Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.9°C
1 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.8°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.8°C28.7°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
27.5°C32.7°C
5 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C21.9°C
1 BF 63%
Ιστορίες χωρίς φωνή / Όταν ο πάγος βάφεται κόκκινος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες χωρίς φωνή / Όταν ο πάγος βάφεται κόκκινος

134478225c.jpg

Κάθε χρόνο περίπου μισό εκατομμύριο νεαρές φώκιες δολοφονούνται σε όλο τον κόσμο με τον πιο βάρβαρο τρόπο για χάρη της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, που για ακόμα μια φορά βρίσκει έκφραση μέσω της μόδας. Παρά την παγκόσμια κατακραυγή για τη βαναυσότητα της σφαγής και την απαγόρευση των προϊόντων φώκιας σε πολλές χώρες του πλανήτη, ο πάγος εξακολουθεί να βάφεται κόκκινος κάθε χρόνο από το αίμα χιλιάδων αθώων ζώων που δολοφονούνται για το δέρμα και τη γούνα τους. Περίπου 400.000 φώκιες ηλικίας μόνο λίγων ημερών θα βάψουν με το αίμα τους μόνο τις ακτές του Ανατολικού Καναδά σε μία από τις μεγαλύτερες μαζικές σφαγές ζώων στον κόσμο, ενώ οι υπόλοιπες φώκιες δολοφονούνται στη Γροιλανδία, στη Ναμίμπια, στη Νορβηγία και στη Ρωσία.

Επιλέγουν «οικονομικά» όπλα

Το λεγόμενο «εμπορικό κυνήγι» της φώκιας, το οποίο ξεκινά κάθε χρόνο στις αρχές Απριλίου στις ακτές της Νέας Γης του Καναδά, αποτελεί τη μεγαλύτερη εγκεκριμένη μαζική σφαγή θαλάσσιων θηλαστικών στον κόσμο, που, παρά την κατακραυγή αλλά και τη με τον χρόνο μειούμενη ζήτηση των προϊόντων, εξακολουθεί να αφήνει πίσω του χιλιάδες θύματα χάρη στην επιμονή της καναδικής κυβέρνησης να το επιδοτεί με εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, εκατοντάδες κυνηγοί παίρνουν μέρος σε μια ανελέητη σφαγή που όμοιά της σε αγριότητα δεν συναντάται πουθενά στον κόσμο. Εκατοντάδες κυνηγοί που, για να μειώσουν το κόστος, χρησιμοποιούν ολοένα και λιγότερα πυροβόλα όπλα και προτιμούν ρόπαλα, τα λεγόμενα χάκαπικ, στις άκρες των οποίων βρίσκονται τοποθετημένα καρφιά ή μεγάλα μεταλλικά άγκιστρα, και χτυπούν τις νεαρές φώκιες στο κεφάλι, ώστε να μην καταστραφεί η γούνα που καλύπτει το σώμα τους. Στη συνέχεια, τα ημιθανή ζώα σέρνονται αιμόφυρτα πάνω στον πάγο και στο χιόνι μέχρι τα πλοία, όπου πολλές φορές θα γδαρθούν ζωντανά. Μολονότι οι επαγγελματίες κυνηγοί ισχυρίζονται πως σκοτώνουν τις φώκιες με πυροβόλα όπλα, εικόνες και βίντεο που συχνά φιλοζωικές οργανώσεις και ακτιβιστές φέρνουν στη δημοσιότητα αποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το παραδοσιακό ρόπαλο για να συντρίβουν το κρανίο των βρεφών καθώς και γάντζους για να σέρνουν έξω από το νερό όσα προσπαθούν να διαφύγουν.

Μισός αιώνας διαμαρτυριών

Το 1969 ήταν που το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων ηγήθηκε της πρώτης οργανωμένης εκστρατείας για τον τερματισμό του λεγόμενου «εμπορικού κυνηγιού» της φώκιας στον Καναδά. Έπειτα από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες και συστηματική ενημέρωση της κοινής γνώμης, τα πρώτα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται τη δεκαετία του ’80, όταν και παρατηρήθηκε μια αρχική κάμψη στη ζήτηση προϊόντων φώκιας στην παγκόσμια αγορά. Η Ευρώπη υπήρξε τότε η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από τη διεθνή πίεση ενάντια στο κυνήγι, απαγορεύοντας το 1983 την εισαγωγή προϊόντων από φώκιες, με αποτέλεσμα πάνω από 1 εκατομμύριο νεογέννητες φώκιες να σωθούν από τη σφαγή την επόμενη δεκαετία. Σήμερα, αν και συνολικά 36 χώρες στον κόσμο έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή προϊόντων φώκιας -γιατί, πέραν του δέρματος, υπάρχει ενδιαφέρον τόσο για το κρέας όσο και για το λίπος τους-, ο Καναδάς δεν δείχνει διατεθειμένος να απαγορεύσει την ετήσια σφαγή, συνεχίζοντας να επιδοτεί με εκατομμύρια δολάρια τη συγκεκριμένη βιομηχανία θανάτου και εξόντωσης των ζώων. Αν και χρόνο με τον χρόνο διακεκριμένοι οίκοι μόδας αλλά και εταιρείες μαζικής παραγωγής αφαιρούν σταδιακά το δέρμα φώκιας από τις βασικές πρώτες ύλες για τα προϊόντα τους, οι κυβερνήσεις του Καναδά συνεχίζουν να στηρίζουν έναν κλάδο που όχι μόνο προκαλεί εδώ και χρόνια την παγκόσμια κατακραυγή αλλά και δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα στην οικονομία της χώρας.

Η σφαγή της Ναμίμπια

Κάθε χρόνο, από τον Ιούλιο έως τα μέσα Νοεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες νεογέννητες φώκιες δολοφονούνται για τη γούνα τους στις ακτές της Ναμίμπια. Το τρομακτικό είναι ότι η σφαγή πραγματοποιείται στα καταφύγια φώκιας Atlas Bay και Cape Cross, τα οποία τον υπόλοιπο χρόνο επισκέπτονται τουλάχιστον 50.000 τουρίστες για να παρατηρήσουν τις φώκιες. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο στη Ναμίμπια σφαγιάζονται βάναυσα πάνω από 30.000 φώκιες, πολλές από τις οποίες σκοτώνονται για τα γεννητικά τους όργανα, τα οποία θεωρούνται αφροδισιακά σε χώρες της Ασίας.

Info

Σε μια εποχή που τόσο οι επιστήμονες όσο και οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι πληθυσμοί φώκιας συνεχώς ελαττώνονται, καθώς οι πλάκες πάγου πάνω στον οποίο γεννούν λιώνουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με αποτέλεσμα οι μητέρες να αναγκάζονται να γεννούν μέσα στο νερό και τα μικρά τους να πνίγονται, το κυνήγι της φώκιας εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους μεγάλους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του είδους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL