Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Φατίχ Ακίν και Φρανσουά Οζόν διαγωνίζονται για τη Χρυσή Άρκτο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φατίχ Ακίν και Φρανσουά Οζόν διαγωνίζονται για τη Χρυσή Άρκτο

Ο Φατίχ Ακίν θα είναι παρών στην Μπερλινάλε με τη νέα ταινία του "Το χρυσό γάντι"

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ανακοίνωσε χθες την πρώτη ομάδα ταινιών που θα διαγωνιστούν για τη Χρυσή Άρκτο στη διοργάνωση του Φεβρουαρίου και ανάμεσά τους είναι οι νέες ταινίες του Φρανσουά Οζόν και του Φατίχ Ακίν, καθώς και μια ελληνική συμπαραγωγή (πρόκειται για την ταινία του Τούρκου Εμίν Αλπέρ).

Η ταινία του Ακίν έχει τίτλο «Το χρυσό γάντι» και τοποθετείται στο Αμβούργο της δεκαετίας του ’70. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται την ιστορία ενός κατά συρροή δολοφόνου. Υπάρχει ακόμα το «Ghost Town Anthology» του Καναδού Ντενίς Κοτέ, ο οποίος είχε αφήσει καλές εντυπώσεις στην Μπερλινάλε με την ταινία του «Ο Μπόρις χωρίς την Μπεατρίς». Αυτή τη φορά "φλερτάρει" με το σινεμά του φανταστικού, με την ιστορία του θανάτου μιας γυναίκας σε κάποια μικρή επαρχιακή πόλη.

Ο Γάλλος Φρανσουά Οζόν με το «Grâce à dieu» βάζει στο στόχαστρο την Καθολική Εκκλησία, καθώς έχει στο επίκεντρο την ιστορία ενός άνδρα, ο οποίος είχε κακοποιηθεί από έναν ιερέα σε μικρή ηλικία.

Η "Ιστορία των τριών αδελφών" του Εμίν Αλπέρ έχει και ελληνική συμμετοχή στην παραγωγή, την εταιρεία του Γιώργου Τσούργιανη Horsefly Productions. Πρόκειται για την ιστορία τριών κοριτσιών από ένα χωριό της Ανατολίας, που θα δοθούν ως ανάδοχες σε πλούσιες οικογένειες μιας μεγάλης πόλης. Χρόνια μετά, επιστρέφουν απογοητευμένες στο πατρικό τους σπίτι...

Ο Εμίν Αλπέρ, γεννημένος το 1974, είναι από τις "ανερχόμενες δυνάμεις" του τουρκικού κινηματογράφου. Κάτοχος διδακτορικού, με σπουδές στην Ιστορία και στα Οικονομικά, εκτός από τη σκηνοθεσία ταινιών διδάσκει παράλληλα και στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ταινία "Μπρεχτ" του Γερμανού Χάινριχ Μπρέλερ για τη ζωή του Μπέρτολτ Μπρεχτ (ο Μπρέλερ είχε γυρίσει το 2005 το ντοκιμαντέρ "Σπέερ - Ο αρχιτέκτονας του διαβόλου" για τον Αλμπερτ Σπέερ, στενό συνεργάτη του Χίτλερ).

Η Μπερλινάλε θα λάβει χώρα από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου του 2019. Θυμίζουμε πως η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 1951 με την ενθάρρυνση των Αμερικανών, που ήταν ακόμη στρατιωτικά παρόντες, προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτιστική ζωή στο Βερολίνο.

Στις μέρες μας έφτασε να είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για την πόλη, με τους θεατές να ξεπερνούν τους 150.000, ρεκόρ για οποιοδήποτε κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο. Αναμένεται να προβληθούν περισσότερες από 350 ταινίες μεγάλου μήκους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL