Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.9°C28.4°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.3°C25.5°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.6°C21.6°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.6°C28.3°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.4°C23.4°C
1 BF 67%
Οι ψηφοφόροι στρέφονται κατά της οικονομικής πολιτικής Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ψηφοφόροι στρέφονται κατά της οικονομικής πολιτικής Τραμπ

Τραμπ

Η διαχείριση της αμερικανικής οικονομίας από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ωφελεί πλέον την υποψηφιότητά του, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Έρευνα των "Financial Times" διαπιστώνει πως οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν πως η πολιτική του Προέδρου περισσότερο βλάπτει παρά επιτυγχάνει την ανάκαμψη.

Η τελευταία μηνιαία έρευνα ανάμεσα σε πιθανούς ψηφοφόρους για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου δείχνει ότι το 46% των Αμερικανών πιστεύουν πως η πολιτική του Τραμπ κάνει ζημιά στην οικονομία, έναντι 44% που κρίνουν ότι η πολιτική του βοηθά.

Προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό

Ήταν η πρώτη φορά μέσα στη χρονιά που μια μεγάλη μερίδα ερωτηθέντων απαντά ότι η οικονομική πολιτική του Προέδρου προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό και αποκαλύπτει μια σημαντική μετατόπιση από την αρχή της πανδημίας. Τον Μάρτιο, προτού ο κορωνοϊός προκαλέσει την επιβολή καραντίνας σε εθνικό επίπεδο, οι Αμερικανοί που πίστευαν πως η πολιτική του Ντ. Τραμπ βοηθά την αμερικανική οικονομία είχαν προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων.

Επιπροσθέτως, μόλις το 32% των Αμερικανών πιστεύουν σήμερα ότι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση απ' ό,τι πριν ο Τραμπ αναλάβει την αμερικανική προεδρία, πριν από τέσσερα χρόνια - ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις "F.T." - Peterson πριν από 12 μήνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας "F.T." - Peterson προστίθενται σε μια ολοένα και πιο ζοφερή εικόνα για τον Ντ. Τραμπ, ο οποίος ακολουθεί τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν με διαφορά 9,1%, με βάση την ανάλυση πρόσφατων δημοσκοπήσεων της Real Clear Politics από τους "Financial Times".

O Ντόναλντ Τραμπ εξάρτησε την επανεκλογή του από την κατάσταση της οικονομίας, όμως οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας άρχισαν και πάλι να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, συνοδεύοντας έτσι τη δραματική αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού στις μεσοδυτικές Πολιτείες. Με τις μολύνσεις να φτάνουν σε μια τρίτη κορύφωση στις ΗΠΑ, η έρευνα "F.T." - Peterson έδειξε αυξανόμενη απαισιοδοξία για τις προοπτικές μεσοπρόθεσμης ανάκαμψης.

Μόλις το 31% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν πως η αμερικανική οικονομία θα “ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού” μέσα στον χρόνο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τότε που το ερώτημα συμπεριελήφθη στην έρευνα τον Απρίλιο. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες στο επίπεδο του 69% εκτιμούν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί έναν χρόνο ή και περισσότερο.

Το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Οι ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την απαισιοδοξία των ψηφοφόρων. Στην ερώτηση για το ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική οικονομία, το 26% επέλεξαν το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κάτι που σηματοδοτεί δραματική αύξηση σε σχέση με τα ποσοστά του προηγούμενου μήνα. Η υπ' αριθμόν ένα ανησυχία είναι “μια πιθανή επιβράδυνση στη διεθνή οικονομία”, με το 28% να την επικαλούνται ως μεγαλύτερη απειλή.

Μόλις το 20% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η πανδημία θα είναι πιο ήπια στην κοινότητά τους τον επόμενο μήνα, μακράν το χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη της πανδημίας. Και το 65% πιστεύουν ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να παραμείνουν για τουλάχιστον τρεις μήνες, αντίστοιχα το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο.

Παρότι ο Ντ. Τραμπ έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από τον Τζ. Μπάιντεν, η έρευνα "F.T." - Peterson πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφίζουν πρόωρα. Τουλάχιστον 29 εκατομμύρια έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα με επιστολική ψήφο, σύμφωνα με έρευνα του US Elections Project. Ποσοστό 61% ανάμεσα στους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν πρόωρα ή με επιστολή πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η έρευνα "F.T." - Peterson, που άρχισε πριν από έναν χρόνο, προσπαθεί να διαπιστώσει αν οι πιθανοί ψηφοφόροι αισθάνονται καλύτερα ή χειρότερα από τότε που ο Ντ. Τραμπ έγινε Πρόεδρος, το 2016. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν νίκησε το 1980 τον Τζίμι Κάρτερ θέτοντας στους ψηφοφόρους το ερώτημα: “Είσαστε καλύτερα απ’ ό,τι ήσασταν πριν από τέσσερα χρόνια;”.

Ίδια ή χειρότερα με τέσσερα χρόνια πριν, για το 68%

Η έρευνα "F.T." - Peterson ανακάλυψε πως το 32% πιστεύουν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι πριν από την τετραετία της προεδρίας του Τραμπ, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί αυτό τον χρόνο. Το υπόλοιπο 36% δεν διαπίστωσαν κάποια αλλαγή.

Η έρευνα "F.T." - Peterson Poll πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από το Global Strategy Group, εταιρεία σφυγμομετρήσεων των Δημοκρατικών, και τη North Star Opinion Research, ομίλου των Ρεπουμπλικανών, από τις 8 έως τις 11 Οκτωβρίου. Αντανακλά τη γνώμη 1.000 πιθανών ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο και έχει περιθώριο λάθους περίπου 3%.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL