Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Σύνοδος Κορυφής / Αλλαγές στο προσχέδιο ζητούν Κύπρος και Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος Κορυφής / Αλλαγές στο προσχέδιο ζητούν Κύπρος και Ελλάδα

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες όπου είναι σε εξέλιξη η ειδική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία και τη Λευκορωσία. Ελλάδα και Κύπρος απέρριψαν το αρχικό προσχέδιο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απορρίφθηκε και το δεύτερο προσχέδιο.

Γύρω στις 22.00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε το δείπνο των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συζήτηση ξεκίνησε με τα ζητήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς.

Μετά το δείπνο δόθηκε το δεύτερο προσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα και η Κύπρος δεν συμφωνούν με το πρώτο προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο τραπέζι, επειδή δεν είχε αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο CNN Greece, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισήμανε ότι το κείμενο, το οποίο είναι ένα πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά και για τον λόγο αυτό δεν το αποδέχεται.

«Πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο» σχολίασε υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος σύμφωνα με το Politico.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στο αρχικό προσχέδιο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει την τήρηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως σχολιάζει το Politico το κείμενο περιέχει επίσης αρκετά «καρότα» για την Άγκυρα.

«Υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζονται οι εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016». Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα παραπάνω σημεία είναι εναρμονισμένα με τις θέσεις της Άγκυρας.

Συνάντηση για να επιτευχθεί λύση είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άγκελα Μέρκελ, τον Εμάνουελ Μακρόν και τον Νίκο Αναστασιάδη.

Η αλλαγή ατζέντας

Το θέμα της Τουρκίας, που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στο δείπνο των «27», έπεσε πρώτο στο τραπέζι μετά την αλλαγή που έκανε στην ατζέντα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών συζητούν επίσης τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. «να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία», είπε η Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υπονόησε σαφώς ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα. «Η διπλωματία έχει τον κύριο λόγο», για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η αλληλεγγύη με Κύπρο και Ελλάδα είναι μη διαπραγματεύσιμη» υπογράμμισε από την πλευρά ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Επιπροσθέτως, ο Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε ότι «όταν ένα μέλος κράτος της ΕΕ δέχεται επίθεση, απειλείται, όταν τα κυριαρχικά του δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, είναι καθήκον των Ευρωπαίων να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη» και τόνισε: «Θα επαναλάβουμε τη στήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και θα βρούμε έναν τρόπο απαιτητικού διαλόγου με την Τουρκία».

«Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενος. Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε «την πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο». «Είναι σημαντικό για εμάς να δεσμευτούμε ώστε να προστατευτούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» είπε και σημείωσε ότι «επιθυμούμε περισσότερη προβλεψιμότητα, περισσότερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη». Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε:

«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων.

Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κατά την είσοδο του στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει, πραγματικά, να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο: Η τουρκική προκλητικότητα είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσα από μια ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -της Ελλάδας και της Κύπρου- αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο.

Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος, ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα -αργά ή γρήγορα- θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο. Αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL