Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.1°C31.3°C
4 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
30 °C
27.4°C31.3°C
4 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
32 °C
31.0°C32.1°C
1 BF 25%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.9°C27.1°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
31.8°C31.9°C
2 BF 23%
Νησιά Μπαρμπάντος / Μετά από 396 χρόνια αποχωρούν από το Ηνωμένο Βασίλειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νησιά Μπαρμπάντος / Μετά από 396 χρόνια αποχωρούν από το Ηνωμένο Βασίλειο

TWITTER/@HurleyOCHUCUPE

Η πρώην βρετανική αποικία πρόκειται να γίνει από τα μεσάνυχτα, Δημοκρατία, μετά από 396 χρόνια αφότου οι Άγγλοι μετέτρεψαν τα νησιά Μπαρμπάντος σε κοινωνία σκλάβων. Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το νησί της Καραϊβικής θα γίνει η νεότερη δημοκρατία του κόσμου και θα απομακρύνει τη βασίλισσα Ελισάβετ από αρχηγό του κράτους.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δηλώνουν ότι σέβονται την απόφαση των Μπαρμπάντος, αλλά δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, πέταξε σήμερα στα Μπαρμπάντος για την τελετή παράδοσης-παραλαβής της Δευτέρας στην Πλατεία Εθνικών Ηρώων, ως εκπρόσωπος της βασίλισσας αλλά και ως διάδοχός της ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας . Τα Μπαρμπάντος θα παραμείνουν στην Κοινοπολιτεία.

Ο πρίγκιπας Κάρολος θα παρακολουθήσει τον τελευταίο χαιρετισμό προς τη βρετανική μοναρχία και θα παρακολουθήσει την υποστολή της σημαίας της βασίλισσας. Με το ταξίδι του στέλνει ένα μήνυμα ενότητας και αποφεύγει να φανεί ως ο εταίρος που έχει παραμεριστεί.

Η πρωθυπουργός Mia Mottley των Μπαρμπάντος, χαρακτήρισε ως μια ευκαιρία για το νησί να επιβληθεί και να δείξει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. «Ήταν καιρός να αφήσουμε πλήρως πίσω μας το αποικιοκρατικό παρελθόν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αρχηγός κράτους στα νησιά, είναι ένας ρόλος σε μεγάλο βαθμό συμβολικός, αλλά τα σύμβολα έχουν την σημασία τους καθώς πορτραίτα της βασίλισσας Ελισάβετ κρέμονται σε κυβερνητικά κτίρια. Τα Μπαρμπάντος διαθέτουν νοσοκομείο της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η αστυνομία, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φορούν όλοι ένα σήμα στη στολή τους με το διακριτικό του στέμματος.

Η Dame Sandra Mason θα ορκιστεί πρόεδρος, καθώς τα Μπαρμπάντος προσπαθούν να απομακρυνθούν από το αποικιακό παρελθόν τους.

Πολίτες του Μπαρμπάντι θα διαμαρτυρηθούν για την παρουσία του Καρόλου ενώ πολλοί θεωρούν κατάλληλη στιγμή να του θέσουν το θέμα των αποζημιώσεων για τα χρόνια της σκλαβιάς.

Ήταν στις 14 Μαΐου 1625 όταν το πρώτο αγγλικό πλοίο έφτασε στο νησί υπό τις διαταγές του καπετάνιου John Powell, ο οποίος το διεκδίκησε για λογαριασμό του Ιάκωβου Α. Από εκείνη τη στιγμή, πριν από 396 χρόνια, τα «Los Barbados» (τα γενειοφόρα) έγιναν αγγλική αποικία. Απέκτησε το όνομά του από τους Πορτογάλους, παλαιότερους επισκέπτες που κάποιοι ισχυρίζονται ότι εντυπωσιάστηκαν από τις άφθονες συκιές, οι οποίες έχουν όψη γενειάδας. Άλλοι υπέθεσαν ότι αυτό οφειλόταν στην παρουσία γενειοφόρων ανθρώπων.

Από το 1627, που εγκαταστάθηκαν οι Άγγλοι στο νησί, εξαφάνισαν κάθε ίχνος των αρχικών κατοίκων, των Arawaks, που ζούσαν εκεί για αιώνες. Άνθρωποι με καλό οικονομικό υπόβαθρο και κοινωνικές σχέσεις με την Αγγλία απέκτησαν γη σε αυτή τη νέα αποικία και τα νησιά πήραν τον τίτλο Μικρά Αγγλία.

Οι Άγγλοι μετέτρεψαν τα Μπαρμπάντος σε μια κοινωνία δούλων, μια οικονομία δούλων, η οποία θα αναπαραγόταν σε διάφορα μέρη του νέου κόσμου.

Σύμφωνα με τον ιστορικό καθηγητή Hilary Beckles, από το Μπαρμπάντος, που είναι αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Δυτικών Ινδιών «τα Μπαρμπάντος ήταν η γενέτειρα της βρετανικής δουλοκτητικής κοινωνίας και το πιο ανελέητα αποικισμένο από τις κυρίαρχες ελίτ της Βρετανίας». «Έκαναν τις περιουσίες τους από τη ζάχαρη που παρήγαγε ένα σκλαβωμένο, «αναλώσιμο» εργατικό δυναμικό, και αυτός ο μεγάλος πλούτος εξασφάλισε τη θέση της Βρετανίας ως αυτοκρατορικής υπερδύναμης και προκάλεσε ανείπωτη δυστυχία".

πηγή BBC / The Gurdian

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL