Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
8.8°C14.5°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
0 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.6°C15.0°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.7°C16.5°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
6 °C
5.5°C5.9°C
0 BF 100%
Κείμενο - συμβολή για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κείμενο - συμβολή για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

συριζα

Η πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κοινωνικοπολιτικό γεγονός για την κοινωνική πλειονότητα που διεκδικεί απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι αναγκαία η συμβολή όλων προκειμένου να κατατεθούν σκέψεις και επεξεργασίες που θα ενισχύσουν αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Μ’ αυτή τη έννοια το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. δεν μπορεί και δεν πρέπει απλώς να διεξαχθεί ως μια απλή καταστατική υποχρέωση διεκπεραίωσης. Είναι πολιτική και κοινωνική ανάγκη να ιδωθεί ως αναγκαία και ικανή συνθήκη που μέσα από διεργασίες αναστοχασμού και συνθέσεων να οδηγήσει σε προοδευτική διακυβέρνηση που θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τον λαό και τη χώρα.

Το συνέδριο πρέπει να έχει ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά και οργανωτικά περιεχόμενα.

α. Ιδεολογικά

Ο προοδευτικός χώρος γενικότερα, η Αριστερά, επικαλείται τις πολύπλευρες κρίσεις που παράγουν ο καπιταλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός. Είναι ανάγκη όμως να συνομολογηθεί ότι «η καθ’ ημάς» Αριστερά στην Ευρώπη και στον κόσμο δεν προχώρησε σε επαρκείς επεξεργασίες για την εναλλακτική πρόταση (alternative) που θα μπορούσε να συνεγείρει τον λαό, τις παραγωγικές δυνάμεις, τους νέους.

Ζούμε σε συνθήκες που η επιστήμη και η τεχνολογία τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες που οι θεωρητικές επεξεργασίες του παρελθόντος αδυνατούν να προσεγγίσουν. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο είναι τώρα η ώρα για μια νέα μεγάλη Αριστερά, που τεκμηριωμένα θα εκφράσει την κοινωνική πλειονότητα. Το νέο περιβάλλον δημιουργεί νέα δεδομένα κι αυτό επιφέρει αποπροσανατολισμό και αμηχανία στην προσέγγιση με τις παραδοσιακές θεωρητικές επεξεργασίες.

Στη σύγχρονη κοινωνική διαστρωμάτωση ο ρόλος του προλεταριάτου φαίνεται να περιορίζεται, την ίδια στιγμή όμως μια νέα τάξη είναι υπό διαμόρφωση. Είναι το πρεκαριάτο, ή αλλιώς ο χώρος της επισφάλειας. Εκατομμύρια κυρίως νέοι άνθρωποι στην Ευρώπη με υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση περιθωριοποιούνται. Η κλασική προσέγγιση περί της ανάγκης ελέγχου των μέσων παραγωγής έχει υποβαθμιστεί. Οι αλγόριθμοι και τα κάθε λογής προγράμματα στη σύγχρονη εποχή πλέον είναι ισχυρότερα μέσα παραγωγής από ένα εργοστάσιο παλιού τύπου.

Στο παρελθόν οι πολλές διασπάσεις της Αριστεράς συνέβαιναν με καλές προθέσεις, για να δοθούν σωστές λύσεις στα υπαρκτά τότε προβλήματα. Τώρα όμως καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε μια νέα κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα που έχει επιφέρει ανατροπές στον τρόπο παραγωγής και κοινωνικής οργάνωσης. Είναι ανάγκη να επανέλθει η πολιτική σε πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των κοινωνικών εξελίξεων απέναντι στην κυριαρχία της αγοράς. Τα προηγούμενα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίσουν τις τεράστιες δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος.

Πιστεύουμε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται σε προνομιακή θέση.  Έχουν ρόλο καταλύτη στη διαμόρφωση της νέας μεγάλης ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ρόλο καταλύτη γιατί δεν έχουν εγκλωβιστεί στη λογική του κεντρικού σχεδιασμού και των πλάνων της 3ης Διεθνούς αλλά και δεν έχουν ενσωματωθεί στη συστημικά διαχειριστική αντίληψη της 2ης Διεθνούς.

Κατά συνέπεια, ο χαρακτήρας του συνεδρίου δεν μπορεί να προσδιοριστεί από εσωκομματικές διευθετήσεις, αλλά από τις ανάγκες της κοινωνικής πλειονότητας που διεκδικεί ένα άλλο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο

β. Πολιτικά

Στη χώρα μας ιστορικά υπάρχει κοινωνική προοδευτική πλειοψηφία. Το διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. δεν είναι άλλο από την ανάγκη να μετεξελίξει την κοινωνική σε πολιτική πλειοψηφία! Απέναντι στις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις δεν είναι μόνο η κυβέρνηση. Είναι κατά κύριο λόγο τα συστημικά κέντρα, οι λίγες μεγάλες οικογένειες με τα ερείσματά τους στους θύλακες του κράτους και των θεσμών και η επιρροή που ασκούν στις δυνάμεις της εργασίας που είναι εξαρτημένες από αυτές.

Στόχος τους είναι η απορρόφηση της δυσαρέσκειας που παράγουν οι πολιτικές της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλίζουν αποφασιστικές προσβάσεις στην ανακατανομή μεριδίων αγοράς. Δεν διστάζουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και πολιτικού χαρακτήρα σε πρόσωπα προκειμένου να αποκόψουν τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. από το να καταστεί χώρος υποδοχής των δυσαρεστημένων. Μοναδική απάντηση πρέπει να είναι η υπερπροσπάθεια για τον μετασχηματισμό της κοινωνικής σε προοδευτική πολιτική πλειοψηφία. Μια πλειοψηφία που στο πλαίσιο της αυτονομίας και του πλουραλισμού του κάθε χώρου που θα συμμετέχει θα οδηγεί σε προγραμματική συμφωνία για προοδευτική διακυβέρνηση.

γ. Προγραμματικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. έχει καταθέσει ήδη σε διαβούλευση την προγραμματική πρόταση. Είναι όμως ένα κείμενο 120 σελίδων απαραίτητο ντοκουμέντο, που στον βασικό του κορμό εξειδικεύει και τους πόρους και τα μέσα εφαρμογής. Πέρα από τον ριζοσπαστικό και αριστερό χαρακτήρα της πρότασης πρέπει να συμπεριλάβει και να αναδείξει, κοινωνικά και παραγωγικά, το εναλλακτικό στοιχείο. Οι πολίτες πρέπει να δουν τον εαυτό τους στις συγκεκριμένες επεξεργασίες. Υπάρχουν τάξεις και κοινωνικά στρώματα που αντικειμενικά έχουν πολλούς λόγους να διεκδικήσουν την εφαρμογή της προγραμματικής πρότασης. Αναφερόμαστε σε μεγάλα κοινωνικά σύνολα.

* Είναι ο χώρος των ΜμΕ που αριθμεί πάνω από 600.000 και έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδα.

* Είναι η επισφαλής εργασία, το πρεκαριάτο, που ξεπερνά τις 700.000.

* Είναι ο εγκαταλελειμμένος χώρος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής που κυμαίνεται σε αντίστοιχους αριθμούς.

* Σε αυτούς πρέπει να προσθέσει κανείς και τη μεγάλη δεξαμενή των απογοητευμένων που εκφράζονται με την αποχή.

Αν αθροιστούν όλες αυτές οι δυνάμεις, υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια που έχουν λόγους να διεκδικήσουν την αλλαγή. Γι’ αυτές τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις πρέπει να ασκηθεί στοχευμένη και εξειδικευμένη πολιτική!

Όλες αυτές οι ομάδες πρέπει να προσεγγιστούν ως target groups. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο θα ήταν χρήσιμο στην πορεία για το συνέδριο, με κλιμάκια εξωστρεφών εκδηλώσεων ανά δήμο σε κάθε νομό, να κορυφωθεί η διοργάνωση 13 περιφερειακών συνεδρίων με θέμα την ανάδειξη των προγραμματικών θέσεων που αφορούν και την άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων.

δ. Οργανωτικά

Το προηγούμενο συνέδριο αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα την ανάγκη διεξαγωγής καταστατικού συνεδρίου. Η περίοδος της διακυβέρνησης και οι γενικότερες εξελίξεις δεν το επέτρεψαν. Είναι προτεραιότητα να αντιμετωπιστεί τώρα. Είναι τώρα η ώρα να ανοίξει ο διάλογος για το «νέο μοντέλο του κόμματος».  Όπως γνωρίζουμε, δεν είναι τα επιμέρους άρθρα που προσδιορίζουν το μοντέλο του κόμματος. Από τη συνολική αντίληψη για το μοντέλο του κόμματος απορρέουν τα άρθρα. Το κόμμα νέου τύπου, όπως διαμορφώθηκε πριν από έναν αιώνα, υπηρέτησε αποτελεσματικά τη συγκρότηση της Αριστεράς και γενικότερα τον προοδευτικό χώρο. Τότε ο κόσμος βρισκόταν σε συνθήκες έντασης εργασίας.  Έχουμε όμως ήδη περάσει σε συνθήκες έντασης γνώσης και κεφαλαίου. Η διανόηση της παγκόσμιας Αριστεράς που ασχολείται ήδη με το θέμα του μοντέλου έχει καταλήξει σε συμπεράσματα. Το υφιστάμενο μοντέλο δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί. Δεν υπάρχει όμως ταύτιση για το νέο μοντέλο. Στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών επιβάλλεται να ανοίξει αυτός ο διάλογος για να έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. τη δίκη του συμβολή.

Γεγονός πάντως είναι ότι οι πολίτες στο παρελθόν εντάσσονταν στα κόμματα για να έχουν πληροφόρηση και άποψη. Στις σημερινές όμως συνθήκες η πληροφόρηση κυριαρχεί στο Διαδίκτυο. Ζητούμενο γίνεται το κίνητρο συμμετοχής να αφορά την ενδυνάμωση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στα συλλογικά όργανα και η διασύνδεση με αλληλοτροφοδότηση της κοινωνικής πλειοψηφίας στην οποία απευθύνεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης!

* Οι Αντώνης Κοτσακάς, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης και Χάρης Τσιόκας είναι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL