Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Ουκρανία / Παρέλαση ξένων ηγετών στη Μόσχα ενώ οι ΗΠΑ φωνάζουν «προσοχή λύκος!»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία / Παρέλαση ξένων ηγετών στη Μόσχα ενώ οι ΗΠΑ φωνάζουν «προσοχή λύκος!»

ΡΩΣΙΑ ΜΟΣΧΑ ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΠΟΥΤΙΝ
EPA/THIBAULT CAMUS

Συνεχίζεται η προσπάθεια της Ευρώπης να βρεθεί γρήγορα διπλωματική λύση στην ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, όπως εκφράζεται με την κλιμάκωση των στρατιωτικών κινήσεων της πρώτης γύρω από την Ουκρανία. Σήμερα Τρίτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση του νέου Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέχεια αυτής που είχε μία εβδομάδα πριν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

Ο τελευταίος, ως προεδρεύων της ΕΕ, επιδιώκει ταυτόχρονα να χτίσει ένα προφίλ ηγέτη της Ευρώπης ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Για τον Σολτς τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς ήδη η δημοτικότητά του στη Γερμανία έχει καταβαραθρωθεί λόγω της φαινομενικής νωθρότητάς του στα διπλωματικά θέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, «επέτρεψε» στον πρόεδρο Μπάιντεν να «ανακοινώσει» την τύχη του αγωγού Nord Stream 2 σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Ενός αγωγού, που ελέγχει η Γερμανία...

Την ίδια περίπου ώρα, σε εξέλιξη ήταν οι προετοιμασίες για την επίσημη επίσκεψη στη χώρα και του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, για εντελώς διαφορετικούς λόγους και «κόντρα» στις επιθυμίες της Δύσης -ή κυρίως των ΗΠΑ.

Πρώτα στο Κίεβο, μετά στη Μόσχα ο Σολτς

Ο νέος καγκελάριος ακολούθησε την αντίθετη διαδρομή με τον Μακρόν και επισκέφθηκε πρώτα το Κίεβο πριν μεταβεί στη Μόσχα. Όπως δήλωσε, σκοπός του είναι να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Δύση είναι ανοιχτή σε διάλογο σχετικά με τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια της Ρωσίας σε σχέση με την επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά την ίδια ώρα «είμαστε έτοιμοι για πολύ βαθιές και αποτελεσματικές κυρώσεις σε συνεργασία με τους συμμάχους μας» αν υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση.

Στη Γερμανία πολίτες και ΜΜΕ φαίνεται να αναπολούν την στενή σχέση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο η προκάτοχός του καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, σχέση που «είχαν πολύ χρόνο να χτίσουν» όπως σχολίαζε αναλυτής, με αποτέλεσμα «ο Πούτιν να την σέβεται».

Επίσκεψη σε «καλούς φίλους» με αφορμή λιπάσματα

Το βράδυ της Δευτέρας, αναχώρησε από τη Βραζιλία με προορισμό την Μόσχα και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ωστόσο το αντικείμενο της επίσκεψης είναι τελείως διαφορετικό, κάτι που «εξοργίζει» την Δύση. Ο Μπολσονάρου εξήγησε ότι η χώρα του, μεγάλη γεωργική παραγωγός και εξαγωγός, «βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα λιπάσματα της Ρωσίας», για να δικαιολογήσει το ταξίδι του, το οποίο θα επικεντρωθεί σε διμερή ζητήματα, όπως η γεωργία, η ενέργεια και η άμυνα.

Οι συναντήσεις Πούτιν - Μπολσονάρου είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί την Πέμπτη στην Ουγγαρία για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, σε μία κίνηση που μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για περιοδεία κυρίως σύσφιξης πολιτικών σχέσεων και επικοινωνιακής προβολής του ίδιου στο εσωτερικό της χώρας.

Εξαιρετικά επικίνδυνη η φρασεολογία περί πολέμου, λέει η Αυστρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επέκρινε την απόσυρση διπλωματών από το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, εξαιτίας του φόβου πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε εισβολή. «Νομίζω πως προκαλείς πολλά ερωτήματα στον λαό της Ουκρανίας εάν αποσύρεις τους διπλωμάτες σου», σημείωσε ο κ. Σάλενμπεργκ σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ και τόνισε πως αποφάσισε «οι υπάλληλοι της πρεσβείας της Αυστρίας να μείνουν στις θέσεις τους αυτή τη ρευστή περίοδο, όσο είναι ακόμη δικαιολογημένο αυτό».

Λίγο πριν την επίσκεψη στη Μόσχα του νέου Γερμανού καγκελάριου Σολτς, ο κ. Σάλενμπεργκ σχολίασε πως «είμαστε ανοικτοί σε σοβαρές συνομιλίες με τη Μόσχα, αλλά επίσης στέλνουμε το σαφές μήνυμα ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τεράστια πολιτικά και οικονομικά κόστη εάν προχωρήσει σε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ... Είμαι πεπεισμένος ότι ο καγκελάριος Σολτς θα συνεχίσει να ρίχνει το βάρος σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή θέση στη Μόσχα ... Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που έχει τους πιο στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία – και άρα έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να ασκήσει επιρροή».

Επέκρινε εξάλλου τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τις αναφορές σε κίνδυνο να ξεσπάσει «παγκόσμιος πόλεμος», χαρακτηρίζοντας αυτή την φρασεολογία «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Συνεχίζουν να «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός ομόλογός του Τόνι Μπλίνκεν την ίδια περίπου ώρα όχι μόνο διατηρούσε, αλλά ανέβαζε περισσότερο τους τόνους, χαρακτηρίζοντας θέμα ημερών την ρωσική επίθεση. «Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», με βάση την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, όπως υποστήριξε. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα αμερικανικές πηγές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει κινητοποίηση των ρωσικών δυνάμεων πριν τις 20 Φεβρουαρίου, όταν λήγουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου.

Από την άλλη, υποστήριξε ότι «ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός» και ότι από την πλευρά της Ουάσιγκτον «κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL