Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Πρόταση του ΚΘΒΕ για διετή παράταση της συλλογικής σύμβασης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση του ΚΘΒΕ για διετή παράταση της συλλογικής σύμβασης

Ρεπορτάζ: Μάνια Ζούση

Σε εκτόνωση δείχνει να οδηγείται η κρίση που ταλανίζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το τελευταίο διάστημα των εορταστικών ημερών, με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων να κρατούν κλειστές τις αίθουσες και τις παραστάσεις να ακυρώνονται από ανήμερα των Χριστουγέννων έως και σήμερα.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Θεάτρου, που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφασίστηκε να προταθεί στους εργαζομένους παράταση της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης για δύο έτη, έως δηλαδή και τις 30/9/2020, για την απεμπλοκή της κατάστασης. Η πρόταση δίνει λύση μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση για τις αγωγές που έχουν καταθέσει οι ηθοποιοί ζητώντας να τους επιστραφεί το 10% του μισθού τους που τους παρακρατείται από το 2010 και που η διοίκηση του Θεάτρου ζητάει στη νέα ΣΣΕ να υπάρχει προσθήκη για το νόμιμο αυτής της παρακράτησης, ώστε να μην κινδυνεύει να διωχθεί για απιστία και παράβαση καθήκοντος.

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Τσαγκαράκης, ηθοποιός του ΚΘΒΕ και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΗ, είχε προτείνει πως το Σωματείο θα συζητούσε το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης έως και δυο χρόνια.

Το θέμα θα συζητηθεί σε αυριανή ανοιχτή συνάντηση που θα γίνει στις 3 το μεσημέρι μετά από αίτημα του ΣΕΗ κι όπου θα συμμετάσχουν ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΗ Δημήτρης Αντωνιάδης, μέλη του Δ.Σ. , η νομική σύμβουλος Χαρά Μαρούλη, το Δ.Σ. του Θεάτρου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια. “Θα είμαστε παρόντες καθώς είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο” επισημαίνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού.

Μετά το τέλος της ανοιχτής συνάντησης θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των ηθοποιών παρουσία του προέδρου του ΣΕΗ και της νομικής συμβούλου για να αποφασιστεί η συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ υπογραμμίστηκε ότι “τόσο η Διοίκηση όσο και η Διεύθυνση καταβάλλουν διαρκείς προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος απευθύνοντας την ίδια ώρα δημόσια έκκληση να βρεθεί άμεσα μια λύση, ώστε να ξανανοίξει το Θέατρο για να μη συνεχιστεί η ταλαιπωρία των εργαζομένων και του κοινού, ούτε να πολλαπλασιάζονται οι υλικές και άυλες ζημίες που υφίσταται το Θέατρο. Πρωτίστως, όμως, όπως επισημαίνεται, για να μη στερείται η πόλη το έργο του μεγαλύτερου πολιτιστικού φορέα της”.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης την Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ του γενικού γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη, του ΣΕΗ, της διοίκησης και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΚΘΒΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους εργαζομένους της κρατικής σκηνής Θεσσαλονίκης διαισθάνονται το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει οι κινητοποιήσεις καθώς επίσης και το ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και των πολιτών δεν υποστηρίζει τη στάση τους. Σε μυστική ψηφοφορία της προηγούμενης Πέμπτης, 52 ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων και 38 κατά.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται σε μια περίοδο όπου το ΚΘΒΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, έχει καταφέρει να απαλλαγεί από κάθε είδους κακοδιαχείριση και να καλύψει τα από δεκαετίας τουλάχιστον υπέρογκα χρέη του.

Η πρόταση δίνει λύση μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση για τις αγωγές που έχουν καταθέσει οι ηθοποιοί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL