Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.3°C25.9°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C26.6°C
4 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
1 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
23.0°C24.3°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 68%
Nord Stream 2 / Διαρροή αερίου στη Βαλτική Θάλασσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Nord Stream 2 / Διαρροή αερίου στη Βαλτική Θάλασσα

Nord Stream 2
EPA

Οι αρχές της Δανίας ζήτησαν τη Δευτέρα από τα πλοία να απομακρυνθούν από μια ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων στα ανοικτά του νησιού Μπόρνχολμ μετά τη διαρροή αερίου κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον ρωσικής ιδιοκτησίας αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με μια γερμανική περιβαλλοντική οργάνωσης, το αέριο που διαρρέει δεν είναι τοξικό.

Η γερμανική κυβέρνηση όπως μεταδίδει το Reuters, δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις δανικές αρχές και συνεργάζεται με τις τοπικές αστυνομικές αρχές για να διαπιστώσει τι προκάλεσε την ξαφνική πτώση της πίεσης στον αγωγό.

Ο αγωγός αποτελεί ένα από τα σημεία τριβής της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας μετά την εισβολήστην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο οποίος έχει πλήξει μεγάλες δυτικές οικονομίες και έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη.

Όπως ανακοίνωσε η ενεργειακή υπηρεσία της Δανίας. «Σήμερα σημειώθηκε διαρροή στον αγωγό Nord Stream 2 στην περιοχή της Δανίας». Οι ναυτιλιακές αρχές της Δανίας εξέδωσαν προειδοποίηση για τη ναυσιπλοΐα και δημιούργησαν μια ζώνη γύρω από τον αγωγό «καθώς είναι επικίνδυνος για την κυκλοφορία των πλοίων».

Ο φορέας εκμετάλλευσης του Nord Stream 2 δήλωσε ότι η πίεση στον αγωγό, ο οποίος περιείχε κάποιο αέριο σφραγισμένο στο εσωτερικό του παρότι δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, έπεσε από 105 σε 7 bar κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο αγωγός του ρωσικού φυσικού αερίου προοριζόταν να διπλασιάσει τον όγκο του φυσικού αερίου που ρέει από την Αγία Πετρούπολη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, είχε μόλις ολοκληρωθεί και είχε γεμίσει με 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου όταν η Γερμανία τον ακύρωσε λίγες ημέρες πριν από την εισβολή.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο αποστολέας του Nord Stream 2 στην ξηρά κατέγραψε ταχεία πτώση της πίεσης του φυσικού αερίου στη γραμμή Α του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία που διαχειρίζεται τον Nord Stream 2.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη»

«Βρισκόμαστε επί του παρόντος σε επαφή με τις ενδιαφερόμενες αρχές προκειμένου να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση. Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα σχετικά με τις αιτίες και τα ακριβή γεγονότα», ανέφερε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Από τη μεριά της η Gazprom παρέπεμψε στον φορέα εκμετάλλευσης του Nord Stream 2.

Η εταιρεία διαχείρισης που έχει έδρα την Ελβετία και έχει εκκαθαριστεί, δήλωσε ότι είχε ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές για τη διαρροή.

Η διαρροή φυσικού αερίου στον αγωγό γίνεται μία ημέρα πριν από την εορταστική έναρξη του Baltic Pipe που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στην Πολωνία.Το έργο αποτελεί το επίκεντρο των προσπαθειών της Βαρσοβίας να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen πρόκειται να ταξιδέψει στην Πολωνία την Τρίτη για να τιμήσει την περίσταση.

Ο Nord Stream 2 ήταν ευρέως αντιδημοφιλής μεταξύ των Δανών βουλευτών και η χώρα το 2017 ψήφισε νόμο που της επέτρεπε να απαγορεύσει στο έργο να περάσει από τα χωρικά της ύδατα για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο ο Nord Stream 2 άλλαξε την αρχική διαδρομή για να τον κατευθύνει μέσα από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, όπου δεν μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό το βέτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL