Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.5°C19.6°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.9°C20.4°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C19.3°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.2°C16.9°C
2 BF 55%
Προσφυγικό / Εθελοντικός και προσωρινός ο μηχανισμός αλληλεγγύης της ΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Εθελοντικός και προσωρινός ο μηχανισμός αλληλεγγύης της ΕΕ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σε συμφωνία κατά πλειοψηφία φαίνεται πως ήρθαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στο Συμβούλιο υπουργών στο Λουξεμβούργο για έναν μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών, που ωστόσο θα είναι σε εθελοντική βάση και προσωρινός. Παράλληλα συμφωνήθηκαν και δύο κανονισμοί που αφορούν στην ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ. Η συμφωνία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα έχει αρκετά γκρίζα σημεία και αστερίσκους όσον αφορά τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον προεδρεύων στο Συμβούλιο, Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανίν, τη στήριξη της ευρείας πλειοψηφίας των χωρών – μελών έλαβαν οι δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και για τον μηχανισμό αλληλεγγύης που θα βοηθήσει τα κράτη - μέλη που δέχονται έντονες μεταναστευτικές πιέσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες η γαλλική προεδρία της ΕΕ και η Κομισιόν θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης», μετά από αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν, ώστε «να συγκεκριμενοποιηθεί αυτή η ιστορική συμφωνία».

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, είτε μέσω της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, σε εθελοντική βάση, είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη.

Όπως τόνισε «η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε ο Ζ. Νταρμαμίν. Εξήγησε ότι η συμφωνία που αφορά στον κανονισμό για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα (screaning), καθώς και για τα δεδομένα Eurodac, θα βοηθήσουν στην καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και στην άρνηση της εισόδου τους εάν διαπιστωθεί ότι απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν είναι καθολική, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές ποιες είναι οι χώρες που διαφωνούν. Ωστόσο τα κενά, στην μεταναστευτική πολιτική της Ε..Ε παραμένουν, καθώς ο μηχανισμός παραμένει εθελοντικός καθώς δεν αλλάζει πολύ σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι στιγμής και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρώτη αντίδραση της Oxfam.

Για σημαντική εξέλιξη ως προς το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, που αποτελεί «αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης» τους τελευταίους μήνες, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με ανάρτησή του στο Twitter.

Oxfam: Ο μηχανισμός αλληλεγγύης νομιμοποιεί το status quo

Η επικεφαλής της οργάνωσης Oxfam για τη μετανάστευση, Στεφανί Πόουπ κάνει λόγο για «νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης» και τονίζοντας ότι ο μηχανισμός «επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε. να συνεχίζουν να αποποιούνται των ευθυνών τους απέναντι στους πρόσφυγες και να αφήνουν τις χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνες τους την κατάσταση».

«Όπως έχουν δείξει τα προηγούμενα χρόνια το αποτέλεσμα θα είναι η υπερφόρτωση στις χώρες υποδοχής και στα συστήματα επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου, υπερπληθυσμός στα κέντρα κράτησης, ανθρώπων που θα παραμένουν «στον αέρα» και περισσότερες επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Ε.Ε.» υπογραμμίζει η Oxfam καθώς θα «επιτρέπει, ακόμη, να διώχνουν αιτούντες άσυλο και να πληρώνουν για μια Ευρώπη φρούριο με συστήματα παρακολούθησης στα σύνορα και κέντρα κράτησης».

«Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να συμφωνήσει σε κανόνες μετανάστευσης που μοιράζουν την ευθύνη και να εγκαταλείψει τις εθελοντικές πολιτικές» τονίζει η Oxfam και προσθέτει:

«Εκτός του ότι η πρόταση είναι προσωρινή και εθελοντική, επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να επιλέγουν τους αιτούντες άσυλο. Τους επιτρέπει επίσης να απορρίπτουν τους αιτούντες άσυλο και, αντίθετα, να πληρώνουν για μια Ευρώπη-φρούριο, πληρώνοντας το λογαριασμό για την επιτήρηση των συνόρων και τα κέντρα κράτησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL