Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Αναβαθμισμένο, ρηξικέλευθο και με νέες θεματικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναβαθμισμένο, ρηξικέλευθο και με νέες θεματικές

Επιπλέον χρηματοδότηση, θέσπιση ενός ακόμα βραβείου για ταινίες που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και το φυσικό περιβάλλον, απουσία κωμωδιών, επιστροφή δημοφιλών σκηνοθετών αλλά και πλειοψηφία γυναικών που σκηνοθετούν είναι μερικά από τα φετινά χαρακτηριστικά του 41ουΦεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που πραγματοποιείται από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου.

Την τιμητική του έχει φέτος το μεγαλύτερο φεστιβάλ μικρού μήκους στην Ευρώπη Clermont - Ferrand με τον πρόεδρό του Jean-Claude Saurel να παρίσταται στην τελετή έναρξης μαζί με τον Eric Wojcik.

Με την ανακατασκευή της μεγάλης Καπναποθήκης που θα το στεγάσει, αλλά και την ανακοίνωση της συνεργασίας του με το Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το 41ο Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας, που είναι οι νέοι Έλληνες μικρομηκάδες.

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 195 ταινίες από 52 χώρες, ενώ το ΕΑΠ θεσπίζει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη της Δράμας που θα αρχίσει να λειτουργεί όταν παραδοθεί ο νέος χώρος επί της οδού Περδίκα. Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος θα είναι ο πρόεδρος του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης.

Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος "Η ταινία μικρού μήκους αποδεικνύεται ο πλέον ώριμος χρονικογράφος του καιρού μας. Το σίγουρο είναι ότι στην ελληνική ταινία μικρού μήκους μπορούμε να ανιχνεύσουμε τάσεις και σχολές".

Στο ελληνικό διαγωνιστικό συμμετέχουν 67 ταινίες, από τις οποίες τέσσερα ντοκιμαντέρ και δυο animation. Θεματικές που συνεχίζουν να απασχολούν τους νεαρούς δημιουργούς είναι η ανεργία, η φτώχεια, η ξενιτιά, τα χρέη, οι εξώσεις, οι κατασχέσεις και ο τζόγος. Ωστόσο πρωταγωνιστικό ρόλο φέτος έχουν οι εργασιακές σχέσεις αλλά και νέες θεματικές ενότητες όπως η γενιά των social media, η «σελφίτιδα» και η φρενίτιδα των live, τα fake news.

Στο διεθνές τμήμα θα προβληθούν 62 ταινίες από 49 χώρες με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον βραβευμένο σεναριογράφο Andrew Horton, που θα δώσει μάστερκλας με τίτλο «Δημιουργώντας αξέχαστους χαρακτήρες για ένα διεθνές κοινό» την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου (Δημοτικό Ωδείο Δράμας, 10.30 π.μ.).

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα εντάσσεται το 4ο Βαλκανικό Πανόραμα με ταινίες τελευταίας παραγωγής από Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία και Τουρκία και τιμώμενη χώρα τη Σερβία.

Στα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια συμμετέχουν φέτος, μεταξύ άλλων, οι Άλκη Ζέη, Τίτος Πατρίκιος, Κώστας Φέρρης, Δημήτρης Αθανίτης κ.ά.

Από τις 11 έως τις 17 Οκτωβρίου οι ελληνικές ταινίες του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν στην Αθήνα και στον κινηματογράφο «Τριανόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL