργίας, της εθνικής ασφάλειας και της ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και της έγκαιρης προειδοποίησης φυσικών καταστροφών και είναι σημαντικό να ενταθεί.

* Ενώ η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία της εξόδου από τα Μνημόνια, η αντιπολίτευση συνεχίζει την πόλωση. Πώς σχολιάζετε τη στάση της;

Η αξιωματική αντιπολίτευση του Κ. Μητσοτάκη αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος και τον ρόλο της θεσμικής της ευθύνης απέναντι στη χώρα. Στον ίδιο δρόμο, της ουσιαστικής απαξίωσης του εθνικού χρέους που έχουν οι πολιτικές δυνάμεις απέναντι στον ελληνικό λαό, παρασύρεται και η ΔΗ.ΣΥ. της Φ. Γεννηματά. Το όραμα ανασυγκρότησης της Ελλάδας, που εκπέμπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., συνιστά τον τόπο συνεύρεσης όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για το κοινό καλό. Η πολιτική πόλωση και η συστηματική αντιδικία με την ελληνική κυβέρνηση δεν ωφελεί, αλλά υπονομεύει κάθε πρωτοβουλία διαλόγου και συνεργασίας.

Το στοίχημα της εφαρμογής ενός άλλου παραγωγικού υποδείγματος, δεν χωράει μικροπολιτικές αντιπαλότητες ούτε τη μικροψυχία του παλαιοκομματικού συστήματος που έχει ξοφλήσει στη λαϊκή συνείδηση. Η δέσμευση όλων απέναντι στο σύνταγμα των Ελλήνων υπηρετείται με ομόνοια και ομοψυχία. Οι καιροί ου μενετοί!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL